Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ mint kéményseprőipari szerv elkészítette a 2017. évi kéményseprőipari sormunka ütemterveit.

A tervezett sormunka a kéményseprőipari szerv vagy kéményseprőipari szolgáltató megrendelés nélkül, rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból végzett ellenőrző tevékenysége, amely kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény (kémények), tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatára

A sormunka keretében a kéményseprő az alábbi feladatokat végzi el:
• az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását;
• az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát;
• a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is;
• az égéstermék paramétereinek ellenőrzését;
• az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását;
• a gáztüzelő-berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata jogszabály szerinti megtörténtének ellenőrzését; valamint
• a szén-monoxid érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint az érzékelő működőképességét ellenőrzi.
Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése, a tüzelőberendezések hivatalos dokumentumainak áttekintése, az égéstermék minőségének ellenőrzése, a szén-monoxid-érzékelő működésének felülvizsgálata, majd a fellelt adatok dokumentálása, és a kötelező adategyeztetés.

Pest megyében a sormunka elvégzésének tervezett ideje: 2017.01.01.- 2017.10.30.

Az ütemterv és a tevékenység ellátásával kapcsolatos minden további információ a http://www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető.

Az alábbi csatolt dokumentumban szerepel az ütemterv.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
katasztrofavedelmi_melleklet.pdf

Közélet [2017. január 4., szerda]

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az elmúlt 24 órában a Dr. Csányi László körúton található mérőállomáson mért szálló por (PM10) átlagkoncentrációja a tájékoztatási küszöbérték alatt maradt.

Dátum: 2017.01.03.
Mért érték [µg/m3]: 30,1

Tekintettel arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása, a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján megszüntetem a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Köszönöm a Tisztelt Lakosság szmogriadó alatt tanúsított együttműködését és a légszennyezettség mérséklésében tett erőfeszítéseit.

Vác, 2017. január 4.

Tisztelettel:
Fördős Attila s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai több kockázatelemzésen alapuló vizsgálat alkalmával több jogsértést is felderítettek.

A NAV munkatársai az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben (EKÁER) lévő adatok alapján ellenőriztek egy fémmegmunkálással foglalkozó üzemet, ahol több jogsértést is tapasztaltak. A helyszíni ellenőrzéskor kiderült, hogy a cégnek több mint 1 millió forint meg nem fizetett adótartozása van, melyet többszöri felszólítás ellenére sem rendeztek, ezért lefoglalták az üzemben található több millió forint értékű munkagépeket (esztergagát, kompresszort, marógépet, stb.). Ezen kívül a pénzügyőrök EKÁER jogsértést is megállapítottak, illetve a további vizsgálat kiderítette, hogy négy alkalmazott bejelentés nélkül dolgozott.
Az ügyben hatósági eljárás indult, a jogsértések ügyében több mint fél millió forint bírság várható.

Egy másik, az EKÁER kontrolladatai alapján végzett ellenőrzés alkalmával egy olyan szójadarát, és pelletet forgalmazó gazdálkodót vizsgáltak, melynek forgalma több mint 100 millió forint eltérést mutatott ki EU-n belül történt beszerzések kapcsán. Az EKÁER bejelentések alapján a cég rendszeresen végzett beszerzéseket vásárolt más tagállamokból, majd ezeket a termékeket Magyarországon továbbszámlázta, így igyekezve kibújni az adófizetés alól. Ezzel egyrészt tisztességtelen piaci előnyre tett szert a jogszabályokat betartó vállalkozókkal szemben, másrészt a központi költségvetést is megkárosította.
A NAV munkatársai vagyonfeltárás után az adózó bankszámláját zárolták, a raktárkészletét pedig lefoglalták. A gyors és teljes körű intézkedések eredményeképpen az adózó a teljes összeget megfizette.

NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. január 3., kedd]

Vácott született váci lakosok

Janovics Péter és Győri Zsófia gyermeke: Zsombor Tibor /Vác/
Balogh Tibor Péter és Misják Anna gyermeke: Léna Ágnes /Vác/
Waller Andor és Fülöp Zsuzsanna gyermeke: Zádor /Vác/
Ladeczky Zsolt és Szabó Anita gyermeke: Bence /Vác/
Berecz László és Gál Enikő gyermeke: Fruzsina /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. január 3., kedd]

Házasságot kötött váciak

Dorogi József és Takács Mária /Vác/

Feladó: Városháza

Szigeti Ferencné sz: Toldi Gizella /1942/ Vác
Bottlik Vincéné sz: Kuruc Mária Magdolna /1929/ Vác
Zöld Emőke Magdolna sz: Homoki Emőke Magdolna /1940/ Vác
Csepregi Jánosné sz: Fazekas Teréz /1929/ Vác
Baros Jánosné sz: Dancs Aranka /1930/ Vác
Farkas Péter /1987/ Vác
Básti János /1953/ Vác
Mosolygó Imre /1936/ Vác
Kocsis Jánosné sz: Kalamár Margit /1942/ Vác
Hajdú Sándorné sz: Tóth Piroska /1926/ Vác
Halák László /1938/ Vác
Kovács Gáborné sz: Pál Mária /1933/ Vác
Gömöri Sándor /1941/ Vác

Feladó: Városháza

Közélet [2017. január 2., hétfő]

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket a Dr. Csányi László körúton üzemelő automatikus mérőállomáson az alábbi időpontokban, így fennáll a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII.23.) Korm. rendelet szerinti szmogriadó tájékoztatási fokozat. A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

A lakossági tájékoztató teljes anyagát a csatolt dokumentum tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
lakossagi_tajek_legszenny_01 02.pdf

Sport [2017. január 2., hétfő]

Női kézilabdában már folytatódik a bajnoki pontvadászat

A női kézilabda élvonalának utolsó 2016-os fordulójában az Ipress Center Vác idehaza játszott, a vendég a Debrecen csapata volt - a végeredmény: Ipress Center Vác - Debrecen: 28 - 28.
Városunk csapata ezen a hétvégén ismét hazai pályán folytatja a bajnoki pontvadászatot, szombaton este az MTK Budapest lesz az ellenfél.
A férfi kézilabda NB I-ben még javában tart a téli szünet, a felkészülési időszak a tavaszi folytatásra, a Váci KSE február 11-én lép pályára legközelebb bajnoki mérkőzésen, az ellenfél a Csurgó gárdája lesz.
A labdarúgó NB II-ben február 19-én következik az első tavaszi forduló, a Vác FC csapata a Nyíregyháza Spartacus FC vendégeként folytatja majd az igen izgalmasan alakuló bajnoki pontvadászatot.

Feladó: Városháza

Közélet [2016. december 30., péntek]

Sikeres pénzügyi évet zárt az önkormányzat

Vác pénzügyi helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Fördős Attila polgármester csütörtökön a városházán. A városvezető stabilnak nevezte az idei év büdzséjét, melyet bár állami támogatással, de egyensúlyban tudtak tartani.

Beszélt arról is, hogy megérkezett a város számlájára a várt állami támogatás, az ÖNHIKI (önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása), amely 150 millió forintot tesz ki, de az év végi adófeltöltés is jól sikerült.

- Kétszázötven millió forint realizálódott az adófeltöltésből, így december 20-val visszafizettük a 200 millió forintos likvidkeretünket a banknak, és párhuzamosan megkötöttük a jövő évi hitelszerződésünket is, így 500 millió forintos keret áll rendelkezésre január 3-tól. A TAO-s beruházással kapcsolatban 325 millió kormányengedélyhez kötött hitel felvételére kaptunk engedélyt – mondta.Hozzátette: az adófeltöltéssel az éves terv teljesítve lett, bár a nominál érték alacsonyabb, mint a tervezett, de figyelembe kell venni azt is, hogy General Elecrtic-nek jóváírt és visszatérített a város adót.

A városvezető beszélt arról is, hogy 2,2 milliárd forint támogatást kap Vác a mobilgáthoz, mivel azonban a beruházás összege ezt meghaladja, bíznak benne, hogy az állam is segítséget nyújt majd a projekthez.

- Jelen pillanatban a kasszában 30 millió forint van, tehát pozitív költségvetési évet zárunk. Harminc napon túli kifizetetlen számlája nincsen az önkormányzatnak, egy kivételével, a Volánbusszal, melynek fennálló tartozásunk 70 millió forintot tesz ki, ezt várhatóan januárban rendezzük majd – mondta.

Fördős Attila szerint egy rendkívül sikeres évet zárt az önkormányzat. Úgy látja, az állami támogatásokkal együtt egyensúlyban tartott költségvetése volt 2016-ban a városnak. A sajtótájékoztató végén a lakosságnak sikerekben gazdag, boldog újesztendőt kívánt Vác város polgármestere.

Feladó: Városháza

Közélet [2016. december 27., kedd]

Figyelmeztető előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a mai napra 2. fokú (narancssárga) - széllökésre vonatkozó - figyelmeztető előrejelzést adott ki.

"Az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint az északnyugati szelet kedd éjfélig sokfelé viharos (60-90 km/h) lökések kísérik. Főként az Észak-Dunántúlon, a középső országrészben, kisebb eséllyel délnyugaton, északkeleten számíthatunk 70 km/h feletti lökésekre. Kiemelten a Kisalföldön, Dunántúli-középhegységben 90 km/h körüli, illetve azt meghaladó széllökések is előfordulhatnak. Szerdára virradó éjszaka némileg veszít erejéből a szél, majd szerda napközben az északkeleti megyékben haladhatják meg kevéssel a legerősebb széllökések a 70 km/h-t.

Pest megye területén: A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t."2016. december 27.

Feladó: Városháza