Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. május 5., péntek]

Ismét nagy siker volt az idősek majálisa

Több mint háromszázan vettek részt május 3-án a már hagyományos idősek majálisán, amelyre több környékbeli településről és a fővárosból is sokan érkeztek.

A helyszín ezúttal is a Zenepavilon előtti térség volt, a felállított hosszú asztalsorok csak úgy roskadoztak a batyukban hozott finomságoktól.
Szmolár Attila, a szervező-házigazda Vác Város Önkormányzat Idősek Otthona és Klubja igazgatója köszöntőjében kiemelte: az idősek majálisa és a szépkorúaknak szervezett sok más esemény célja, hogy a résztvevők feltöltődhessenek, új élményekkel gazdagodhassanak, hiszen ezek a rendezvények színesítik-boldogítják a hétköznapokat.
Fördős Attila polgármester is köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy az Idősbarát Önkormányzat cím nem csupán egy rang, hanem szép kötelességet is jelent egyben, ennek szellemében a városvezetés kiemelt feladatának tekinti a szépkorúakkal való törődést.
- Ehhez szükséges az átfogó intézményhálózat, idősotthonokkal és klubokkal, de ugyanilyen lényeges, hogy a lehetőségekhez mérten minél tartalmasabbá tegyük mindenkinek az öregkort, ezért is fontosak az ilyen vidám események - mondta a városvezető, s zárszóként jó szórakozást kívánt a programhoz.
A szórakoztatásról a kosdi Rozmaring hagyományőrző csoport, a nógrádi Búzavirág kórus és a Polaris együttes gondoskodott.
- Asszonyok, hallottátok, hogy az SZTK-ban összevonják a szemészetet és az ortopédiát!? - vezette fel egyik műsorszámukat a kosdiak szószólója.
Erre a többiek jajveszékelni, értetlenkedni kezdtek.
- De hát csak azért, hogy egyszerre tudják vizsgálni mindenkinek a nézését meg a járását - hevítette fel a kedélyeket a főszereplő.
Aztán a sláger dallamaira elkezdődött a tánc, amibe rögvest nagyon sokan bekapcsolódtak az asztalsorok mellől is.
A jó hangulatot az átmeneti heves eső sem hűtötte le, az idősek - esernyőket nyitva, esőkabátot öltve is - végig kitartottak, a bográcsgulyásos ebédet pedig már újra derűsebb ég alatt költhették el.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. május 4., csütörtök]

Együttműködési megállapodás nyolc város között

A kulturális és turisztikai kapcsolatok erősítésének érdekében köt együttműködési megállapodást nyolc város. A Balatonfüred kezdeményezte szerződés célja, hogy valódi tartalommal töltsék meg a partnerséget, hiszen több tekintetben hasonló problémákkal küzdő és hasonló célokért dolgozó, közös értékeket valló településekről van szó.

A nyolc város (Balatonfüred, Debrecen, Győr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok, Vác) együttműködési megállapodását május 8-án ünnepélyes keretek között írják alá a városvezetők Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
A megállapodás az oktatás, a művészetek és a turizmus területére is kiterjed. A települések számos alkalommal megjelennek egymás rendezvényein, kiemelten foglalkoznak az idegenforgalom, a kultúra, a művészetek helyi rendezvényeinek összehangolásával, a közös kínálat kialakításával, a regionális kulturális értékek bemutatásával.
A szerződés rögzíti, hogy a fenti célok megvalósítása érdekében a települések egymást támogatva kívánnak élni az Európai Unió által nyújtott forrásokkal, lehetőség szerint közösen pályáznak hazai és uniós programokra, illetve együtt jelennek meg bel- és külföldi idegenforgalmi rendezvényeken.
Az első együttműködési megállapodást, Balatonfüred és Debrecen még 2011-ben írták alá. Azóta minden évben a Balaton-parti városban megrendezett Jókai Napok alkalmával újabb partnerrel bővül a kör. Idén Győr városával, amely a szokásoknak megfelelően az idei, 192. Anna-bál díszvendége is lesz.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. május 4., csütörtök]

Felhívás! - HÉSZ Örökségvédelem

Tisztelt Partnereink!

Honlapunkon bal oldalon a HÉSZ 2017 menüponton belül „Partnerségi Egyeztetések” cím alatt tettünk közzé

VÁC Város - településrendezési eszközeinek módosítása kapcsán készült -
Kulturális Örökségvédelmi Hatástanulmányát
, partnerségi véleményezés céljából.

Tisztelettel:

Fördős Attila sk.
polgármesterTájékoztatás!

Tisztelt Partnereink!

Honlapunkon a bal oldalon a HÉSZ 2017 menüponton belül a „Partnerségi Egyeztetések” cím alatt tettük közzé

VÁC Város - településrendezési eszközeinek módosítása kapcsán készült -
Kulturális Örökségvédelmi Hatástanulmányát,
partnerségi véleményezés céljából.

Kérjük Tisztelt Partnereinket, hogy a Hatástanulmánnyal kapcsolatos észrevételeiket

elektronikus levélben a foepitesz@varoshaza.vac.hu címre, vagy levélben a Váci Polgármesteri Hivatal Főépítészi csoportjához eljuttatni szíveskedjenek!

A beérkezési határidő: 2017. május 31.

Vác, 2017. 05. 02.

Tisztelettel:
Fördős Attila sk.
polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2017. május 3., szerda]

Megválasztották az új diákpolgármestert

A május 2-án rendezett hagyományos városi diáknapon eldőlt, hogy az elkövetkező egy évben Wafi Omár, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma tanulója töltheti be a város diákpolgármestere tisztet.

A diáknap ezúttal is a jelöltet állító iskolák kampányműsorával kezdődött, új helyszínen, a Zenepavilonnál, ahol több száz fiatal gyűlt össze, s természetesen úgymond "külsős" érdeklődők is szép számban csatlakoztak hozzájuk.
A Madách-gimnázium indulójának kényszerű visszalépése után a Váci Szakképzési Centrum I. Géza Király Közgazdasági Szakgimnáziuma, a Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és a Boronkay-iskola csapata mutatta be a jelöltjüket támogató kampányműsorát, az előadásokban a zene és a tánc játszotta a főszerepet, no meg - a kiírásnak megfelelően, a környezettudatosságot népszerűsítve - a csomagolóanyagok felhasználásával készült kreatív öltözékek felvonultatása.
A folytatásban környezetvédelmi vetélkedőn vehettek részt a benevezett - nem csupán a jelöltet állító iskolákat képviselő - csapatok.
A kampányműsorok értékelése, a vetélkedő eredménye és a diákok szavazatai alapján - szoros versenyben - eldőlt, hogy Wafi Omár, a Boronkay jelöltje veheti át a diákpolgármesteri tisztet elődjétől, megelőzve Deák-Sala Andrást (Közgáz) és Zolnai Sárát (Konzi)
A városháza dísztermében rendezett eredményhirdetésen és díjkiosztón Bíró György főszervező hangsúlyozta: az idősebb generációk tagjai értelemszerűen nem tudnak már a fiatalok fejével gondolkozni, ezért fontos, hogy a diákok előálljanak ötleteikkel, megfogalmazzák vágyaikat, elvárásaikat, aztán összefogva a felnőttekkel tegyenek is céljaik megvalósításáért.
- Ünnep volt ez a mai nap, hiszen minden választás a demokrácia ünnepe. Az élet szabályok, keretek között zajlik, és fontos, hogy ti, fiatalok magatok is szerepet vállaljatok abban, hogy minél tartalmasabbak lehessenek a diákéveitek. Mi pedig igyekszünk segíteni benneteket terveitek megvalósításában - mondta köszöntőjében Mokánszky Zoltán alpolgármester.
A környezetvédelmi vetélkedőben - a Madách-gimnázium és a Konzi előtt - a Boronkay csapata győzött, a legjobb szlogen és a legjobb kampányműsor díját a Közgáz nyerte el.
Az új diákpolgármester, Wafi Omár tervei között szerepel a Boronkay-Madách iskolatalálkozók hagyományának újjáélesztése, hosszabb távon más intézményeket is bevonva. Fontosnak tartja, hogy minél több szemétszedési akció legyen városszerte, szeretné elérni, hogy ezekben egyre több diák vegyen részt. Kiemelt célja, hogy kifejezetten a fiataloknak szóló személyiségfejlesztő előadásokkal is bővüljön a városi programkínálat. Elképzelt továbbá egy programot annak érdekében, hogy szabad csupasz falfelületeken minél többen felfesthessenek művészi igényű, beszédes graffitiket.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. május 2., kedd]

"Egészségtábor 2017" - pályázat hatodik és hetedik osztályos diákoknak

A környezetvédelmet, a drogmegelőzést és közlekedés-biztonságot középpontba állító kreatív pályázatot írt ki Vác és a járás 6-7. osztályos diákjainak a Területi Összefogással a Megelőzésért Alapítvány, a Pest Megyei Baleset-megelőzési Bizottság és a Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány.

Az "Egészségtábor 2017" címmel kiírt pályázat célja az általános iskolák tanulóinak környezetvédelmi, drogmegelőzési és közlekedés-biztonsági nevelése, ismereteik bővítése.
A pályázat címei, témakörei: környezetvédelmi témában: "Védett madarak lakóhelyünk környékén"; függőségek megelőzése témában: "Külső hatások és az én belső világom kapcsolata"; baleset-megelőzési témában: "Hogyan közlekedjünk balesetmentesen Vácon?"
Kreatív, képzőművészeti jellegű alkotásokkal (maximum A/2 méretű rajzzal, festménnyel, grafikával, kinyomtatott számítógépes grafikával és egyéb vizuálisan megfogalmazott, kiállítható anyaggal) lehet pályázni.
Pályamunka csak egyénileg adható be, nincs lehetőség a közös pályázásra. A pályázatok beadásának határideje: május 12. (péntek) 12 óra. A pályázatok leadásának helye: Polgármesteri Hivatal (Március 15. tér 11.), Természetvédelmi iroda (a pályázatokat Bander Hilda veszi át). A kiírók kérik, hogy a résztvevők pályamunkájuk hátoldalára nevük mellett írják rá iskolájuk nevét, osztályukat, lakcímüket is.
A pályamunkákat szakmai zsűri értékeli, és a témához való viszonyulás illetve a kivitelezés szempontjából kiemelkedőnek ítélt alkotásokból kiállítás nyílik a Madách Imre Művelődési Központ Átrium Galériájában, a legjobb harminc pályamunka készítői pedig részt vehetnek egy négy napos balatoni táborozáson június 8-11-ig.
A kiállítás megnyitásával egybekötött eredményhirdetés és díjkiosztás időpontja: május 17. (szerda) 17 óra.

A pályázat részletei a pályázatokban vagy ide kattintva elérhető: Egészségtábor 2017

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. május 2., kedd]

Vácott született váci lakosok

Fazekas Zsolt és Bíró Márta gyermeke: Vilmos /Vác/
Tóth Máté Tamás és Kisari Eszter Mária gyermeke: Máté /Vác/
Tuza József László és Bélteki Adrienn gyermeke: Bianka /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. május 2., kedd]

Házasságot kötött váciak

Kurali János és Laczhegyi Ivett Katalin /Vác/
Ruprecht László és Majsa Ágnes /Vác/
Dér Ágoston és Danyi Ágnes /Vác/

Feladó: Városháza

Sebestyén Zoltán /1960/ Vác
Dergez Péter /1971/ Vác
Kenéz Zoltán Tibor /1960/ Vác
Szarka Ágnes Erzsébet /1937/ Vác
Zachár Lajos /1949/ Vác
Keresztúri-Tóth Bernadett /1984/ Vác
Kurucz Ferenc /1943/ Vác
Kiss András /1936/ Vác
Bobek Sándor Ferenc /1939/ Vác
Molnár Tiborné sz: Bukovics Anna /1919/ Vác

Feladó: Városháza

Sport [2017. május 2., kedd]

Két győzelem, egy vereség a hétvégi mérleg

A hosszú hétvégén rendezett bajnoki fordulókban a Vác FC és az Ipress Center Vác győzni tudott, a Váci KSE vereséget szenvedett.
A labdarúgó NB II-ben a Vác FC 1-0 arányban legyőzte aktuális ellenfelét, a Békéscsabát. Városunk csapata a héten két bajnokit is játszik, május 3-án a SZEOL SC, 7-én pedig a Cigánd SE lesz az ellenfél.
A férfi kézilabda NB II-ben Eger - Váci KSE: 36-24. Csapatunk következő ellenfele - május 7-én, a 17. fordulóból elhalasztott mérkőzésen - a Tatabánya gárdája.
A női kézilabda élvonalban városunk csapata idegenben is győzni tudott, a végeredmény: DVSC TVP - Ipress Center Vác: 27-29. A hölgyek legközelebb (május 6-án) a fővárosban, az MTK Budapest ellen lépnek pályára.

Feladó: Városháza

AZ ÓVODÁSKORÚ GYERMEKEK ÓVODAI BEIRATKOZÁSÁRA

A BEIRATKOZÁS IDŐPONTJA:

2017. május 02-án (kedd): 8-12 óráig
2017. május 03-án (szerda): 8-12 óráig és 14-17 óráig
2017. május 04-én (csütörtök): 14-17 óráig

FELHÍVJUK A SZÜLŐK FIGYELMÉT, HOGY KÖTELES beiratni gyermekét a hirdetményben meghatározott időpontban AMENNYIBEN GYERMEKE
• már betöltötte 3. életévét, de még nem jár óvodába
• 2017. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, ugyanis a nevelési év kezdő napjától (2017. szeptember 1-jétől) legalább napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni!
• Amennyiben az óvodai nevelésre kötelezett gyermek óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, arról a szülő köteles a beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon belül írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt
(Az óvodai beiratkozásra a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 49. §-a vonatkozik.)

A BEIRATKOZÁSHOZ SZÜKSÉGES:
1. nyilatkozat a közös szülői felügyeleti jog gyakorlására (kivéve abban az esetben, ha csak az egyik szülő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot) az ehhez szükséges nyomtatvány átvehető az óvodákban, illetve letölthető a www.vac.hu (Közélet hírek) oldalról.
2. gyermek születési anyakönyvi kivonata,
3. gyermek TAJ kártyája,
4. a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító (a születési anyakönyvi kivonat alapján kiállított lakcímkártya hátoldalán található a személyi azonosító),
5. gyermek lakcímét igazoló hatósági igazolvány,
6. a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa,
7. továbbá orvosi igazolás arról, hogy a gyermek felvehető az óvodába.

(A gyermek beiratása a körzet szerinti óvoda székhelyén történik.)

Az óvoda vezetője legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő huszonegyedik napig dönt a felvételi kérelmekről és döntéséről írásban értesíti a szülőt. Az értesítés tartalmazza a jogorvoslat (fellebbezés) lehetőségét és határidejét is.
Az óvodavezető írásbeli döntése ellen a szülői felügyeleti jogot gyakorló szülő a közléstől számított tizenöt napon belül illetékmentes fellebbezési kérelmet nyújthat be a jegyzőhöz címezve az óvoda vezetőjénél.

Részletek az alábbi csatolt dokumentumban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
reszletek_ovodas_beiratkozas.pdf