Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. március 28., kedd]

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÁS

Ezúton értesítjük a Tisztelt Lakosságot, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal, Váci Járási Hivatala, mint elsőfokú állategészségügyi hatóság, a következő határozatot hozta.

A vörös rókák veszettség elleni orális immunizálása, a csalétek vakcina kiszórása miatt, Vác közigazgatási területére 2017. április 03. és 2017. április 24. közötti időszakra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelt el.

Köszönöm a Tisztelt Lakosság együttműködését!

Vác, 2017. március 23.
Tisztelettel:
Fördős Attila s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

Sport [2017. március 28., kedd]

Váci evezős sikerek a Holt-Tisza ágban

Több szép váci siker született a szolnoki Holt-Tisza ágban rendezett hosszútávú (6 kilométeres, egyfordítós) üldözéses evezős versenyen.
A hétvégi megmérettetésen a Vác Városi Evezős Club dobogósai:
A férfi könnyűsúlyú egypárevezős versenyszámban Galambos Péter győzött. A női ifjúsági könnyűsúlyú egypárevezősök mezőnyében szintén első lett Csepel Zsófia. A férfi ifjúsági könnyűsúlyú egypárevezősök között a második helyen végzett Lázár Viktor. A férfi serdülő kormányos négypárevezősök között harmadik lett a Pálfai Csikó, Huang Yu, Szilágyi Konrád, Szklenka Bence (korm.: Felméri Norbert) összeállítású váci egység.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 28., kedd]

A jövő héten kezdődik a kéthetenkénti zöld-hulladék elszállítás

Április 8-án szombaton lesz a zöld-hulladék elszállítás idei első fordulója, ezt követően pedig - az évek óta bevett gyakorlat szerint - kéthetenként biztosítja a szolgáltatást a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

Újdonság, hogy a társaság az idei évtől biológiailag lebomló zsákokat biztosít a lakosságnak a gyűjtésre, és ebből következően zsákostul szállítja el a portáktól a szállítási napokig újra és újra felhalmozódó zöld-hulladékot.
Fontos tudnivaló ennek kapcsán, hogy nem hagynak a portáknál újabb gyűjtőzsákokat, hanem azokat a lakosok, lakóközösségek a cég Zrínyi utcai központjában vehetik át - alkalmanként legfeljebb tíz darabot lehet igényelni, és miután a cég nyomon követi, hogy egy-egy címre mennyit kértek már, indokolt esetben korlátozhatják a rendelkezésre bocsátott darabszámot.

Bővebb információ a 27/501–032-es telefonszámon kérhető.

Ügyfélfogadás:
Hétfő: 7:00 - 19:00
Szerda: 12:00 - 16:00
Péntek: 8:00 - 12:00

Feladó: Városháza

Közélet [2017. március 28., kedd]

Sajdik Ferenc: Minden álmom Dunakeszin van - Magyar Örökség-díjjal tüntették ki a Nagy ho-ho horgász rajzolóját

A Magyar Örökség-díjat idén heten vehették át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett ünnepségen március 25-én. A jeles eseményen megjelent kitüntetetteket és alkotótársaikat, a közel négyszáz ünneplőt Hámori József professzor, a MTA rendes tagja, a Magyar Örökség Díj Bizottság elnöke köszöntötte.

A civil közösségek, tudósok, művészek által alapított díjat nívós kulturális műsor keretében adták át az idei kitüntetetteknek, köztük Sajdik Ferenc, Kossuth,- Munkácsy,- Prima Primissima- díjas grafikusművésznek, karikaturistának, aki gyermekkorát Dunakeszin töltötte, Vácon pedig állandó életmű kiállítása, a Mosolyalbum alkotásai bizonyítják Istenáldotta tehetségét.

A díjátadó után a Dunakanyar Régiónak és a Dunakeszi Polgárnak nyilatkozó Sajdik Ferenc meghatódottan beszélt az elismerésről, melyet a tudományok szentélyében, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében vehetett át „gondolkodó fejektől”, aminél szerinte nagyobb dicséret nincsen. Boldog, hogy Vác díszpolgára lehet, de minden álma Dunakeszin van. Az egykoron 650 ezer példányban megjelenő Ludas Matyi sztár grafikusművésze, karikaturistája az ezredforduló óta újságoknak már nem rajzol, helyette táblaképeket készít, könyveket illusztrál nagy élvezettel.

- Minden álmom Dunakeszin van. Olyan emberekkel álmodom, akik az életben nem jártak Dunakeszin. Beleégett az emberbe gyerekkorának helyszíne, minden emléke. Számomra ez a haza, ahol az ember és családja gyerekkorában élt. Nagy a kötődésem Dunakeszihez – mondta elérzékenyülve a népszerű grafikusművész, karikaturista, akinek zsoké édesapja nevét utca viseli az alagi lóversenypálya közelségében.

- Nagy öröm számunkra, hogy apuról és néhány kollégájáról utcát neveztek el Dunakeszin, ahová addig mindig kimentünk, amíg rendeztek lóversenyt. De napjainkban már nem járok ki, inkább csak rajzolok.

- Az ön művészete, rajzainak csodálatos világa, Dunakeszi iránti rajongása a tavaly áprilisi kiállítása alkalmával zsúfolásig megtöltötte tisztelőivel a József Attila Művelődési Központ kiállító helyiségeit. A város egyik közismert pedagógusa, Harangozó Katalin kezdeményezésére pedig aláírásgyűjtést indítottak el azzal a javaslattal, hogy díszpolgári címmel tüntesse ki önt az önkormányzat.

- Nagyon megtisztelő a kezdeményezés, aminek örülök, de nem látom indokoltnak, hiszen Vácon már kitüntettek díszpolgári címmel Papp László galériatulajdonos javaslatára, aki a főtéren létrehozta állandó kiállításomat, a Mosolyalbumot. Ezer szállal kötődöm Dunakeszihez, de a „kézzel fogható” alkotói munkásságom Vácon van jelen. Természetesen, örülnék, ha Dunakeszin is létrejönne valami hasonló.

- Mit jelent az ön számára a Kossuth-, a Munkácsy-díj mellett a Magyar Örökség-díj, melyet tudósokból, művészekből, irodalmárokból, egy szóval civilekből álló bizottság adományozott?

- Úgy érzem ez a legnagyobb kitüntetés, amit ma itt a Tudományos Akadémia dísztermében átvehettem. Felemelő érzés, nagy kitüntetés, hogy a Magyar Örökség-díj adományozóinak köszönhetően bekerülhetem a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába.

- Rendkívül tartalmas és sikeres évtizedek vannak ön mögött, ismerjük és szeretjük rajzait, híres karaktereit. Mi az ön művészi, alkotói hitvallása, ars poeticája? Mire gondol, amikor leül rajzolni, mi az, amit szeretne átadni az embereknek?

- Amikor leülök rajzolni, azt tudom, hogy miről szól a tárgy, de fogalmam sincs, hogy mi lesz belőle. Ekkor még nem tudja az ember, hogy milyen lesz az alkotás, a megrajzolt figura hatása később alakul ki. Az a helyzet, hogy nagyon egyszerű az ars poeticám; egy másodpercre mosolyt csalni az emberek arcára. Különösen fontos ez a mai világban. Nagyon szép szakmának tartom, amit évtizedek óta művelhetek.

- Mit tapasztal, vannak-e önhöz fogható tehetségek az országban?

- Tehetség van, csak kifutási lehetőség nincs. Az előtt nagy iskola volt a Ludas Matyi, amely biztosította a megjelenés lehetőségét. Sajnos most nincs ilyen, pedig az újság az alkotó számára nagy nevelő, mert a nyomtatásban megjelent rajzon felfedezett hibát a következő alkotáson ki tudja javítani.

- Mit üzen a ma kezdő fiatal művészeknek?

- A tehetség mellé kitartást, és „büdös” nagy szorgalmat.

- Olvasóink nevében is köszönöm a beszélgetést, sok szeretettel gratulálok a Magyar Örökség-díjhoz!

- Én köszönöm a dunakesziek és a váciak érdeklődését, akiket sok szeretettel üdvözlök.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Regio_2017-07._szam_-_Sajdik_Ferenc.pdf

Anyakönyv [2017. március 28., kedd]

Vácott született váci lakosok

Schmidt Zoltán és Papp Ildikó gyermeke: Vajk Zoltán /Vác/
Szabadfy Károly és Fekete Tünde gyermeke: Léna /Vác/
Gégény János Béla és Berki Kamilla Zsófia gyermeke: Benedek Dániel /Vác/
Katona Péter és Kaposvári Edit gyermeke: Simon /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. március 28., kedd]

Házasságot kötött váciak

Jaczkó Péter és Erdész Nikolett /Vác/

Feladó: Városháza

Kenéz Jánosné sz: Piti Magrit /1934/ Vác
Tófalvi Imre /1934/ Vác
Juhász Nándorné sz: Leyer Julianna /1926/ Vác
Mocsáry Izabella/1972/ Vác
Nagy Istvánné sz: Szabó Lenke /1950/ Vác
Mocsári Jánosné sz: Fehér Magdolna /1938/ Vác
Martinkovics Róbert /1962/ Vác
Moravecz Istvánné sz: Oszlop Magdolna /1924/ Vác

Feladó: Városháza

A Váci Rendőrkapitányság a Váci Polgármesteri Hivatal részére 5 db kulcsból álló kulcscsomót adott át, amelyet Vác, Zöldfa utca 7. szám alatti társasház előtt 2017. március 17-én találtak.

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.

Vác, 2017. március 22.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Sport [2017. március 27., hétfő]

Egy gólzáporos győzelem, egy fontos döntetlen

A női kézilabda élvonalában nagy arányú győzelmet aratott városunk csapata, a férfiaknál a Váci KSE nagyon fontos pontot szerzett Budakalászon.
A női kézilabda NB I hétvégi fordulójában az Ipress Center Vác hazai pályán játszott, a végeredmény: Ipress Center Vác - Alba Fehérvár: 31-18. A pontok számát tekintve városunk csapata a mostani győzelemmel beérte a 4. helyezett Dunaújvárost. A következő ellenfél (március 29-én) a Siófoki KC lesz.
A férfi kézilabda élvonalban városunk csapata Budakalászon vendégszerepelt, és fontos pontot rabolt, hiszen a végeredmény: Budakalász - Váci KSE: 28-28. A következő fordulóban (április 1-jén) a Komló gárdája lesz az ellenfél.

Feladó: Városháza

A Föld Órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. Ebben az évben a Föld Óráját 2017. március 25-én ünnepeljük.

Ezen a napon, helyi idő szerint 20:30 és 21:30 között a világ 178 országának több mint 7000 települése, az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében, egy órára lekapcsolja épületei díszkivilágítását.
Ahogyan ez elmúlt évek során is, idén is kialszanak a fények a Március 15. téren, a Köztársaság úton a Bécsi Kapu és a Konstantin tér között, a Konstantin téren, a Székesegyháznál, valamint a Püspöki Palota kertjében.

Ezúton kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy csatlakozzanak a villanylekapcsoláshoz!

Feladó: Városháza