Hírek

Dátum: Típus: Kulcsszó:  

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]
Nagyon sokan segítettek a liget takarításában

Ismét nagyon sokan részt vettek a Hétkápolna kegyhely búcsúját megelőző hagyományos ősz eleji ligettakarításban, az iskolai csoportok és a civil csatlakozók, családok, munkahelyi, baráti közösségek igen hathatós munkát végeztek.

- Ez a program azért is nagyszerű kezdeményezés, mert jól szolgálja a környezettudatos szemlélet népszerűsítését, ugyanis akik kijönnek ide takarítani, azok másoknak is példát mutatnak, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy mind többen részt vegyenek hasonló közösségi munkában - mondta a helyszínen Mokánszky Zoltán alpolgármester.
Pető Tibor alpolgármester hozzátette: minden civil kezdeményezésnél van egy főszervező, aki csapatot tud építeni a jó cél érdekében és valóban hitelessé teszi az adott programot.
- Bíró György és barátainak közössége évtizedek óta vállal közösségi feladatokat, örülhetünk, ha ilyen hiteles civil szervezetek megjelennek és aktivizálódnak valamilyen konkrét célért, teszem azt a ligettakarításért, tömegsport rendezvényekért, a környezettudatos szemlélet elterjesztéséért.
A ligettakarításhoz a Váci Városfejlesztő Kft. is hathatós segítséget nyújtott, egyrészt szerszámok biztosításával, másrészt az összegyűjtött zöld hulladék és szemét elszállításával.

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]
Hősök voltak - I. világháborús kiállítás a váciakról

Megnyílt az I. világháborúban elesett váciakról szól az a kiállítás a Madách Imre Művelődési Központban. A Vác Város Levéltára mintegy 3 éve gyűjti az I. világháborúval kapcsolatos adatokat, így összesen eddig 3254 személy került az intézmény látókörébe, amelyből a mostani tárlat összeállt.

Korabeli zenével, képekkel, újságcikkekkel, személyi dokumentumok másolataival, tárgyi emlékekkel fogadja az I. világháborús kiállításon a váci művelődési központ a látogatókat. A tárlat anyaga annak a hároméves kutatómunkának az eredménye, amit a váci levéltár gyűjtött össze annak érdekében, hogy bemutassa az I. világégés borzalmait a fellelhető áldozatokon keresztül. A kiállítás törzsanyagában 560 váci személy életrajzába tekinthet bepillantást az érdeklődő, de a világháború egész Magyarországot érintő veszteségeit is bemutatják a szervezők. A megnyitón Horváth Ferenc levéltári igazgató beszélt a jelenleg is zajló gyűjtőmunkáról, amely mint mondta: a tervezettek szerint egy kiadvány elkészítésével zárul majd.

Nem lehetett tudni, hogy mikor fogjuk befejezni , nem lehetett előre látni, hogy a munkának mikor lesz vége , most sem látom még azt kell, hogy mondjam. Remélem, hogy a jövő évben már egy kiadványt foghatnak majd a kezükbe, ami tartalmazni fogja Vác legteljesebb I. világháború alatti történetét és azoknak a katonáknak az életrajzi adatait, akik részt vettek, vagy érintettek voltak az I. világháborúban – mondta Horvát Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója

Nem csak katonák életrajzaival szembesülhet a látogató, hanem ápolónők, tábori lelkészek, a hadigondozásban résztvevők sorstörténetein keresztül is bepillantást nyerhetnek a világháború borzalmaiba. Jelenlegi ismeretek szerint több, mint 700 váci, vagy Váchoz köthető személy veszett oda a „Nagy háborúban”, a Fehérek Templomának oldalfalán mintegy 750 elesett vagy eltűnt személy neve szerepel az I. világháború kapcsán.
A Hadtörténeti Levéltár és Irattár igazgatója megnyitóbeszédében arra emlékeztetett, hogy az I. világháború totálisan megváltoztatta az addig elfogadott világképet. Kiemelte: nemcsak Európa arca változott meg teljesen, hanem olyan társadalmi változások indultak el, amik a mai napig meghatározzák a ma ismert világunkat.

Ha ránézünk a térképre ma is azt a képet lájuk szinte, amit az I. világháború után alakítottak ki. Az I. világháború katonáinak és a háttérben dolgozók áldozatainak eredményeként Európa nagy részében bevezették az általános népszavazást, ami lehetőséget biztosított a demokrácia fejlődéséhez, amelynek vezetője, élharcosa az Egyesült Államok lett, amely szintén az I .világháború következtében lett világhatalom. Ugyanakkor a demokratikus eszmék terjedése mellett megjelentek olyan totalitárius eszmék, mint a fasizmus, a bolsevizmus, ami szintén a XX. századot döntő részben megformálta – tette hozzá Dr. Bonhardt Attila, a Hadtörténeti Levéltár is Irattár igazgatója.

Fördős Attila, Vác város polgármestere köszöntőjében kiemelte: az I. Világháborúban az egyik legnagyobb áldozatot Magyarország hozta. A 3,8 millió besorozott magyar katonából, a rendelkezésre álló adatok szerint 550-600 ezer esett el a fronton. Kiemelte a közvetlen veszteség később a népesedésre is kihatott, aminek ma is érezzük következményeit.

Vác Városából is szép számú besorozott katona került ki, sok száz halott a végeredmény, akikre a mai napon itt emlékezünk. És azon is gondolkodjunk el, hogy nem csak minden elhunyt, eltűnt személy fájdalmas egy családnak, fájdalmas egy nemzetközösségnek, de hiányzik a nemzettest részéből a természetes szaporulata is. Hiszen az áldozatok, a meghaltak a későbbiek során nem hoztak létre utódot. És ez a mi nemzetközösségünkben legalább 1,5-2 milliós veszteséget jelent – mondta Fördős Attila, polgármester.

Az I. világháborút érintő váci kutatás továbbra is zajlik, a mostani kiállítást szeptember 25-ig látogathatja a közönség.

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Közlemények [2017. szeptember 11., hétfő]
M E G H Í V Ó

Tisztelt Közös képviselő-, Társasházkezelő Társam!

Egyesületünk, a Váci Közös képviselők Klubja 2017. évi őszi első összejövetelét, 2017. szeptember 18-án (hétfő) 17 órakor tartja, a Madách Imre Művelődési Központban (Vác, dr Csányi László körút 63.), melyre tisztelettel meghívom.

Napirend:

1/ Társasházak gazdálkodása – könyvbemutató, Csizmadia Szabolcs beszél és bemutatja új
könyvét;
a) A társasházak ekülönűlt gazdálkodása,
b) A társasházak beszerzései – Csizmadia Szabolcs előadása;

2/ Beszéljük meg – a tervezett szellőző takarításokról, tisztításokról;

3/ Tájékoztató a VfB üléseiről ;

4/ Napi aktualitások – újdonságok: cégkapu használat, panelfelmérés, beléptetés ellenőrzése;
– közös képviselők, tulajdonosok véleményei, javaslatai.
5/ Egyebek – THT konferencián voltam – tájékoztató – Hajdu S., stb.


Tisztelt Közös képviselő Társam!

A témák fontossága miatt kérlek, tedd magad szabaddá erre az időpontra, hogy a megjelölt napirendi pontokat megvitassuk és javaslatokkal szolgáljunk egymásnak és más szervezeteknek, közösségeknek!

Vác, 2017. szeptember 11.

Tisztelettel:
Hajdu Sándor
elnök

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Anyakönyv [2017. szeptember 11., hétfő]
Vácott született váci lakosok

Pusztai Roland és Krajcsir Bernadett gyermeke: Alex /Vác/
Sáray Viktor és Kormos Dalma gyermeke: Máté /Vác/
Szunyog József és Vigh Anita gyermeke: Kevin József /Vác/

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Anyakönyv [2017. szeptember 11., hétfő]
Házasságot kötött váciak

Básthy Zsolt és Borsy Bernadett /Vác/
Solti Balázs és Bukros Melinda Mária /Vác/
Sára Sándor és Nagy Orsolya /Vác/
Jelenfi Gábor és Kárpáti Barbara Tímea /Vác/
Novák Gergely Ferenc és Pitz Judit /Vác/

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Anyakönyv [2017. szeptember 11., hétfő]
Elhunyt váciak

Dudás Ferencné sz: Gyenes Mária /1942/ Vác
Falvai János /1950/ Vác
Turán Ferencné sz: Adámi Anna /1940/ Vác
Veres László /1952/ Vác
Vadon Imre /1928/ Vác

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Sport [2017. szeptember 11., hétfő]
Egy döntetlen, egy vereség a hétvégi mérleg

A labdarúgó NB II-ben a Vác FC már a negyedik döntetlen eredményét érte el, a férfi kézilabda élvonalban városunk csapata egygólos vereséget szenvedett.
A labdarúgó bajnokság második vonalában a Vác FC a Zalaegerszeg vendégeként lépett pályára a hétvégi, 8. fordulóban, a végeredmény gól nélküli döntetlen lett. Városunk csapata jelenleg a 12. helyet foglalja el a tabellán. A következő ellenfél - vasárnap - a Kisvárda gárdája lesz.
A hét végén a Váci KSE lejátszotta első bajnoki mérkőzését a férfi kézilabda NB I 2017/2018-as kiírásában, az ellenfél a Gyöngyös volt - az összecsapást a vendégek nyerték, a végeredmény 24-25 lett. Városunk csapatának legközelebbi ellenfele - szombaton - a Ferencvárosi TC gárdája.

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Közélet [2017. szeptember 11., hétfő]
Szeptember 4-től lehet szavazni az Év Fájára!

Budapest, 2017. szeptember 4. - Idén 48 jelölés érkezett az Év Fája versenybe a júniusi határidőig, amelyek közül tizenhármat juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében.

Egy történet és képek elküldése révén bárki nevezhetett a versenybe egyedi fát vagy akár facsoportot is. A vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a “Hős Fa” címet. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén szeptember 4-én indul és október 15-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az Év Fája oldalon található, és itt van lehetőség a szavazatok leadására is. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt november első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A 2017-es magyarországi Év Fája a 2018 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Ökotárs Alapítvány Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, háromszor pedig elsőként végzett a magyar fa - legutóbb 2016 tavaszán a bátaszéki molyhos tölgy.

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

A délegyházi vadkörtefa
A gyulaji odvas hársfa
A nyírbátori tölgyfa
A szentkirályi hazaváró nyár
Családi almafa
Fonyódi fehér nyárfák
Hevesy György ciprusfája
Horvátnádaljai platánfák
Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus
Imrehegyi terebélyes eper
Ősi gubacsi testvérfák
Vörösvári vén eperfa
Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

További információ: Oravecz Ágnes, Ökotárs Alapítvány, oravecz.agnes@okotars.hu, +36 1 411 3500

További részletek a csatolt dokumentumban találhatók!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentum:
evfaja2017.pdf
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Közélet [2017. szeptember 11., hétfő]
I. Salátafesztivál - szeptember 16-án

Mária napi búcsú keretén belül megrendezésre kerül az I. Salátafesztivál a vásártéren 2017. szeptember 16-án szombaton 10 órától (plakát mellékelve).

Minden résztvevőt szeretettel várunk nevezési díj nincs.

Búcsúban megtalálható utazó vidámpark és kirakódó árusok egyaránt.

Szervező: Vác Piac KFT
Telefon: 0627/316-212
E-mail: vacpiackft@invitel.hu

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió

Pályázatok [2017. szeptember 11., hétfő]
Pályázat óvodapedagógus munkakör betöltésére

Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda

óvodapedagógus
munkakör betöltésére.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozott idejű minimum 1 év – ig tartó közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:
Pest megye, 2600 Vác, Nyár utca 1.

A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
Alapvető feladata a rábízott gyermekek nevelése, fejlesztése. Nevelő -, fejlesztő munkáját az óvoda Pedagógiai Programja szerint és a munkaköri leírásának megfelelően végzi.

Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:
− Főiskola, óvodapedagógus,
− Büntetlen előélet és cselekvőképesség
A pályázat elbírálásánál előnyt jelent:
− Érvényes egészségügyi könyv
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
− Szakmai önéletrajz
− Iskolai végzettséget, képzettséget tanúsító okiratok, oklevelek másolata
− 3 hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány
− Nyilatkozat arról, hogy a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a pályázati anyagát az eljárásban résztvevők megismerhetik.
A munkakör betölthetőségének időpontja:
A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. szeptember 27.
A pályázatok benyújtásának módja:
− Postai úton, a pályázatnak a Váci Kisvác-Középvárosi Óvoda címére történő megküldésével (2600 Vác, Nyár utca 1. ). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 346/2017 , valamint a munkakör megnevezését: óvodapedagógus.
A pályázat elbírálásának módja, rendje:
A munkáltató dönt a felvételről. A benyújtott dokumentumok megfelelősége esetén a kiválasztott pályázók felvételi elbeszélgetésen vesznek részt.
A pályázat elbírálásának határideje: 2017. szeptember 29.

Feladó: Városháza
Küldje el ezt a cikket barátjának, ismerősének! Nyomtatható verzió


(1-10)(11-20) (21-30) (31-40) (41-50)  ... (14341-14345)   >>

Hirdetés
Cégajánló
DunaWeb Szolgáltató Kft. 2007-2013. Impresszum Médiajánlat

WWW.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKANYAR.HU     APRO.DUNAKANYAR.HU     INGATLAN.DUNAKESZI.HU    
APRO.DUNAKESZI.HU     APRO.VAC.HU     INGATLAN.VAC.HU     INGATLAN.KISMAROS.HU     APRO.KISMAROS.HU