Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. június 8., csütörtök]

Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület

Egyetlen napirendi ponttal rendkívüli ülést tartott szerdán Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete.

Az ülés összehívását az indokolta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pályázati kiírást tett közzé 2017. május 17.-én, mely kapcsán 2017. június 12-ig az üzemeltetési, támogatási költségek csökkentése érdekében pályázatot lehet benyújtani a szolgáltatást megrendelő önkormányzatoknak.
A testület támogatta az előterjesztést és egyúttal felhatalmazta a polgármestert a pályázattal kapcsolatos dokumentumok aláírására.

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzat nevében és képviseletében a Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási Részlege (székhely: Vác, Köztársaság út 34.) bérbeadásra vagy értékesítésre hirdeti a csatolt fájlban szereplő ingatlanokat.

Pályázat feltétele, teljes szövege letölthető: www.vacholding.hu és a www.vac.hu honlapról
Információ: Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási részleg Tel.: 27/510-103

Részletek az alábbi csatolt fájlban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ingatlan_hirdetes_17-06_honap_hosszu.pdf

A Váci Rendőrkapitányság a Váci Polgármesteri Hivatal részére egy Huawei típusú mobiltelefont adott át, amelyet Vác, Attila utcában 2017.06.01-én találtak.

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.

Vác, 2017. június 1.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Sport [2017. június 6., kedd]

A hatodik helyen zárt a Vác FC csapata

A labdarúgó NB II-ben is befejeződtek a 2016/2017-es bajnokság küzdelmei, a Vác FC - újoncként - a nagyon előkelő hatodik helyen zárt a húsz csapatos mezőnyben.
Az utolsó fordulóban városunk csapata - vendégként - a Mosonmagyaróvári TE gárdájával játszott, a mérkőzést a házigazdák nyerték, a végeredmény 2-1 lett.
A Vác FC bajnoki mérlege számokban: a csapat tizenhat győzelmet aratott, tizenegyszer döntetlenre végzett és tizenegy vereséget szenvedett, ezzel pedig 59 pontot szerzett, gólkülönbsége: 45:38.
Az NB I-be jutott a Puskás Akadémia és a Balmazújváros, kiesett a Kozármisleny, a Cigánd SE és a SZEOL SC.
Mint korábban megírtuk, a Vác FC már papíron is megszerezte az indulási jogot a másodosztály 2017/2018-as szezonjára.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 6., kedd]

Méltó megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napja városi megemlékezésén az idén Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök volt a szónok, szavalatot mondott Lészkó Boglárka, az ipolysági magyar tannyelvű gimnázium diákja, több dal előadásával közreműködött az Örökség zenekar.

- Két szélsőséges hozzáállástól óvnék mindenkit az emléknap kapcsán. Az egyik a múltba révedő siránkozás, mert bár természetes, hogy fáj Trianon vesztesége, de nem szabad megragadnunk az önsajnálatban. A másik véglet annak felvetése, hogy ne is foglalkozzunk a nemzet megcsonkításával, a nagyhatalmi döntés gyalázatával, hiszen kötelességünk emlékezni ahol csak lehet, kifejezve nemzeti összetartozásunkat - hangsúlyozta a szónok.
Csuka Tamás hozzátette: nem elég demonstrálni ezt az összetartozást, a magyaroknak határoktól függetlenül segíteniük kell egymást, mert az Európai Unió láthatólag nem foglalkozik olyan "mellékes" ügyekkel mint a nemzeti kisebbségek jogainak biztosítása, identitásuk megőrzésének segítése.
- Süllyed Európa hajója, a kontinens demográfiai kapitulációban van, sok nemzetség már halálra ítélte magát az öreg kontinensen. Kívánom, és kérem az Istent, hogy a magyarság ne jusson erre a balsorsra, hanem tudjon tenni ellene. Ma már nem elég emlékezni, a mai és a következő generációk küldetése a haza megmentése - figyelmeztetett a lelkész-püspök.
Az ünnepség - melyen a magyar-magyar kapcsolatok erősítését szolgáló "Határtalanul" program keretében az ipolysági magyar tannyelvű gimnázium számos diákja is részt vett - koszorúk, virágok elhelyezésével és a Szózat eléneklésével zárult az országzászlónál.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. június 6., kedd]

Vácott született váci lakosok

Boda Viktor és Hruskó Éva gyermeke: Szabina /Vác/
Nagy Balázs Tamás és Börzsönyi Judit gyermeke: Anna Abigél /Vác/
Borna Gábor és Tonhauser Judit gyermeke: Vencel Noel /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. június 6., kedd]

Házasságot kötött váciak

Molnár Attila Sándor és Herceg Katalin /Vác/
Fazekas Ádám és Viczencz Boglárka /Vác/
Dr. Gyuris Csaba és Veszeli Nóra /Vác/
Cseh József és Czadró Krisztina Éva

Feladó: Városháza

Hegedűs Attila /1969/ Vác
Izsó Tibor /1942/ Vác
Matkovics Istvánné sz: Bocsányi Mária Magdolna /1929/ Vác
Nagy Bálint /1940/ Vác
Füzesi Attila /1962/ Vác

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 6., kedd]

Szeptemberig Vácott látható a Trilógia a Nemzethez

Szeptemberig Vácott, a Modern Művészeti Gyűjtemény kiállító terében látható Kakucsi-Csernák Zoltán festőművész Trilógia a Nemzethez című monumentális képsorozata, mely 2012-ben, az egri csata 460. évfordulója alkalmából készült.

- Csak kivételes alkotók tudják megszólítani a nemzetet műveikkel, és ez a megszólítás az esztétikai befogadás élményén túl elsősorban a tartalmi mondanivaló átélésére vonatkozik. Ezeket a képeket, különös tekintettel a várvédő csatajelenetet ábrázoló festményt szemlélve megindulhat az ember gondolata, milyen sok hős adta vérét a hazáért, nemzetünkért. Eleink akkor is tudták, és nekünk, mai utódoknak ugyancsak észben kell tartanunk, hogy értékeink, hagyományaink megőrzése nem lehetséges áldozatvállalás nélkül - mondta köszöntőjében Fördős Attila polgármester.
A Munkácsy- és Dürer-díjas Kakucsi-Csernák Zoltán a megnyitón elárulta: a trilógia voltaképp egy még nagyobb kihívást jelentő festői terv előzménye, ugyanis arra készül, hogy egy 7x13 méteres egybefüggő vásznon elkészíti a Himnusz képi ábrázolását.
Papp László, a Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője elmondta: a gyűjtemény - most fókuszában a napjainkban is aktuális kérdéseket középpontba állító trilógiával - tárlatvezetéssel is látogatható.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 6., kedd]

Bölcsődei tájékoztató nap a városházán

Az idei évtől jelentős változások történtek a bölcsődei ellátás területén, és az átalakítás még folytatódik - az újdonságokkal kapcsolatban június 2-án tájékoztató konferenciának adott helyet a városháza díszterme.

A tanácskozás bevezetéseként Fördős Attila polgármester köszöntőjében kiemelte: a társadalmi változásokat, a változó igényeket követni kell a törvényi háttér vonatkozásában, az ellátó rendszer alakításában is.
- A gyermekvállalási kedv növelésének infrastrukturális feltételei is vannak. Így a fiatal édesanyák munkavállalása szempontjából elengedhetetlen, hogy bővüljön, fejlődjön a bölcsődei ellátás rendszere. Sok más településhez hasonlóan városunk önkormányzata ugyancsak igyekszik élni az intézményi, szolgáltatói férőhelybővítés kapcsán kínálkozó pályázati lehetőségekkel - szögezte le a városvezető.
Rétvári Bence miniszter-helyettes, a szaktárca államtitkára hangsúlyozta: fontos lépés volt az ellátási minimum meghatározása, annak előírása, hogy minden településen, ahol negyvennél több 3 év alatti gyermek él vagy legalább öt család igényli a bölcsődét, ott 2018. végéig kötelező megszervezni az ellátás valamilyen formáját.
- A kormány jelentős forrásokat különített el a bölcsődei ellátó rendszer bővítésére, fejlesztésére, ugyanakkor legalább ilyen fontos a szakterületen dolgozó pedagógusok, dajkák, egyéb feladatokat ellátó munkavállalók bérfejlesztése, az életpálya modell kialakítása is - mondta az államtitkár.
Fűrész Tünde miniszteri biztos, az EMMI osztályvezetője leszögezte: az ellátó rendszer átalakításának lényege a dolgozó szülők segítése, éspedig korszerű intézményekkel, illetve feladatátvállalási szerződés keretében, szolgáltatói alapon működő bölcsődei csoportokkal.
- Fontos tudni, hogy a helyi fejlesztésekhez jelentős uniós és hazai pályázati források állnak rendelkezésre, ugyanakkor az is lényeges, hogy a jövő évtől feladat alapúvá válik a finanszírozás, és összességében több mint duplájára nő a bölcsődék támogatására rendelkezésre álló költségvetési keret - emelte ki a miniszteri biztos.

Feladó: Városháza