címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Népszerû a szlovák nyelvtanfolyam

Népszerû a szlovák nyelvtanfolyam

A közelmúltban ismét ingyenes szlovák nyelvtanfolyamot indított teljesen kezdõknek a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat. Még a szervezõket is meglepte, hogy a korábbiakhoz képest ezúttal milyen sokan jelentkeztek. Több mint harmincan ültek be a mûvelõdési központban a padokba, minden korosztály képviselteti magát, a középiskolásoktól a nyugdíjasokig.

Dr. Alt Gyula, a nemzetiségi önkormányzat elnöke az elsõ alkalommal megfogalmazta azt a véleményét, hogy sajnos nem túl népszerû az úgynevezett kis nyelvek tanulása, pedig nagyon fontos lenne az ilyen nyelvismeret, fõleg a szomszédos országokban, különösen a határ közelében lévõ területeken élõknek.
Menczer Zsuzsanna alelnök hozzátette: a szlovák a szláv nyelvek eszperantójának nevezhetõ, tehát aki valamennyire elsajátítja, az oroszul, csehül, ukránul is elboldogulhat.
Az iskolapadba beülõ diákok nagyon szerteágazó motivációval döntöttek úgy, hogy belevágnak a szlovák nyelv tanulásába.
Többen említették családjuk szlovákiai gyökereit. Egy másik nagyobb hányad a szomszédos országba tett étterem látogató kis kiruccanásokat, nagyobb túrákat, síelõ vakációzásokat hozta szóba indokként. Szintén többeknek a munkájukhoz van szükségük némi nyelvismeretre. Nem keveseknek egyszerûen csak tetszik a nyelv és szeretnék jobban megismerni a szépségeit. Olyanok is akadnak, akiknek a rokonsága szlovák családtaggal bõvült, és szeretnék meglepni azzal, hogy igyekeznek szót érteni vele az anyanyelvén.
A tanfolyamba még most sem késõ bekapcsolódni, a szervezõk várják az esetleges újabb jelentkezõket.

Feladó: Városháza

EU pályázatok