címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Kiteljesített emléktábla az I. világháború áldozatainak tiszteletére

Kiteljesített emléktábla az I. világháború áldozatainak tiszteletére

"Dicsõ példájuk lelkesítsen örökké" - áll az I. világháború váci áldozatainak neveit soroló, a Fehérek temploma oldalfalára helyezett emléktábla fölött.

Az október 23-án újraavatott és megáldott mementón - az utóbbi évek kutatásai alapján kiegészítve a listát - hétszáznegyvenkét név sorakozik.

Az újraavató megemlékezésen Fördõs Attila polgármester egyebek mellett elmondta: nincs még egy nemzet, amely akkora véráldozatot szenvedett volna el a nagy háborúban, mint hazánk, a Kárpát-medence magyarsága.

- Feltehetjük a kérdést, miért éppen október 23-án kerül sor erre a kegyeleti eseményre, de van rá történelmi magyarázat. Hiszen 1916-ban Ausztria-Magyarország letett az asztalra egy békemegállapodás tervezetet, amelyet azonban nem fogadtak el a szemben álló felek. Ha a nagyhatalmak elfogadják az ajánlatot, talán nem lett volna második világháború, trianoni békediktátum, kommunista terror, és hát '56-os forradalom sem - emlékeztetett a városvezetõ.

Aztán a mementó újraállítása kapcsán köszönetet mondott a személyes felajánlást tevõ Buchwald Imre ipartestületi elnöknek, Horváth Ferencnek, a városi levéltár igazgatójának és Klimász János kõfaragó mesternek.

Az emléktáblát megáldotta Beer Miklós megyés püspök, Csuka Tamás református-, Detre János evangélikus lelkész és Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke.

- Teremtõ Istenünk, segítségedet kérjük, hogy szeretetedre tudjuk bízni a történelem feletti ítéletet, és a feltámadás reményével gondolhassunk az áldozatokra - fogalmazott az elsõ áldást mondó megyés püspök.

A mementó a jövõben visszanyeri eredeti megjelenését, azaz elkészül az emléktáblát keretezõ díszes timpanon is.

Feladó: Városháza

EU pályázatok