címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A testületi ülésrõl jelentjük

A testületi ülésrõl jelentjük

Az ülés bevezetéseként - Dr. Manninger Péter képviselõ indítványára - a jelenlévõk egyperces néma felállással tisztelegtek a "nemzet tanítónénije", a közelmúltban elhunyt, felvidéki Tamás Ilonka néni elõtt, aki annak idején az elsõk között élt a kettõs állampolgárság könnyített felvételének lehetõségével, és Vácon szavazott a legutóbbi parlamenti választásokon.
A testületi ülés megkezdése elõtt az önkormányzat köszöntötte a "Vác Város Kiváló Diákja" elismerés idei kitüntetettjeit.
Az általános iskolások közül Bálint László, Bényei Tamás, Harsányi Lilla, Kapi Laura, Kucsera Boglárka, Szász Fruzsina, Péter Alex Benjámin, Pintér Brigitta és Sági Barbara részesült a kitüntetésben. A középiskolások közül pedig Soós Máté, Tomcsányi Gergely, Varga Marcell fogadhatta a gratulációt.
A tájékoztatók sorában egyebek mellett szó esett arról a sikerrõl, hogy a polgármesteri hivatal és az önkormányzat 2015 után az idén is elnyerte a "Családbarát Munkahely" kitüntetõ címet.
A testület elfogadta és tudomásul vette a Váci Városfejlesztõ Kft. ügyvezetõjének a vezetõ tisztségviselõi megbízatásról szóló lemondását, hozzájárult a cégvezetõ munkaviszonyának közös megegyezéssel való megszüntetéséhez, és egyúttal kiírták a pályázatot az ügyvezetõi feladat betöltésére.
Döntés született arról, hogy az önkormányzat részt vesz a KEHOP-1.4.0 azonosító számú pályázaton a hatékony árvízvédelem céljából, a határozat második pontja pedig úgy rendelkezik, hogy a "Hatékony árvízvédelem Vácon" tárgyú projekt menedzselési feladatait az Észak-Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. látja el.
A képviselõ-testület döntése értelmében az önkormányzat csaknem 322 millió forint összegû, kormányengedélyhez kötött fejlesztési hitelt vesz fel a következõ beruházásokra: Váci KSE - sportcsarnok építése, Vác VLSE - mûfüves pálya felújítása, Váci Vízilabda SE - strand szociális blokk felújítása, Vác FC/Váci VLSE - stadion felújítása, Váci Távhõ Kft. beruházása.
A testület határozatot hozott arról, hogy az önkormányzat ingyenessé teszi a helyi tömegközlekedést a 6 éven felüli váci óvodások részére iskolai tanulmányaik megkezdéséig, az óvodától kapott igazolás felmutatásával.
Döntés született arról, hogy az önkormányzat költségvetési forrásokat szabadít fel számos sürgõs és kiemelten fontosnak ítélt beruházás megvalósítására. Így egyaránt 10 millió forint jut a közvilágítási lámpatestek bõvítésére, a fõtér süllyedõ hengerekkel való felszerelésére, a vezérlés kialakítására, a Sejcei út felújításának folytatására (ehhez a beruházáshoz a DDC is jelentõs hozzájárulást biztosít), 6,5 millió forint a Váci Dunakanyar Színház kazáncseréjére, 5-5 millió forint út- és közmûtervezésre, a Piac utca aszfaltozására, 3 millió forint parkolók építésére a Csányi L. krt. 18-22. elõtt, 2,5 millió forint a Damjanich téri csomópontban két verzió szerinti jelzõlámpás forgalomirányítás megtervezésére.
A szervezõknek szóló köszönet kifejezésével elfogadta a grémium a XXIV. Váci Világi Vigalomról készült beszámolót.
A testületnek a polgármestert felhatalmazó döntése alapján az önkormányzat 2017-ben is csatlakozik a "Bursa Hungarica" felsõoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázathoz.
A hozzászólások során Vácy Károly képviselõ felhívta a figyelmet, hogy jelentõsen rongálják a fõtéri burkolatot a területen közlekedõ menetrend szerinti buszok, indítványozta, hogy a város kezdeményezze a szolgáltatónál a mostaniaknál kisebb tömegû jármû(vek) erre irányítását. A városatya a Pajzs utca vízelvezetésének megoldatlanságát is szóba hozta, kérve a gond orvoslására vonatkozó lehetõségek megvizsgálását.
Zárt ülésen eldõlt, hogy az idén Dr. Gyurcsán Csabáné, Gyõri Pálné és Soltész Józsefné veheti át a "Vác Város Szociális Munkáért" díjat.

Ribáry Zoltán

Feladó: Városháza

EU pályázatok