Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. március 16., csütörtök]

Országos állat- és kirakodóvásár

Vácon a vásártéren 2017. március 19-én vasárnap országos állat- és kirakodóvásárt rendezünk. Nyitva tartás: 6 - 13 óráig.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Rendezvény szervező: Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 16., csütörtök]

Jól halad a férőhely bővítő beruházás a Váci Fegyház és Börtönben

Ütemterv szerint halad a Váci Fegyház és Börtönben az a férőhely bővítő beruházás, amely 120 fogvatartott elhelyezését teszi majd lehetővé egy korábban évtizedekig üresen álló épülettömbben - hangzott el a helyszínen tartott keddi, épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatón.

Az 1931-ben épült, korábban tiszthelyettes-képző iskolaként, majd raktárként funkcionáló (mellesleg nemrég filmforgatási helyszínül szolgáló) épület átalakításának folyamatában a felső szinten már az utolsó simításokhoz érkezett a kivitelezés, a középső szinten is javában tart a munka, és egyúttal elkezdődtek az alsó szint átalakításának előkészületei.

- A munka a múlt év őszén kezdődött, és a tervek szerint novemberre elkészül ez a nagyon fontos beruházás, amelynek köszönhetően csökkenhet a mostani túlzsúfoltság. Ez

azt jelenti, hogy amíg jelenleg hat fogvatartott van egy cellában a többi épületben, addig az új helyzetben ötre csökkenhet a cellánkénti létszám, hiszen százhúsz, enyhébb fokozatú büntetéssel sújtott elítélt ebben az újjá alakított épületben kap helyet az egyenként tíz fős, önálló mosdókkal komfortosított tágasabb helyiségekben. Tehát összességében jelentősen javulnak a fogva tartási körülmények - mondta Kopcsik Károly dandártábornok, börtönparancsnok.

Fontos szemponként kiemelte azt is, hogy az összességében 170 millió forintos beruházás munkáit zömmel szakképzett fogvatartottak végzik, közülük pedig a többség a fogva tartása idején szerzett valamilyen OKJ-s építőipari szakmai végzettséget.

- Ez a programunk példa értékűnek mondható, évente nagyjából harminc elítélt szerez nálunk valamilyen OKJ-s végzettséget, ami értelemszerűen elsősorban a társadalomba való visszailleszkedésük megkönnyítése szempontjából fontos, de természetesen a fogva tartásuk idején adódó munkavégzés jelentőségét sem lehet eléggé hangsúlyozni - mondta a parancsnok.

Megtudtuk: mivel egy korábban nem használt épülettömbben kap helyet az új börtönrészleg, értelemszerűen növelni kell a dolgozói létszámot, huszonnégy új munkahelyet teremt ily módon a Váci Fegyház és Börtön, és bár halad a toborzás, még várják a jelentkezéseket.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 14., kedd]

A rendkívüli testületi ülésről jelentjük

Három napirendi ponttal rendkívüli ülést tartott március 13-án Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

A rendkívüli ülés összehívásának indokai:
1. Sürgős szerződéskötés szükséges a településrendező tervezőkkel ahhoz, hogy a városi arculati kézikönyvvel kapcsolatos rendelet, illetve a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) módosítás szeptember 30-ig hatályba léphessen, és partnerségi rendeletben foglaltak alapján kell megkötni a szerződést.

2. Egy lakossági kérés alapján egy Kisderecske településrészi terület tervezett változtatása, beépítése kapcsán újabb partnerségi egyeztetés szükséges ahhoz, hogy a településrendezési eszközök (szabályozások) folyamatban lévő módosítását minél előbb végre lehessen hajtani.

3. Rendeletmódosítás vált szükségessé ahhoz, hogy a DMRV Zrt. a tervezett, európai uniós támogatású szennyvíztisztító fejlesztéséhez megkaphassa az építési engedélyt és elindíthassa a közbeszerzési eljárást.
A második napirendi pont kapcsán az a határozat született, hogy az önkormányzat felkéri a tervezőt a véderdő beültetési kötelezettség törlésének megvizsgálására.
***
Hirdetmény
Vác Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2012. (III. 22.) sz. rendeletének 40. § /1/ bekezdése alapján az alábbi tájékoztatást adom:
Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. március 13-ai rendkívüli ülésén az alábbi rendeleteket alkotta:
- 7/2017.(III.14.) sz. rendelet a településrendezési és településképi eszközök készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetés szabályairól.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet szerint megváltoztak a koncepció, stratégia vagy településrendezési eszköz véleményezési eljárásában a partnerségi egyeztetés szabályai 2017. januárban, ezért szükségessé vált a rendelet megalkotása.
- 8/2017.(III.14.) sz. rendeletmódosítás – a Helyi Építési Szabályzatról szóló 15/2003.(IV.29.) sz. rendeletről
Rendeletmódosítás szükséges ahhoz, hogy a DMRV Zrt. fejlesztése megvalósulhasson.

A rendeletek a Váci Polgármesteri Hivatal Jogi Osztály 129. sz. irodájában megtekinthetők.

Vác, 2017. március 14.

Deákné Dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 14., kedd]

Átmeneti útvonalváltozás a nemzeti ünnepen

Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Művelődési Központ szervezésében idén is a megszokott módon emlékezik városunk az 1848-as forradalom és szabadságharc eseményeire.
A hagyományos menetrend március 15-én most is a Báthori utcai Petőfi-emléktáblánál kezdődik délelőtt 9 órakor, ahol a Váci Juhász Gyula Általános Iskola diákjai adnak műsort. A helyi sajtó képviselői 10 órakor emlékeznek meg Deákváron a Landerer-emléktáblánál, és ebben az időpontban kezdődik a művelődési házban az egész napos Történelmi játszóház.
A városi ünnepség délután 15.30 órakor folytatódik a Kossuth téri toborzóval, majd ünnepi menet indul a honvédhősök ligeti emlékhelyéhez. Itt Verebélyi Ákos, a Váci Tankerületi Központ igazgatója mond beszédet, illetve Pankotay Péter színművész és a Váczi Néptáncegyüttes műsorát láthatják a résztvevők. Az ünnepség koszorúzással és tiszteletadással zárul.

A város nemzeti ünnepi megemlékezés-sorozatához igazodva március 15-én némi változás lesz a helyi járatú buszközlekedésben.
A 364-es és 365-ös vonalszámú helyi autóbuszok 8.45 és 9.45 között a Báthori utca lezárása miatt terelt útvonalon közlekednek, nem érintik a Konstantin tér, Március 15. tér és Köztársaság út 40. megállóhelyeket.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 14., kedd]

Pályaépítési munkák 75-ös vonal

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utazókat, hogy 2017. április 1-től 2017. április 31-ig Vác - Balassagyarmat vasútvonalon végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben csatolt vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, illetve Drégelypalánk – Balassagyarmat állomások között vonatpótló autóbuszok közlekednek a sötétített alappal jelölt menetrend szerint.

A módosított menetrendet az alábbi csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hirdetmeny_75_Dregelyp_Balassagy_0401_04.pdf

Közélet [2017. március 14., kedd]

Pályaépítési munkák 70-es vonal

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja az utazókat, hogy 2017. április 1-től 2017. április 02-ig Budapest-Keleti és Rákos állomásokon végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A módosított menetrendet az alábbi csatolt hirdetmény tartalmazza.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Hirdetmeny_70_Budapest-KeletiesRakos_0401-0402.pdf

Közélet [2017. március 14., kedd]

Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélfogadása

Forduljon az Egyenlő Bánásmód Hatóság ügyfélszolgálatához, ha hátrányos megkülönböztetés éri.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladata a hátrányos megkülönböztetéssel okozott jogsértések kivizsgálása és megszüntetése.
Keresse fel Dr. Szatmári Éva Pest megyei egyenlőbánásmód-referens ügyfélfogadását a 0630/960-2657-es telefonszámon vagy az eva.drszatmari@gmail.com e-mailcímen.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
egyenlobanasmod.pdf

Sport [2017. március 13., hétfő]

Három győzelem a hétvégi mérleg

Mind női-, mind férfi kézilabda csapatunk, mind a Vác FC labdarúgó csapata győzni tudott a hét végén.
A labdarúgó NB II-ben a Cegléd volt városunk csapatának ellenfele, a végeredmény: Vác FC - Cegléd: 1-0. A következő ellenfél - március 16-án - a jelenleg a tabella 3. helyén álló Balmazújváros lesz.
A férfi kézilabda NB I-ben városunk csapata - hazai pályán - nagyon fontos győzelmet aratott a hétvégi fordulóban, a végeredmény: Váci KSE - Gyöngyös: 23-22. A következő ellenfél - március 18-án - az Orosháza csapata.
A női kézilabda élvonalában az Ipress Center Vác Mosonmagyaróváron vendégszerepelt, és magabiztos győzelmet aratott, a végeredmény: Mosonmagyaróvár - Ipress Center Vác: 25-36. Csapatunk legközelebb, március 25-én hazai pályán játszik, az ellenfél az Alba Fehérvár csapata lesz.

Feladó: Városháza

Márton Jánosné sz: Barna Gabriella Ilona /1938/ Vác
Gál Imréné sz: Tóth Ilona /1935/ Vác
Megtért Éva Márta /1948/ Vác
Hugyecz Andrásné sz: Varga Erzsébet /1936/ Vác

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. március 13., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Ternay Máté György és Rotter Melinda gyermeke: Dominik Máté /Vác/
Kasza Gergely és Georgin Hermina Kleopatra gyermeke: Vivien /Vác/
Vacik Sándor és Boroncsok Kitti gyermeke: Emma Luca /Vác/
Szalay Péter és Piszár Melinda gyermeke: Patrik /Vác/
Medgyesi Máté és Adamek Szilvia gyermeke: Gergely Ignác /Vác/
Szerényi Bálint és Farkas Szilvia gyermeke: Bánk /Vác/

Feladó: Városháza