címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A testületi ülésrõl jelentjük

A testületi ülésrõl jelentjük

Több mint húsz elõterjesztésrõl tárgyalt októberi ülésén az önkormányzati képviselõ-testület. A fejlesztési hitel felvételének fedezetérõl is határoztak.

A napirendi pontok tárgyalása elõtt a jelenlévõk egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Dobai János helytörténeti kutatóra, Vác Város Díszpolgárára.

Az ülésen a testület elfogadta a váci nemzetiségi önkormányzatok (szlovák, roma, ukrán, görög, ruszin) tevékenységérõl szóló éves beszámolókat.

Döntés született arról, hogy a város a csaknem 322 millió forint összegû, kormányengedélyhez kötött fejlesztési hitel fedezeteként a volt Karacs Teréz kollégium épületét ajánlja fel az OTP Bank Nyrt. részére.

Eldõlt, hogy az önkormányzat részt vesz a Nemzetgazdasági Minisztérium elektomobilitási töltõinfrastruktúra fejlesztésére vonatkozó pályázatán, siker esetén a mélygarázs Piac utca felõli lejárójánál, a Széchenyi utca 33. szám alatti közterületi részen, a Deákvári fõtéren és/vagy a Kossuth utca 24. alatti közterületi részen létesülhet elektromos gépjármûvek töltésére alkalmas állomás.

Elsõbbségi sorrendet állapított meg a grémium a legsürgetõbb (balesetveszélyt, nagyobb kárt megakadályozó) feladatok körében, bekerült ezen beruházások sorába a DMRV központ elõtti kerékpárút szakasz felújítása, a MÁV-Telep utcai közvilágítás megoldása, a Hanusz és a Kis utca közötti lépcsõ felújítása, az Alsó utca és a Katona J. utca keresztezõdésében az esõvíz árok és az útburkolat újraépítése, a Tátika utcai lépcsõ felújítása, a megrongálódott, balesetveszélyes játszótéri eszközök pótlása, a Hársfa- és a Sirály utcai óvoda lapos tetõ szigetelésének javítása, a Bérczy utcai közvilágítás kiépítése, az út helyenkénti kiállókkal való kiszélesítése.

Újratervezés után meghatározta a grémium a közvilágítás-fejlesztési nagyberuházás során leszerelt, még kifogástalan régebbi lámpatestek felszerelésének helyszíneit az eddig a közvilágításból kimaradt területeken - a munka a remények szerint még az idén elkezdõdhet.

Az önkormányzat hozzájárult a városi pályázatok projektmenedzselését végzõ Észak-Pest Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft. igazgatói posztjának betöltését célzó pályázat közzétételéhez, a pályázatok benyújtásának határideje október 31.

Támogatta a testület a Váci Városfejlesztõ Kft.-nek a Deákvári fasor 2. száma alatti I. számú telephely "E" épületében üresen álló helyiségek térítésmentes használatára vonatkozó kérelmét - a társaság magasépítési részlege veszi igénybe az épületrészeket közcélú munkákhoz.

Az ülésen bemutatkozott a képviselõknek a város nemrégiben kinevezett új fõépítésze, Breczné Zsigmond Jolán, aki már több mint húsz éve dolgozik a közigazgatásban.

A Hinomoto Harcmûvészeti Egyesület támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz novemberi Kyokushin karate versenye kapcsán, 300 ezer forint hozzájárulást kérve. A testület csak az összeg kétharmadát tudta biztosítani a városi büdzsébõl. Ellenben tíz-tízezer forintos egyéni felajánlásokkal kikerekítette a támogatást tíz döntéshozó: Fördõs Attila polgármester, Petõ Tibor és Mokánszky Zoltán alpolgármesterek, Balkovics Péter, Dr. Manninger Péter, Kászonyi Károly, Kovács Ágnes, Kriksz István, Steidl Levente és Vácy Károly.

A Parlando Színház Kulturális Egyesület kérelme ugyancsak napirenden szerepelt, "Légy jó mindhalálig" címû musical produkciójukhoz kértek 100 ezer forint támogatást. Ebben az esetben - miután Matkovich Ilona, Dr. Manninger Péter, Fördõs Attila és Petõ Tibor tíz-tízezer forintos egyéni felajánlást tettek - az a döntés született, hogy elõre beterveznek a célra hatvan ezer forint támogatást a jövõ évi városi költségvetésbe.

Döntés született arról, hogy az önkormányzat pályázat útján értékesítésre kínálja az Ulrich Károly köz 3. fszt. 1 alatti lakóingatlant.

A grémium döntése értelmében - nyílt pályáztatással - ugyancsak értékesíteni kívánja az önkormányzat a Satu köz, 5189/12 helyrajzi számú, kivett beépítetlen terület minõsítésû ingatlant, az induló vételár 7 millió forint, több jelentkezõ esetén a licitlépcsõ 100.000 forint lesz.

Feladó: Városháza

EU pályázatok