Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. szeptember 13., szerda]

Elektoromosautó-töltőállomás a Vörösház udvarán

Hétfőn átadták Vác első elektromosautó-töltőállomását a Vörösház udvarán, a jövőben a tervek szerint három további helyszínen kaphat helyet ilyen berendezés a városban.

- A környezetbarát közlekedés elterjesztéséhez széles körű összefogásra van szükség, ebben pedig önkormányzatunk is igyekszik kivenni a részét - mondta az átadáskor Mokánszky Zoltán alpolgármester.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felidézte, hogy Vác mindig is a magyar közlekedési innováció központja, egyik gyújtópontja volt, hiszen 1846-ban a Budapest-Vác vasútvonal volt az első Magyarországon, most pedig a város élen jár az elektromos autóhasználat fejlesztésének területén is.
Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkára hangsúlyozta: az országnak fontos, hogy ne maradjon ki a közlekedés fejlődéséből, ezért dolgozta ki a kormány az elektromobilitás elterjesztését ösztönző Jedlik Ányos tervet.
- A program révén azt szeretnénk elérni, hogy csökkenjen a közlekedés károsanyag-kibocsátása, növekedjen Magyarország energiabiztonsága, és támogatni kívánjuk a magyar vállalatokat és kutatóhelyeket, hogy minél jobban bekapcsolódhassanak az elektromobilitás fejlesztéseibe - emelte ki az államtitkár.
Ezt követően a díszvendégek és dr. Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója átadták Vác első elektromosautó-töltőállomását.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]

Tornaszobát avattak a tagóvodában

Szeptember 11-én ünnepélyesen felavatták a deákvári, Sirály utcai Tagóvodában az újonnan kialakított tornaszobát.

Tálalókonyhaként funkcionált a kis helyiség, amely ma már naponta csaknem 100 óvodásnak lehetőséget biztosít a mozgásra.
- Nagyon fontos célnak kell tekinteni a gyerekek sportos életmódra nevelését, és ehhez meg is kell teremteni a feltételeket, önkormányzatunk kiemelten fontos feladatának tekinti az ilyen célú intézményi fejlesztések támogatását. Jó példa erre ennek a kis tornaszobának a kialakítása is, aminek köszönhetően már a hidegebb, csapadékosabb időszakokban sem okoz majd gondot az apróságok mindennapi alapos megmozgatása. A beruházás nagyrészt városi forrásból valósulhatott meg, de nem feledkezhetünk meg a családok áldozatvállalásáról, a hozzájárulást nyújtó cégek, vállalkozások segítségéről sem, köszönet jár minden támogatónak - mondta az ünnepi alkalom kapcsán Mokánszky Zoltán alpolgármester.

Az esemény fénypontja természetesen egy igen sok kisgyereket megmozgató közös testgyakorlat bemutató volt, amire már napok óta készültek az apróságok.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]

Nagyon sokan segítettek a liget takarításában

Ismét nagyon sokan részt vettek a Hétkápolna kegyhely búcsúját megelőző hagyományos ősz eleji ligettakarításban, az iskolai csoportok és a civil csatlakozók, családok, munkahelyi, baráti közösségek igen hathatós munkát végeztek.

- Ez a program azért is nagyszerű kezdeményezés, mert jól szolgálja a környezettudatos szemlélet népszerűsítését, ugyanis akik kijönnek ide takarítani, azok másoknak is példát mutatnak, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy mind többen részt vegyenek hasonló közösségi munkában - mondta a helyszínen Mokánszky Zoltán alpolgármester.
Pető Tibor alpolgármester hozzátette: minden civil kezdeményezésnél van egy főszervező, aki csapatot tud építeni a jó cél érdekében és valóban hitelessé teszi az adott programot.
- Bíró György és barátainak közössége évtizedek óta vállal közösségi feladatokat, örülhetünk, ha ilyen hiteles civil szervezetek megjelennek és aktivizálódnak valamilyen konkrét célért, teszem azt a ligettakarításért, tömegsport rendezvényekért, a környezettudatos szemlélet elterjesztéséért.
A ligettakarításhoz a Váci Városfejlesztő Kft. is hathatós segítséget nyújtott, egyrészt szerszámok biztosításával, másrészt az összegyűjtött zöld hulladék és szemét elszállításával.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]

Hősök voltak - I. világháborús kiállítás a váciakról

Megnyílt az I. világháborúban elesett váciakról szól az a kiállítás a Madách Imre Művelődési Központban. A Vác Város Levéltára mintegy 3 éve gyűjti az I. világháborúval kapcsolatos adatokat, így összesen eddig 3254 személy került az intézmény látókörébe, amelyből a mostani tárlat összeállt.

Korabeli zenével, képekkel, újságcikkekkel, személyi dokumentumok másolataival, tárgyi emlékekkel fogadja az I. világháborús kiállításon a váci művelődési központ a látogatókat. A tárlat anyaga annak a hároméves kutatómunkának az eredménye, amit a váci levéltár gyűjtött össze annak érdekében, hogy bemutassa az I. világégés borzalmait a fellelhető áldozatokon keresztül. A kiállítás törzsanyagában 560 váci személy életrajzába tekinthet bepillantást az érdeklődő, de a világháború egész Magyarországot érintő veszteségeit is bemutatják a szervezők. A megnyitón Horváth Ferenc levéltári igazgató beszélt a jelenleg is zajló gyűjtőmunkáról, amely mint mondta: a tervezettek szerint egy kiadvány elkészítésével zárul majd.

Nem lehetett tudni, hogy mikor fogjuk befejezni , nem lehetett előre látni, hogy a munkának mikor lesz vége , most sem látom még azt kell, hogy mondjam. Remélem, hogy a jövő évben már egy kiadványt foghatnak majd a kezükbe, ami tartalmazni fogja Vác legteljesebb I. világháború alatti történetét és azoknak a katonáknak az életrajzi adatait, akik részt vettek, vagy érintettek voltak az I. világháborúban – mondta Horvát Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója

Nem csak katonák életrajzaival szembesülhet a látogató, hanem ápolónők, tábori lelkészek, a hadigondozásban résztvevők sorstörténetein keresztül is bepillantást nyerhetnek a világháború borzalmaiba. Jelenlegi ismeretek szerint több, mint 700 váci, vagy Váchoz köthető személy veszett oda a „Nagy háborúban”, a Fehérek Templomának oldalfalán mintegy 750 elesett vagy eltűnt személy neve szerepel az I. világháború kapcsán.
A Hadtörténeti Levéltár és Irattár igazgatója megnyitóbeszédében arra emlékeztetett, hogy az I. világháború totálisan megváltoztatta az addig elfogadott világképet. Kiemelte: nemcsak Európa arca változott meg teljesen, hanem olyan társadalmi változások indultak el, amik a mai napig meghatározzák a ma ismert világunkat.

Ha ránézünk a térképre ma is azt a képet lájuk szinte, amit az I. világháború után alakítottak ki. Az I. világháború katonáinak és a háttérben dolgozók áldozatainak eredményeként Európa nagy részében bevezették az általános népszavazást, ami lehetőséget biztosított a demokrácia fejlődéséhez, amelynek vezetője, élharcosa az Egyesült Államok lett, amely szintén az I .világháború következtében lett világhatalom. Ugyanakkor a demokratikus eszmék terjedése mellett megjelentek olyan totalitárius eszmék, mint a fasizmus, a bolsevizmus, ami szintén a XX. századot döntő részben megformálta – tette hozzá Dr. Bonhardt Attila, a Hadtörténeti Levéltár is Irattár igazgatója.

Fördős Attila, Vác város polgármestere köszöntőjében kiemelte: az I. Világháborúban az egyik legnagyobb áldozatot Magyarország hozta. A 3,8 millió besorozott magyar katonából, a rendelkezésre álló adatok szerint 550-600 ezer esett el a fronton. Kiemelte a közvetlen veszteség később a népesedésre is kihatott, aminek ma is érezzük következményeit.

Vác Városából is szép számú besorozott katona került ki, sok száz halott a végeredmény, akikre a mai napon itt emlékezünk. És azon is gondolkodjunk el, hogy nem csak minden elhunyt, eltűnt személy fájdalmas egy családnak, fájdalmas egy nemzetközösségnek, de hiányzik a nemzettest részéből a természetes szaporulata is. Hiszen az áldozatok, a meghaltak a későbbiek során nem hoztak létre utódot. És ez a mi nemzetközösségünkben legalább 1,5-2 milliós veszteséget jelent – mondta Fördős Attila, polgármester.

Az I. világháborút érintő váci kutatás továbbra is zajlik, a mostani kiállítást szeptember 25-ig látogathatja a közönség.

Feladó: Városháza

Tisztelt Közös képviselő-, Társasházkezelő Társam!

Egyesületünk, a Váci Közös képviselők Klubja 2017. évi őszi első összejövetelét, 2017. szeptember 18-án (hétfő) 17 órakor tartja, a Madách Imre Művelődési Központban (Vác, dr Csányi László körút 63.), melyre tisztelettel meghívom.

Napirend:

1/ Társasházak gazdálkodása – könyvbemutató, Csizmadia Szabolcs beszél és bemutatja új
könyvét;
a) A társasházak ekülönűlt gazdálkodása,
b) A társasházak beszerzései – Csizmadia Szabolcs előadása;

2/ Beszéljük meg – a tervezett szellőző takarításokról, tisztításokról;

3/ Tájékoztató a VfB üléseiről ;

4/ Napi aktualitások – újdonságok: cégkapu használat, panelfelmérés, beléptetés ellenőrzése;
– közös képviselők, tulajdonosok véleményei, javaslatai.
5/ Egyebek – THT konferencián voltam – tájékoztató – Hajdu S., stb.


Tisztelt Közös képviselő Társam!

A témák fontossága miatt kérlek, tedd magad szabaddá erre az időpontra, hogy a megjelölt napirendi pontokat megvitassuk és javaslatokkal szolgáljunk egymásnak és más szervezeteknek, közösségeknek!

Vác, 2017. szeptember 11.

Tisztelettel:
Hajdu Sándor
elnök

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. szeptember 11., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Pusztai Roland és Krajcsir Bernadett gyermeke: Alex /Vác/
Sáray Viktor és Kormos Dalma gyermeke: Máté /Vác/
Szunyog József és Vigh Anita gyermeke: Kevin József /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. szeptember 11., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Básthy Zsolt és Borsy Bernadett /Vác/
Solti Balázs és Bukros Melinda Mária /Vác/
Sára Sándor és Nagy Orsolya /Vác/
Jelenfi Gábor és Kárpáti Barbara Tímea /Vác/
Novák Gergely Ferenc és Pitz Judit /Vác/

Feladó: Városháza

Dudás Ferencné sz: Gyenes Mária /1942/ Vác
Falvai János /1950/ Vác
Turán Ferencné sz: Adámi Anna /1940/ Vác
Veres László /1952/ Vác
Vadon Imre /1928/ Vác

Feladó: Városháza

Sport [2017. szeptember 11., hétfő]

Egy döntetlen, egy vereség a hétvégi mérleg

A labdarúgó NB II-ben a Vác FC már a negyedik döntetlen eredményét érte el, a férfi kézilabda élvonalban városunk csapata egygólos vereséget szenvedett.
A labdarúgó bajnokság második vonalában a Vác FC a Zalaegerszeg vendégeként lépett pályára a hétvégi, 8. fordulóban, a végeredmény gól nélküli döntetlen lett. Városunk csapata jelenleg a 12. helyet foglalja el a tabellán. A következő ellenfél - vasárnap - a Kisvárda gárdája lesz.
A hét végén a Váci KSE lejátszotta első bajnoki mérkőzését a férfi kézilabda NB I 2017/2018-as kiírásában, az ellenfél a Gyöngyös volt - az összecsapást a vendégek nyerték, a végeredmény 24-25 lett. Városunk csapatának legközelebbi ellenfele - szombaton - a Ferencvárosi TC gárdája.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 11., hétfő]

Szeptember 4-től lehet szavazni az Év Fájára!

Budapest, 2017. szeptember 4. - Idén 48 jelölés érkezett az Év Fája versenybe a júniusi határidőig, amelyek közül tizenhármat juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije. Az idén nyolcadik alkalommal szervezett vetélkedő olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében.

Egy történet és képek elküldése révén bárki nevezhetett a versenybe egyedi fát vagy akár facsoportot is. A vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy amelynek a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A döntősök kiválasztásánál a zsűri legfontosabb szempontja a történet, mely megmutatja, hogy az adott fa vagy facsoport miért fontos és különleges az őt nevező közösség számára.

Az alapítvány célja a versennyel, hogy felhívja a figyelmet a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a természetvédelem fontosságára. Ezért azok a jelöltek, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, elnyerhetik a “Hős Fa” címet. Ezzel a díjjal szeretnének a verseny szervezői hozzájárulni a fák életéért vívott küzdelemhez, illetve elismerni a megmentésük érdekében végzett munkát.

Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazás révén, amely idén szeptember 4-én indul és október 15-én éjfélkor zárul. A “Hős Fa” címet a zsűri osztja ki, és különdíjat kap minden évben az Országos Erdészeti Egyesület által választott jelölt is. A döntősökről részletes információ az Év Fája oldalon található, és itt van lehetőség a szavazatok leadására is. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt november első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány.

A 2017-es magyarországi Év Fája a 2018 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Ökotárs Alapítvány Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, háromszor pedig elsőként végzett a magyar fa - legutóbb 2016 tavaszán a bátaszéki molyhos tölgy.

Az idei versenyben a következő fákra lehet szavazni:

A délegyházi vadkörtefa
A gyulaji odvas hársfa
A nyírbátori tölgyfa
A szentkirályi hazaváró nyár
Családi almafa
Fonyódi fehér nyárfák
Hevesy György ciprusfája
Horvátnádaljai platánfák
Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus
Imrehegyi terebélyes eper
Ősi gubacsi testvérfák
Vörösvári vén eperfa
Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

További információ: Oravecz Ágnes, Ökotárs Alapítvány, oravecz.agnes@okotars.hu, +36 1 411 3500

További részletek a csatolt dokumentumban találhatók!

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
evfaja2017.pdf