Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. január 9., hétfő]

Sálak a rászorulóknak a váci főtéren

Több tucat sál került számos fára, padtámlára, korlátra, kopogtatóra Vác főterén, miután igen sokan csatlakoztak az alsóvárosi plébánia Szent Anna karitász csoportjának jótékonysági kezdeményezéséhez.

- Az interneten figyeltem fel erre a különös adományozási ötletre, és arra gondoltam, hogy nálunk is jó lenne megvalósítani - mondta a váci akciót kezdeményező Baricz Anikó, a karitász csoport tagja.

Székely Sándor, a csoport vezetője hozzátette: folyamatosan gyűjtenek ruhaadományokat, ebből a készletükből is bőven jutott sál a főtérre, és lehetőségeik szerint egész télen rendszeresen pótolni szeretnék a gazdára találó darabokat.

Ugyanakkor célzottan az akciónapra is többen vittek nyakmelegítőket.

Papp Éva a világhálón olvasta a csoport felhívását, és több sállal érkezett a felkötöző találkozóra.

- Nagyon jó ötletnek tartom az adományozásnak ezt a formáját is, mert azon túl, hogy bárki kézzel fogható segítséget kaphat névtelenül, az akció egyúttal felhívja a figyelmet a szolidaritás fontosságára, arra, hogy ahogyan csak tudjuk, segítsük a rászorulókat - mondta, miközben felhurkolta egy padra a magával hozott, direkt ebből az alkalomból vásárolt vadonatúj darabokat.

A kezdeményezést ugyancsak felkaroló Váci Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója, Pető Csilla szintén kiemelte a felebaráti érzékenység élesztgetésének jelentőségét, mint fogalmazott, ez a fiatalos sál adományozó akció elsősorban erről szól.

- Persze az is fontos, hogy így olyan rászorulóknak is meglepetést szerezhetünk, segítséget nyújthatunk, akik a világért sem keresnének fel semmilyen segítő szervezetet, bármennyire is szükségük lenne különböző dolgokra. Így viszont nem kell kérniük. Csak egyszerűen leakaszthatnak egy-egy sálat, amelyeket mások jó szívvel felkínáltak - emelte ki az igazgató.

***

"Vigyél magaddal, ha fázol!": a sáladományozó kezdeményezés az USA-ból, az Indiana állambeli Seymourból indult, egyházi kezdeményezésre, helyi iskolás csoportok részvételével, és azóta már világszerte, így Magyarországon is számos helyszínen átvették az ötletet.

Feladó: Városháza

A Bernáth Kálmán Református Gimnázium, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola részmunkaidős (4 órás) állást hirdet TAKARÍTÓ munkakör betöltésére.
A pályázatok benyújtásának módja: Elektronikus úton Solymosi Csilla igazgató részére a keri.vac@reformatus.hu e-mail címen keresztül 2017. január 20-ig.
A munkakör 2017. február 06-tól tölthető be.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. január 6., péntek]

Lakossági tájékoztató – a rendkívüli hideg időre való felkészülésre

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén rendkívül hideg idő várható, ami számos veszélyt rejt magában. A balesetek és tűzesetek megelőzése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az alábbi megelőző óvintézkedések megtételét javasolja a lakosságnak.

A tüzelő- és fűtő berendezések fokozott használata során is minden esetben be kell tartani a használati szabályokat, valamint csak és kizárólag megfelelő tüzelőanyagot tanácsos használni. A nyílt égésterű tüzelő- és fűtő berendezések használata során még rendkívül hideg időjárás esetén is biztosítani kell a megfelelő levegő-utánpótlást, mert ennek hiányában veszélyes koncentrációban alakulhat ki szén-monoxid.

Valamennyi közlekedési ágazatra hatással van a rendkívül hideg időjárás, ezért hosszabb menetidőkre és fennakadásokra kell számítani. Csak a téli időjárási körülményeknek felkészített gépjárművel tanácsos útnak indulni és érdemes a megszokottnál több üzemanyagot tankolni.

A közműszolgáltatásokat közvetlenül és közvetve is érintheti a jóval a fagypont alatti hőmérséklet, ezért esetleges átmeneti kimaradásokra, akadozásra is lehet számítani.
A tartósan fagypont alatti hőmérséklet kedvez a nyílt vízfelületek jegesedésének, a befagyott vizek szabadidős programoknak adnak helyet. Fontos tudni azonban, hogy csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság mellett biztonságos a jégen tartózkodás, beszakadás esetén pedig azonnal a tűzoltók segítségét kell kérni.

A haszonállatok elhelyezéséül szolgáló épületek fűtőberendezéseire kiemelt figyelmet kell fordítani, valamint a szabadban tartott állatok ivóvizének jegesedését is időről időre meg kell szüntetni.

A mobiltelefont otthon és lehetőség szerint útközben is célszerű feltöltött állapotban tartani, valamint használni a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ), illetve figyelemmel követni a hatósági, a szolgáltatói és a meteorológiai tájékoztatókat.
Aki balesetet vagy tűzesetet észlel, esetleg balesetet szenvedett, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét. A rendkívüli hidegben még inkább számít minden perc, amivel hamarabb érkezhet meg a segítség.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. január 6., péntek]

OMSZ figyelmeztető előrejelzés: 2017. január 5. - január 8. - viharos erejű szél, rendkívüli hideg

Hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami mögött több fokkal hidegebb levegő érkezik térségünkbe. Ez alapvetően határozza meg a hétvége időjárását.

Csütörtök:
Felhőátvonulások várhatók nyugaton több, keleten kevesebb napsütéssel.
Az elszórt hózáporok mellett csütörtök délután, este főként az ország középső tájain, kisebb havazás is várható, de inkább csak lepelnyi (1-2 cm, kis területen átmenetileg intenzívebb hózáporból esetleg lehet több is) mennyiség várható.
Az erős északnyugati szél napközben északira fordul, és nagy területen viharossá fokozódik. A legkevésbé szeles rész a Duna-Tisza közötti sáv lesz. A legerősebb széllökésekre a Dunántúlon számíthatunk, csütörtökön általában 60-80, a Bakonyban és a Közép-Dunántúlon 80-90 km/h közötti maximális széllökések várhatók. A Balatonnál ugyanakkor 90-100 km/h körüli lökések is lehetnek. Délutántól az északkeleti országrészben is egyre erősödik a szél, ekkor még zömében 70-75 km/h feletti széllökések várhatók.
A hőmérséklet csúcsértéke -3, +3 fok között alakul.

Péntek:
Délkeleten valamint a Nyugat-Dunántúlon sok lesz a felhő, másutt többnyire derült, napos idő várható.
A délnyugati vidékeken eshet nem számottevő mennyiségű hó.
Az északi szélből a Dunántúl középső területein több helyen fordulhat elő 90 km/h feletti széllökés (a Balatonnál továbbra is lehetnek 100 km/h-t meghaladó lökések). Az északkeleti országrészben helyenként 90 km/h felett is alakulhat a legerősebb széllökések értéke. Leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hóval borított tájakon a szél hordhatja a havat.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7, -15 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a leghidegebb.
A legmagasabb nappali hőmérséklet -4, -11 fok között valószínű, az Észak-Alföldön lesz a leghidegebb.

Szombat:
Többnyire napos idő lesz, a Tiszántúlon és az Alpokalján lehetnek felhősebb körzetek.
Keleten egy-egy helyen kisebb havazás előfordulhat (lepel - 1 cm friss hóval).
Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével megerősödik, a Bakonyban és a Zemplén környékén viharossá fokozódik (40-70 km/h).
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -12, 17 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon -20, -22 fok is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet -5, -12 fok között valószínű.

Vasárnap:
A középső országrészben kevés lesz a felhő, de a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon erősebben felhős időszakok is lesznek, az Alpokalján lesz a legzártabb a felhőzet.
A Nyugat-Dunántúlon és a keleti határszélen fordulhat elő havazás, a friss hóréteg vastagsága lepel -3 cm között alakul.
Az északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé megerősödik, a legerősebb széllökések a Bakonyban, a Kisalföldön és az Észak-Alföldön lesznek (40-50 km/h), ami ezeken a helyeken hófúvásokat eredményezhet.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -15, 20 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon -22, -24 fok is lehet.
A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon -2, -5, másutt -5, -10 fok között valószínű.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. január 5., csütörtök]

OMSZ figyelmeztető előrejelzés: széllökés, extrém hideg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mai napon kiadott figyelmeztető előrejelzést Magyarország területére 2017.január 6. péntek éjfélig:

SZÉL, HÓFÚVÁS
Csütörtökön délelőtt az erős északnyugati szél napközben északira fordul, és nagy területen viharossá fokozódik, majd pénteken még tovább erősödik. A legkevésbé szeles rész a Duna-Tisza közötti sáv lesz. A legerősebb széllökésekre a Dunántúlon számíthatunk, csütörtökön általában 60-80, de a Bakonyban és a Közép-Dunántúlon 80-90 km/h közötti maximális széllökések is előfordulhatnak. A Balatonnál ugyanakkor 90-100 km/h körüli lökések is valószínűek. Pénteken a Dunántúl középső területein több helyen fordulhat elő 90 km/h feletti lökés is (a Balatonnál továbbra is lehetnek 100 km/h-t meghaladó lökések). Csütörtök délutántól az északkeleti országrészben is egyre erősödik a szél. Ekkor még zömében 70-75 km/h felett, majd pénteken helyenként már akár 90 km/h felett is alakulhat a legerősebb széllökések értéke. Leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hóval borított tájakon a szél hordhatja a havat.

EXTRÉM HIDEG
A hőmérséklet az előttünk álló éjszaka az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben már elérheti a -15 fokot. A viharos szél miatt tovább csökkenő hőmérséklet péntek éjjel az északi, északkeleti megyékben -18, -20 fok köré is lesüllyedhet.

MEGJEGYZÉS: a viharos szél miatt ennél jóval hidegebbnek érezhetjük a levegő hőmérsékletét!
Az elszórt hózáporok mellett csütörtök délután, este főként az ország középső tájain, kisebb havazás is várható, de inkább csak lepelnyi (1-2 cm, kis területen átmenetileg intenzívebb hózáporból esetleg lehet több is) mennyiség várható. Pénteken a délnyugati vidékeken eshet nem számottevő mennyiségű hó.

Pest megye területén: 1. fokú (sárga) riasztás: A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Feladó: Városháza

A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központ mint kéményseprőipari szerv elkészítette a 2017. évi kéményseprőipari sormunka ütemterveit.

A tervezett sormunka a kéményseprőipari szerv vagy kéményseprőipari szolgáltató megrendelés nélkül, rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból végzett ellenőrző tevékenysége, amely kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény (kémények), tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatára

A sormunka keretében a kéményseprő az alábbi feladatokat végzi el:
• az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását;
• az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálatát;
• a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is;
• az égéstermék paramétereinek ellenőrzését;
• az összekötőelem ellenőrzését és szükség szerinti tisztítását;
• a gáztüzelő-berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata jogszabály szerinti megtörténtének ellenőrzését; valamint
• a szén-monoxid érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint az érzékelő működőképességét ellenőrzi.
Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése, a tüzelőberendezések hivatalos dokumentumainak áttekintése, az égéstermék minőségének ellenőrzése, a szén-monoxid-érzékelő működésének felülvizsgálata, majd a fellelt adatok dokumentálása, és a kötelező adategyeztetés.

Pest megyében a sormunka elvégzésének tervezett ideje: 2017.01.01.- 2017.10.30.

Az ütemterv és a tevékenység ellátásával kapcsolatos minden további információ a http://www.kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon elérhető.

Az alábbi csatolt dokumentumban szerepel az ütemterv.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
katasztrofavedelmi_melleklet.pdf

Közélet [2017. január 4., szerda]

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy az elmúlt 24 órában a Dr. Csányi László körúton található mérőállomáson mért szálló por (PM10) átlagkoncentrációja a tájékoztatási küszöbérték alatt maradt.

Dátum: 2017.01.03.
Mért érték [µg/m3]: 30,1

Tekintettel arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása, a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet alapján megszüntetem a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

Köszönöm a Tisztelt Lakosság szmogriadó alatt tanúsított együttműködését és a légszennyezettség mérséklésében tett erőfeszítéseit.

Vác, 2017. január 4.

Tisztelettel:
Fördős Attila s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai több kockázatelemzésen alapuló vizsgálat alkalmával több jogsértést is felderítettek.

A NAV munkatársai az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben (EKÁER) lévő adatok alapján ellenőriztek egy fémmegmunkálással foglalkozó üzemet, ahol több jogsértést is tapasztaltak. A helyszíni ellenőrzéskor kiderült, hogy a cégnek több mint 1 millió forint meg nem fizetett adótartozása van, melyet többszöri felszólítás ellenére sem rendeztek, ezért lefoglalták az üzemben található több millió forint értékű munkagépeket (esztergagát, kompresszort, marógépet, stb.). Ezen kívül a pénzügyőrök EKÁER jogsértést is megállapítottak, illetve a további vizsgálat kiderítette, hogy négy alkalmazott bejelentés nélkül dolgozott.
Az ügyben hatósági eljárás indult, a jogsértések ügyében több mint fél millió forint bírság várható.

Egy másik, az EKÁER kontrolladatai alapján végzett ellenőrzés alkalmával egy olyan szójadarát, és pelletet forgalmazó gazdálkodót vizsgáltak, melynek forgalma több mint 100 millió forint eltérést mutatott ki EU-n belül történt beszerzések kapcsán. Az EKÁER bejelentések alapján a cég rendszeresen végzett beszerzéseket vásárolt más tagállamokból, majd ezeket a termékeket Magyarországon továbbszámlázta, így igyekezve kibújni az adófizetés alól. Ezzel egyrészt tisztességtelen piaci előnyre tett szert a jogszabályokat betartó vállalkozókkal szemben, másrészt a központi költségvetést is megkárosította.
A NAV munkatársai vagyonfeltárás után az adózó bankszámláját zárolták, a raktárkészletét pedig lefoglalták. A gyors és teljes körű intézkedések eredményeképpen az adózó a teljes összeget megfizette.

NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. január 3., kedd]

Vácott született váci lakosok

Janovics Péter és Győri Zsófia gyermeke: Zsombor Tibor /Vác/
Balogh Tibor Péter és Misják Anna gyermeke: Léna Ágnes /Vác/
Waller Andor és Fülöp Zsuzsanna gyermeke: Zádor /Vác/
Ladeczky Zsolt és Szabó Anita gyermeke: Bence /Vác/
Berecz László és Gál Enikő gyermeke: Fruzsina /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. január 3., kedd]

Házasságot kötött váciak

Dorogi József és Takács Mária /Vác/

Feladó: Városháza