címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Óriási sikert aratott a vigalom

Óriási sikert aratott a vigalom

Zsúfolásig megtelt a székesegyház a XXV. Váci Világi Vigalom ünnepélyes megnyitójára és nyitóhangversenyére, amelyen hangos sikert aratott a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és a Vox Humana Énekkar közös fellépése.

Fördõs Attila polgármester emlékeztetett, hogy 1993. a barokk éve volt Európában, a kezdeményezéshez Vác is csatlakozott a Váci Világi Vigalom megrendezésével, ami immár negyed százados hagyománnyal büszkélkedhet.
- Hogy mennyire tiszteljük ezt a kort, ékesen bizonyítja, hogy az õsz elején szobrot állíthatunk a városépítõ Migazzi Kristóf püspöknek, az alkotás elkészítéséhez az önkormányzat is jelentõsen hozzájárul. Ugyanakkor a Mária Terézia is képviselte nagybirodalmi hatalom magyarság elleni bûnei, hazánkat sújtó intézkedései miatt nem lehet elvárás és cél, hogy a vigalom afféle pompázatos, hajbókoló emlékünnep legyen. Ezért az évek során eltolódtak, kiegyenlítõdtek a hangsúlyok a rendezvényen, annál is inkább, mivel Vác ezeréves múltja alapján bõven van mibõl ízelítõt adni, nem is beszélve kortárs alkotóink, mûvészeti közösségeink bemutatkozásáról, a legnépszerûbb elõadók sorába tartozó sztárvendégek fellépésérõl, a kisgyerekeknek, családoknak szóló programokról, a testvérvárosainkból érkezett fellépõk elõadásairól - mondta a városvezetõ, tartalmas szórakozást kívánva a nagyközönségnek.
Természetesen üdvözölte a résztvevõket Beer Miklós megyéspüspök is.
A XXV. Váci Világi Vigalomban összességében több mint száz program várta az érdeklõdõket - méltó fináléként Carl Orff: Carmina Burana címû remekmûve zengett a Konstantin téren a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar, a Talamba ütõegyüttes és több mint négyszáz énekes közremûködésével (szólót énekelt: Szemere Zita, Ókovács Szilveszter és Boncsér Gergely), vezényelt Verebélyi Ákos.

Feladó: Városháza

EU pályázatok