címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Fõhajtás a rabtemetõben

Fõhajtás a rabtemetõben

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja - hagyományosan a rabtemetõben rendezett - városi megemlékezésén a többi között megfogalmazódott: nagyon fontos figyelmeztetni arra, hogy ennek az embertelen eszmének az uralmát az egész nemzet megszenvedte.

Az esemény szónoka ezúttal Csuka Tamás református lelkész, nyugalmazott tábori püspök volt.
- A kommunizmusnak jóval több mint százmillió áldozata volt világszerte, nagyon fontos, hogy fejet hajtsunk elõttük. Ugyanakkor azt is észben kell tartani, hogy a meggyilkoltak mellett még többen voltak, akiket valamilyen módon üldöztek, meghurcoltak. A rendszerre jellemzõ gyilkos, áruló légkört a magyar nemzet egésze is megszenvedte. Jó lenne, ha már csak emlékeznünk kellene erre, annak érdekében, hogy soha ne jöhessen hasonló kor, de látnunk kell, hogy mindmáig kísért az eszme, amelynek mozgatórugója a pénz, az önzés, a hatalom. Az áldozatok közé sorolhatjuk a kettõs állampolgárságról szóló korábbi népszavazás során megtagadott határon túli magyarokat, a vörösiszap katasztrófa áldozatait és károsultjait, hiszen egy nagyvállalat felelõtlen vezetõinek lelkén szárad a sorsuk, de ide sorolom az olimpia rendezés kérdését is, hiszen ez esetben egy olyan lehetõséget veszítettünk el, amelyet nemzeti ügynek kellett volna tekinteni - fogalmazott beszédében Csuka Tamás.
Az eseményen Smál-Szilaj Gábor elõadómûvész elszavalta Kecskési Tollas Tibor: Bebádogoznak minden ablakot címû versét, Horváth Éva Sára konzervatóriumi növendék pedig két népdal eléneklésével tette teljessé a megemlékezést.
Végül a város vezetõi, intézmények, civil szervezetek képviselõi megkoszorúzták a rabtemetõ emlékkövét.

Feladó: Városháza

EU pályázatok