Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. június 28., szerda]

KÖZMEGHALLGATÁS A VÁROSHÁZÁN

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 54. §-a alapján Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. július 13-án, 17 órakor közmeghallgatást tart, ahol a város polgárai közérdekű kérdést és javaslatot tehetnek.

A közmeghallgatás helye: Vác, Városháza I. emelet 125. számú terme.

A közmeghallgatásra Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2012. (III.22.) számú önkormányzati rendelet 43. §-a az irányadó, mely letölthető a www.vac.hu honlap dokumentumtárából.

A Képviselő-testület minden érdeklődőt tisztelettel vár.

Vác, 2017. június 23.

Fördős Attila s. k.
polgármester

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Felhivas_kozmeg_2017.pdf

Közélet [2017. június 28., szerda]

Főhajtás a holokauszt áldozatai előtt

A holokauszt borzalmát felidézve az információk, a történelmi tények ismertetésére és az emberi tragédia átéreztetésére egyaránt törekedni kell - fogalmazódott meg többek között a Duna-Ipoly-Galga menti zsidóság deportálásának 73. évfordulója alkalmából rendezett kegyeleti eseményen, melynek ezúttal a zsinagóga adott helyet.

A kedden délelőtt tartott megemlékezés bevezetéseként Kalácska Eszter elszavalta a Vácról elhurcolt Radnóti Miklós: Hetedik ecloga című művét, majd Smál-Szilaj Gábor szemelvényeket olvasott fel a váci zsidóság történetéből.
Ezt követően elsőként Fördős Attila polgármester mondott emlékbeszédet, mindenekelőtt leszögezve: egyszerűen felfoghatatlan, miért okoz fájdalmat az egyik ember a másiknak, miért van kirekesztés, gyűlölködés.
- Az elhurcoltatás, a vészkorszak borzalmaira emlékeztető kegyeleti események kapcsán kijelenthetjük, hogy keresztényként át kell érezni és másokkal is át kell éreztetni az üldözöttek, a meggyilkoltak és gyászoló leszármazottaik szenvedését, az értelmiségnek pedig kötelessége minél mélyebben feltárni és ismertté tenni a tényeket. A kellő információ és az átérzés közvetítése segíthet megelőzni a holokauszt iszonyatának megismétlődését. Cselekvő hagyományápoló és értékteremtő együttműködésre van szükség a többségi társadalom és a zsidóság között - hangoztatta a városvezető.
Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett: a deportálások utáni évtizedekben Vácott is csaknem teljesen megsemmisültek a korábbi zsidó jelenlét nyomai.
- A zsinagóga is csaknem megsemmisült, de miután sikerült megvásárolni, több lépésben a felújítás is megvalósult. Viszont siettünk a felavatással és mára kiderült, hogy fontos munkák elmaradtak. Szomorú azt látni, hogy újra vizesednek a falak, de bízunk benne, hogy különböző pályázati források és támogatások segítségével meggátolhatjuk a további állagromlást - mondta Turai János.
Hozzátette: a zsidóság csendes vegetációja 2014-ben, a holokauszt emlékévben megtört, ennek Vácott is megvan az eredménye, hiszen létrejött és aktívan segíti az értékőrzést a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató-Kutató Központ, amely már több mint húsz középiskolával áll kapcsolatban, ismeretterjesztő eseményeket szervez, kiadványokat jelentet meg, amelyek külföldi egyetemek könyvtári állományába is bekerülnek.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: egy nemzet csak akkor lehet erős, ha teljes történelmével őszintén szembenéz.
- Hazánk alaptörvénye garantálja a különböző kisebbségi közösségek méltóságát is, a Büntető Törvénykönyv ugyancsak óv mindenkit, hiszen például nulla toleranciát ír elő a holokauszt tagadása kapcsán, de a nemzeti alaptantervet szintén megemlíthetjük, hiszen annak fontos eleme a vészkorszakkal kapcsolatos oktatás, a rendszer bűneivel való őszinte szembenézés alapján - hangsúlyozta a politikus.
Heisler András, a Mazsihisz elnöke bejelentette, hogy az országos szervezet hathatós támogatást nyújt a váci zsinagóga állagromlást megelőző további felújításához.
- Nagyon fontos a meglévő értékek ápolása, de ugyanilyen lényeges a közösségek megerősítése, a közösségi élet élénkítése, a Mazsihisz ezt is küldetésének tekinti és minden segítséget megad a hitközségeknek ilyen irányú törekvéseikhez - mondta az elnök.
Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke úgy fogalmazott: mindenkinek lehetnek rosszindulatú gondolatai, de azért vagyunk emberek, hogy végül a jóság kerekedjen felül bennünk, és mindez társadalmi szinten is igaz, tehát fel kell lépni a kirekesztő eszmékkel szemben, amiben mindenkinek megvan a maga felelőssége.
A beszédek után gyász szertartás következett, amelyet Róna Tamás körzeti főrabbi és Nógrádi Gergely főkántor vezetett.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 27., kedd]

II. fokú hőségriasztás meghosszabbítása 2017. június 28. 24:00 óráig

A Váci Járás Védelmi Bizottságának elnökeként ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkára az ország egész területére vonatkozóan 2017. június 22-én (csütörtök) 00:00 órától elrendelt II. fokú hőségriasztást június 28-án (szerda) 24:00 óráig meghosszabbította.

A hőségriasztás meghosszabbítását a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.

Az előrejelzési adatok lényegi változása esetén újabb tájékoztatást adunk, ennek hiányában a riasztás 2017. június 28-án (szerda) 24:00 órakor automatikusan érvényét veszti.

Vác, 2017. június 27.

Tisztelettel:
dr. Maruszki Gábor s.k.
HVB elnök

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. június 27., kedd]

Vácott született váci lakosok

Gombos Norbert István és Farkas Bernadett gyermeke: Rubina Loretta /Vác/
Rozman Roland és Kürtössy Ágnes gyermeke: Regina Ágnes /Vác/
Kiss Attila és Szakács Nikoletta gyermeke: Linett /Vác/
Nagy László István és Seres Réka Emília gyermeke: Ábel László /Vác/
Horváth Tibor és Molnár Krisztina gyermeke: Noel /Vác/
Varga Károly és Szekeres Zsanett Éva gyermeke: Dániel Máté /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. június 27., kedd]

Házasságot kötött váciak

Turda Róbert és Gál Gabriella Katalin /Vác/
Molnár László és Tuhárska Angelika /Vác/
Udvarnoki István és Vajda Ildikó /Vác/

Feladó: Városháza

Lakatos János /1936/ Vác
Szegner János /1935/ Vác
Burghardt Géza /1923/ Vác
Veres Menyhért /1939/ Vác

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 27., kedd]

Lakossági tájékoztató - kánikulára való felkészülésre

A nyári időjárás kapcsán, általánosságban felhívjuk a figyelmet, hogy milyen intézkedésekre lesz elengedhetetlenül szükségük!

A témáról részletes tájékoztató az alábbi csatolt dokumentumban érhető el.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
lakossagi tajekoztato_kanikularol.pdf

Közélet [2017. június 27., kedd]

Hogy ne váljon betörés áldozatává!

A nyár beköszöntével egyre többen veszik ki jól megérdemelt szabadságukat és utaznak vidékre, külföldre nyaralni, kikapcsolódni. Kezdődik a nyári szünet, a gyerekek sokat vannak otthon egyedül.

Ebben az időszakban is fontos lakásuk, házuk biztonsága, védelme, hogy egy esetleges betörés ne árnyékolja be a nyaralás élményeit.

Ingatlana biztonságáért Ön tehet a legtöbbet!

A betörők családi házakat, sorházakat részesítik előnyben, kevésbé vonzóak a lakótelepi lakások, de a 4. emelet felett már nő a veszély, mert minél magasabban van, annál kisebb a mozgás. A betörő a bűncselekmény elkövetése előtt különböző szempontokat figyelembe vesz. Elsődleges, hogy ne legyen otthon senki, ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye is fontos szempont, valamint a könnyű bejutás és menekülés. További mérlegelés, hogy van-e riasztó, van-e kamera felszerelve, van-e kutya. A profi betörők általában egy-két perc alatt, szinte hangtalanul hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Ne feledje: kellő elővigyázatossággal rengeteg kellemetlenség megelőzhető!

További részletek az alábbi csatolt dokumentumban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
lakasbetores_reszletek.pdf

Sport [2017. június 26., hétfő]

Váci sikerek az evezős nyílt Budapest Bajnokságon

A hét végén rendezték az evezős Budapest Bajnokságot, amelyen remekül szerepeltek a Vác Városi Evezős Club versenyzői.
A VVEC győztesei:
Csepel Zsófia (női felnőtt könnyűsúlyú egypárevezős); Nógrádi Tivadar, Noé Gábor, Hász Márton, Ábrahám Gábor (férfi veterán négyevezős); Laczkó Gábor, Huang Yu, Szilágyi Konrád, Szklenka Bence (férfi serdülő négypárevezős); Harsányi Viktória, Harsányi Orsolya, Imre Veronika, Bóka Sára, korm.: Kiss Lara (leány tanuló kormányos négypárevezős); Ács Krsitóf, Bácskai Máté (férfi felnőtt kétpárevezős); Mészáros Judit, Bné Ekker Zsuzsanna (női veterán kétpárevezős); Bné. Ekker Zsuzsanna (női veterán egypárevezős); Bóka Sára, Harsányi Orsolya, Imre Veronika (leány tanuló egypárevezős versenyszám különböző futamaiban); Szilágyi Konrád, Szklenka Bence (férfi serdülő kétpárevezős); Zöld Anna (leány mini egypárevezős); Kass Natália, Gedeon Rozi (női serdülő kétpárevezős); Danó Dániel, Kovács Kornél, Bácskai Máté, Ács Kristóf (férfi felnőtt négypárevezős)F mini 1x Bartos Benedek, Dávid Dominik (fiú mini egypárevezős versenyszám különböző futamaiban); Noé Gábor, Melega Tíbor, Búza József, Nógrádi Tivadar (férfi veterán négypárevezős)

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 26., hétfő]

A júniusi testületi ülésről jelentjük

A júniusi testületi ülésen egyebek mellett határozat született arról, hogy a gyermeküket egyedül nevelő szülők a nyári szünidőben - tíz alkalommal - igénybe vehetnek kedvezményt a sportlétesítményekben és a művelődési központ rendezvényein.

A Váci Dunakanyar Színház ügyvezetői posztjára még áprilisban kiírt felhívásra csak a korábbi igazgató, Kis Domonkos Márk nyújtott be pályázatot, melyet az elbírálási eljárás részeként egy szakmai bizottság is véleményezett és egyhangúlag támogatott. A végső döntést természetesen a képviselő-testület hozta meg, és a grémium ismét bizalmat szavazott az intézményvezetőnek, akinek megbízatása 2022. szeptember 30-áig szól. Az újból kinevezett szakember az ülésen szóban is megerősítette azt a tervet, hogy a teátrum mielőbb el kívánja nyerni a kiemelt állami támogatású státuszt és ezzel párhuzamosan kis létszámú saját társulatot szeretne kialakítani.
Szorosan kapcsolódva az előző napirendhez a testület jóváhagyta a Váci Dunakanyar Színház Kft.-vel létesítendő közszolgáltatási szerződés megkötését.
A képviselő-testület fenntartói jóváhagyást adott a Váci Deákvári Óvoda, a Váci Alsóvárosi Óvoda, a Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda törvényi előírást meghaladó létszámú csoport indítására vonatkozó kérelmére vonatkozóan.
Elfogadták a döntéshozók a város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának aktuális felülvizsgálatáról szóló beszámolót, mely a helyi szociális ellátás teljes körű átvilágításán alapul - a bölcsődéktől kezdve a családsegítő, időseket gondozó intézményeken át a hajléktalanellátásig.
Ugyancsak jóváhagyta a grémium az önkormányzat gyermekjogi stratégiájának felülvizsgálatáról szóló összefoglalót.
Támogatta a testület azt az előterjesztést, amelynek értelmében a gyermeküket egyedül nevelő szülők és gyermekeik július 1. és augusztus 31. között tíz alkalommal 50 százalékos kedvezménnyel látogathatják a Váci Sport Közhasznú Nonprofit Kft. létesítményei (sportcsarnok, stadion, strandfürdő) saját szervezésű programjait és a Madách Imre Művelődési Központ rendezvényeit.
Határozat született arról is, hogy az önkormányzat a "Barátok templomához" kapcsolódó Anzelm-kert vonatkozásában ragaszkodik ingyenes használati jogához, ugyanakkor kinyilvánítja hozzájárulási szándékát arra vonatkozóan, hogy a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány építési engedélyt kaphasson a rendház épületébe tervezett Munkaerő-piaci Elhelyezkedést Segítő Speciális Fejlesztő Központ kialakítására.
Zárt ülésen eldőlt, hogy az idén Kökény Krisztián veheti át a "Vác Város Közszolgálatáért" díjat.

Feladó: Városháza