Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete támogatja 2017. július 1-től - 2017. augusztus 31-ig terjedő időszakra 10 alkalommal, 50%-os kedvezmény nyújtásának lehetőségét a gyermekét egyedül nevelő szülők és gyermekeik részére a Váci Sport Közhasznú Nonprofit Kft. saját szervezésű (váci sportcsarnok, váci stadion, váci strand), valamint a Madách Imre Művelődési Központ rendezvényein.

Tisztelettel:
Fördős Attila s.k.
polgármester

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 29., csütörtök]

Megemlékezés a szabadság zászlónál

Huszonhat éve annak, hogy a szovjet csapatok elhagyták hazánk területét.
A Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete az idén is emlékünnepséget rendez a szabadság napja tiszteletére a zenepavilonnál található szabadság-zászlónál: az esemény időpontja június 30-a (péntek) 18 óra. Beszédet mond Szalay Ákos.

Feladó: Városháza

Közlemények [2017. június 29., csütörtök]

Péntekig át kell venni az ügyfélkapura érkező új jövedéki engedélyeket

Június 30-áig meg kell nyitniuk ügyfélkapus tárhelyüket azoknak, akik csak jövedéki engedéllyel működhetnek. Az elektronikusan érkezett új engedélyeket feltétlenül le kell tölteni.

Az új jövedéki szabályozás szerint ahhoz, hogy a jövedéki típusú engedélyesek tevékenységüket július 1-je után is folyamatosan végezhessék, az engedélyeket meg kell újítani. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már engedélyeket, amiket minden jövedéki engedélyes gazdálkodónak át kell vennie és le kell töltenie, hogy július 1-je után is problémamentesen végezhesse engedélyhez kötött tevékenységét.

Felhívjuk az érintett ügyfeleket, hogy folyamatos működésük érdekében az elektronikus átvételt, letöltést határidőben tegyék meg!

Sajtó- és Kommunikációs Főosztály

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 28., szerda]

Pályaépítési munkák (70-es vonal)

A MÁV-START Zrt. tájékoztatja a Tisztelt Utazókat, hogy:

• 2017. július 9-én,
• 2017. július 10-től 2017. július 12-ig és
• 2017. július 13-án

Verőce – Nagymaros állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a mellékletben szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Továbbá 2017. július 10-től 2017. július 12-ig a Budapest-Nyugati pályaudvarról 13:41 órakor induló személyvonat Vác – Szob között, Budapest-Nyugati pályaudvarra 9:37 órakor érkező sebesvonat Szob – Vác között nem közlekedik.

A módosított menetrendet az alábbi csatolt hirdetmény tartalmazza.

Közélet [2017. június 28., szerda]

KÖZMEGHALLGATÁS A VÁROSHÁZÁN

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 54. §-a alapján Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. július 13-án, 17 órakor közmeghallgatást tart, ahol a város polgárai közérdekű kérdést és javaslatot tehetnek.

A közmeghallgatás helye: Vác, Városháza I. emelet 125. számú terme.

A közmeghallgatásra Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2012. (III.22.) számú önkormányzati rendelet 43. §-a az irányadó, mely letölthető a www.vac.hu honlap dokumentumtárából.

A Képviselő-testület minden érdeklődőt tisztelettel vár.

Vác, 2017. június 23.

Fördős Attila s. k.
polgármester

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Felhivas_kozmeg_2017.pdf

Közélet [2017. június 28., szerda]

Főhajtás a holokauszt áldozatai előtt

A holokauszt borzalmát felidézve az információk, a történelmi tények ismertetésére és az emberi tragédia átéreztetésére egyaránt törekedni kell - fogalmazódott meg többek között a Duna-Ipoly-Galga menti zsidóság deportálásának 73. évfordulója alkalmából rendezett kegyeleti eseményen, melynek ezúttal a zsinagóga adott helyet.

A kedden délelőtt tartott megemlékezés bevezetéseként Kalácska Eszter elszavalta a Vácról elhurcolt Radnóti Miklós: Hetedik ecloga című művét, majd Smál-Szilaj Gábor szemelvényeket olvasott fel a váci zsidóság történetéből.
Ezt követően elsőként Fördős Attila polgármester mondott emlékbeszédet, mindenekelőtt leszögezve: egyszerűen felfoghatatlan, miért okoz fájdalmat az egyik ember a másiknak, miért van kirekesztés, gyűlölködés.
- Az elhurcoltatás, a vészkorszak borzalmaira emlékeztető kegyeleti események kapcsán kijelenthetjük, hogy keresztényként át kell érezni és másokkal is át kell éreztetni az üldözöttek, a meggyilkoltak és gyászoló leszármazottaik szenvedését, az értelmiségnek pedig kötelessége minél mélyebben feltárni és ismertté tenni a tényeket. A kellő információ és az átérzés közvetítése segíthet megelőzni a holokauszt iszonyatának megismétlődését. Cselekvő hagyományápoló és értékteremtő együttműködésre van szükség a többségi társadalom és a zsidóság között - hangoztatta a városvezető.
Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett: a deportálások utáni évtizedekben Vácott is csaknem teljesen megsemmisültek a korábbi zsidó jelenlét nyomai.
- A zsinagóga is csaknem megsemmisült, de miután sikerült megvásárolni, több lépésben a felújítás is megvalósult. Viszont siettünk a felavatással és mára kiderült, hogy fontos munkák elmaradtak. Szomorú azt látni, hogy újra vizesednek a falak, de bízunk benne, hogy különböző pályázati források és támogatások segítségével meggátolhatjuk a további állagromlást - mondta Turai János.
Hozzátette: a zsidóság csendes vegetációja 2014-ben, a holokauszt emlékévben megtört, ennek Vácott is megvan az eredménye, hiszen létrejött és aktívan segíti az értékőrzést a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató-Kutató Központ, amely már több mint húsz középiskolával áll kapcsolatban, ismeretterjesztő eseményeket szervez, kiadványokat jelentet meg, amelyek külföldi egyetemek könyvtári állományába is bekerülnek.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: egy nemzet csak akkor lehet erős, ha teljes történelmével őszintén szembenéz.
- Hazánk alaptörvénye garantálja a különböző kisebbségi közösségek méltóságát is, a Büntető Törvénykönyv ugyancsak óv mindenkit, hiszen például nulla toleranciát ír elő a holokauszt tagadása kapcsán, de a nemzeti alaptantervet szintén megemlíthetjük, hiszen annak fontos eleme a vészkorszakkal kapcsolatos oktatás, a rendszer bűneivel való őszinte szembenézés alapján - hangsúlyozta a politikus.
Heisler András, a Mazsihisz elnöke bejelentette, hogy az országos szervezet hathatós támogatást nyújt a váci zsinagóga állagromlást megelőző további felújításához.
- Nagyon fontos a meglévő értékek ápolása, de ugyanilyen lényeges a közösségek megerősítése, a közösségi élet élénkítése, a Mazsihisz ezt is küldetésének tekinti és minden segítséget megad a hitközségeknek ilyen irányú törekvéseikhez - mondta az elnök.
Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-Magyarországi Területi Csoportjának elnöke úgy fogalmazott: mindenkinek lehetnek rosszindulatú gondolatai, de azért vagyunk emberek, hogy végül a jóság kerekedjen felül bennünk, és mindez társadalmi szinten is igaz, tehát fel kell lépni a kirekesztő eszmékkel szemben, amiben mindenkinek megvan a maga felelőssége.
A beszédek után gyász szertartás következett, amelyet Róna Tamás körzeti főrabbi és Nógrádi Gergely főkántor vezetett.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. június 27., kedd]

II. fokú hőségriasztás meghosszabbítása 2017. június 28. 24:00 óráig

A Váci Járás Védelmi Bizottságának elnökeként ezúton tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot arról, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkára az ország egész területére vonatkozóan 2017. június 22-én (csütörtök) 00:00 órától elrendelt II. fokú hőségriasztást június 28-án (szerda) 24:00 óráig meghosszabbította.

A hőségriasztás meghosszabbítását a tartósan igen magas hőmérséklettel együtt járó, megnövekedett egészségi kockázatok teszik indokolttá.

Az előrejelzési adatok lényegi változása esetén újabb tájékoztatást adunk, ennek hiányában a riasztás 2017. június 28-án (szerda) 24:00 órakor automatikusan érvényét veszti.

Vác, 2017. június 27.

Tisztelettel:
dr. Maruszki Gábor s.k.
HVB elnök

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. június 27., kedd]

Vácott született váci lakosok

Gombos Norbert István és Farkas Bernadett gyermeke: Rubina Loretta /Vác/
Rozman Roland és Kürtössy Ágnes gyermeke: Regina Ágnes /Vác/
Kiss Attila és Szakács Nikoletta gyermeke: Linett /Vác/
Nagy László István és Seres Réka Emília gyermeke: Ábel László /Vác/
Horváth Tibor és Molnár Krisztina gyermeke: Noel /Vác/
Varga Károly és Szekeres Zsanett Éva gyermeke: Dániel Máté /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. június 27., kedd]

Házasságot kötött váciak

Turda Róbert és Gál Gabriella Katalin /Vác/
Molnár László és Tuhárska Angelika /Vác/
Udvarnoki István és Vajda Ildikó /Vác/

Feladó: Városháza

Lakatos János /1936/ Vác
Szegner János /1935/ Vác
Burghardt Géza /1923/ Vác
Veres Menyhért /1939/ Vác

Feladó: Városháza