Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. szeptember 13., szerda]

Új udvari játszóeszköz a Baba utcai bölcsődében

Egy fejlesztő elemekkel is felszerelt játszóvárral gazdagodott a Baba utcai bölcsőde a Michelin Hungária Kft. adományaként.

- Nagyon jó helyre került ez az új udvari játszóeszköz, amely segítheti a kicsinyek mozgáskoordinációjának és más készségeinek fejlesztését - mondta a keddi átadáskor Mokánszky Zoltán alpolgármester.
Fördős Attila polgármester köszönetet mondott az adományozó Michelin Hungária Kft-nek, s kiemelte, hogy a különböző cégek társadalmi felelősségvállalási programjai másoknak is példát adhatnak.
Szabó Róbert, az adományozó cég váci telephelyének vezetője elmondta: a Michelin Hungária Kft. felelősségvállaló vállalat, és ezt a dolgozók megbecsülésén túlmenően a közösségi célok támogatásában is igyekeznek kifejezésre juttatni.
Tenczel Ferencné, a bölcsőde vezetője elmondta: folyamatosan igyekeznek bővíteni a már több mint ötven éves, integrált nevelési programot megvalósító intézmény játék- és eszközparkját, de lehetőségeik végesek, így hálás köszönettel fogadnak minden adományt.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 13., szerda]

Elektoromosautó-töltőállomás a Vörösház udvarán

Hétfőn átadták Vác első elektromosautó-töltőállomását a Vörösház udvarán, a jövőben a tervek szerint három további helyszínen kaphat helyet ilyen berendezés a városban.

- A környezetbarát közlekedés elterjesztéséhez széles körű összefogásra van szükség, ebben pedig önkormányzatunk is igyekszik kivenni a részét - mondta az átadáskor Mokánszky Zoltán alpolgármester.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára felidézte, hogy Vác mindig is a magyar közlekedési innováció központja, egyik gyújtópontja volt, hiszen 1846-ban a Budapest-Vác vasútvonal volt az első Magyarországon, most pedig a város élen jár az elektromos autóhasználat fejlesztésének területén is.
Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkára hangsúlyozta: az országnak fontos, hogy ne maradjon ki a közlekedés fejlődéséből, ezért dolgozta ki a kormány az elektromobilitás elterjesztését ösztönző Jedlik Ányos tervet.
- A program révén azt szeretnénk elérni, hogy csökkenjen a közlekedés károsanyag-kibocsátása, növekedjen Magyarország energiabiztonsága, és támogatni kívánjuk a magyar vállalatokat és kutatóhelyeket, hogy minél jobban bekapcsolódhassanak az elektromobilitás fejlesztéseibe - emelte ki az államtitkár.
Ezt követően a díszvendégek és dr. Ugron Gáspár Gábor, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója átadták Vác első elektromosautó-töltőállomását.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]

Tornaszobát avattak a tagóvodában

Szeptember 11-én ünnepélyesen felavatták a deákvári, Sirály utcai Tagóvodában az újonnan kialakított tornaszobát.

Tálalókonyhaként funkcionált a kis helyiség, amely ma már naponta csaknem 100 óvodásnak lehetőséget biztosít a mozgásra.
- Nagyon fontos célnak kell tekinteni a gyerekek sportos életmódra nevelését, és ehhez meg is kell teremteni a feltételeket, önkormányzatunk kiemelten fontos feladatának tekinti az ilyen célú intézményi fejlesztések támogatását. Jó példa erre ennek a kis tornaszobának a kialakítása is, aminek köszönhetően már a hidegebb, csapadékosabb időszakokban sem okoz majd gondot az apróságok mindennapi alapos megmozgatása. A beruházás nagyrészt városi forrásból valósulhatott meg, de nem feledkezhetünk meg a családok áldozatvállalásáról, a hozzájárulást nyújtó cégek, vállalkozások segítségéről sem, köszönet jár minden támogatónak - mondta az ünnepi alkalom kapcsán Mokánszky Zoltán alpolgármester.

Az esemény fénypontja természetesen egy igen sok kisgyereket megmozgató közös testgyakorlat bemutató volt, amire már napok óta készültek az apróságok.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]

Nagyon sokan segítettek a liget takarításában

Ismét nagyon sokan részt vettek a Hétkápolna kegyhely búcsúját megelőző hagyományos ősz eleji ligettakarításban, az iskolai csoportok és a civil csatlakozók, családok, munkahelyi, baráti közösségek igen hathatós munkát végeztek.

- Ez a program azért is nagyszerű kezdeményezés, mert jól szolgálja a környezettudatos szemlélet népszerűsítését, ugyanis akik kijönnek ide takarítani, azok másoknak is példát mutatnak, és ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy mind többen részt vegyenek hasonló közösségi munkában - mondta a helyszínen Mokánszky Zoltán alpolgármester.
Pető Tibor alpolgármester hozzátette: minden civil kezdeményezésnél van egy főszervező, aki csapatot tud építeni a jó cél érdekében és valóban hitelessé teszi az adott programot.
- Bíró György és barátainak közössége évtizedek óta vállal közösségi feladatokat, örülhetünk, ha ilyen hiteles civil szervezetek megjelennek és aktivizálódnak valamilyen konkrét célért, teszem azt a ligettakarításért, tömegsport rendezvényekért, a környezettudatos szemlélet elterjesztéséért.
A ligettakarításhoz a Váci Városfejlesztő Kft. is hathatós segítséget nyújtott, egyrészt szerszámok biztosításával, másrészt az összegyűjtött zöld hulladék és szemét elszállításával.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. szeptember 12., kedd]

Hősök voltak - I. világháborús kiállítás a váciakról

Megnyílt az I. világháborúban elesett váciakról szól az a kiállítás a Madách Imre Művelődési Központban. A Vác Város Levéltára mintegy 3 éve gyűjti az I. világháborúval kapcsolatos adatokat, így összesen eddig 3254 személy került az intézmény látókörébe, amelyből a mostani tárlat összeállt.

Korabeli zenével, képekkel, újságcikkekkel, személyi dokumentumok másolataival, tárgyi emlékekkel fogadja az I. világháborús kiállításon a váci művelődési központ a látogatókat. A tárlat anyaga annak a hároméves kutatómunkának az eredménye, amit a váci levéltár gyűjtött össze annak érdekében, hogy bemutassa az I. világégés borzalmait a fellelhető áldozatokon keresztül. A kiállítás törzsanyagában 560 váci személy életrajzába tekinthet bepillantást az érdeklődő, de a világháború egész Magyarországot érintő veszteségeit is bemutatják a szervezők. A megnyitón Horváth Ferenc levéltári igazgató beszélt a jelenleg is zajló gyűjtőmunkáról, amely mint mondta: a tervezettek szerint egy kiadvány elkészítésével zárul majd.

Nem lehetett tudni, hogy mikor fogjuk befejezni , nem lehetett előre látni, hogy a munkának mikor lesz vége , most sem látom még azt kell, hogy mondjam. Remélem, hogy a jövő évben már egy kiadványt foghatnak majd a kezükbe, ami tartalmazni fogja Vác legteljesebb I. világháború alatti történetét és azoknak a katonáknak az életrajzi adatait, akik részt vettek, vagy érintettek voltak az I. világháborúban – mondta Horvát Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója

Nem csak katonák életrajzaival szembesülhet a látogató, hanem ápolónők, tábori lelkészek, a hadigondozásban résztvevők sorstörténetein keresztül is bepillantást nyerhetnek a világháború borzalmaiba. Jelenlegi ismeretek szerint több, mint 700 váci, vagy Váchoz köthető személy veszett oda a „Nagy háborúban”, a Fehérek Templomának oldalfalán mintegy 750 elesett vagy eltűnt személy neve szerepel az I. világháború kapcsán.
A Hadtörténeti Levéltár és Irattár igazgatója megnyitóbeszédében arra emlékeztetett, hogy az I. világháború totálisan megváltoztatta az addig elfogadott világképet. Kiemelte: nemcsak Európa arca változott meg teljesen, hanem olyan társadalmi változások indultak el, amik a mai napig meghatározzák a ma ismert világunkat.

Ha ránézünk a térképre ma is azt a képet lájuk szinte, amit az I. világháború után alakítottak ki. Az I. világháború katonáinak és a háttérben dolgozók áldozatainak eredményeként Európa nagy részében bevezették az általános népszavazást, ami lehetőséget biztosított a demokrácia fejlődéséhez, amelynek vezetője, élharcosa az Egyesült Államok lett, amely szintén az I .világháború következtében lett világhatalom. Ugyanakkor a demokratikus eszmék terjedése mellett megjelentek olyan totalitárius eszmék, mint a fasizmus, a bolsevizmus, ami szintén a XX. századot döntő részben megformálta – tette hozzá Dr. Bonhardt Attila, a Hadtörténeti Levéltár is Irattár igazgatója.

Fördős Attila, Vác város polgármestere köszöntőjében kiemelte: az I. Világháborúban az egyik legnagyobb áldozatot Magyarország hozta. A 3,8 millió besorozott magyar katonából, a rendelkezésre álló adatok szerint 550-600 ezer esett el a fronton. Kiemelte a közvetlen veszteség később a népesedésre is kihatott, aminek ma is érezzük következményeit.

Vác Városából is szép számú besorozott katona került ki, sok száz halott a végeredmény, akikre a mai napon itt emlékezünk. És azon is gondolkodjunk el, hogy nem csak minden elhunyt, eltűnt személy fájdalmas egy családnak, fájdalmas egy nemzetközösségnek, de hiányzik a nemzettest részéből a természetes szaporulata is. Hiszen az áldozatok, a meghaltak a későbbiek során nem hoztak létre utódot. És ez a mi nemzetközösségünkben legalább 1,5-2 milliós veszteséget jelent – mondta Fördős Attila, polgármester.

Az I. világháborút érintő váci kutatás továbbra is zajlik, a mostani kiállítást szeptember 25-ig látogathatja a közönség.

Feladó: Városháza

Tisztelt Közös képviselő-, Társasházkezelő Társam!

Egyesületünk, a Váci Közös képviselők Klubja 2017. évi őszi első összejövetelét, 2017. szeptember 18-án (hétfő) 17 órakor tartja, a Madách Imre Művelődési Központban (Vác, dr Csányi László körút 63.), melyre tisztelettel meghívom.

Napirend:

1/ Társasházak gazdálkodása – könyvbemutató, Csizmadia Szabolcs beszél és bemutatja új
könyvét;
a) A társasházak ekülönűlt gazdálkodása,
b) A társasházak beszerzései – Csizmadia Szabolcs előadása;

2/ Beszéljük meg – a tervezett szellőző takarításokról, tisztításokról;

3/ Tájékoztató a VfB üléseiről ;

4/ Napi aktualitások – újdonságok: cégkapu használat, panelfelmérés, beléptetés ellenőrzése;
– közös képviselők, tulajdonosok véleményei, javaslatai.
5/ Egyebek – THT konferencián voltam – tájékoztató – Hajdu S., stb.


Tisztelt Közös képviselő Társam!

A témák fontossága miatt kérlek, tedd magad szabaddá erre az időpontra, hogy a megjelölt napirendi pontokat megvitassuk és javaslatokkal szolgáljunk egymásnak és más szervezeteknek, közösségeknek!

Vác, 2017. szeptember 11.

Tisztelettel:
Hajdu Sándor
elnök

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. szeptember 11., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Pusztai Roland és Krajcsir Bernadett gyermeke: Alex /Vác/
Sáray Viktor és Kormos Dalma gyermeke: Máté /Vác/
Szunyog József és Vigh Anita gyermeke: Kevin József /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. szeptember 11., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Básthy Zsolt és Borsy Bernadett /Vác/
Solti Balázs és Bukros Melinda Mária /Vác/
Sára Sándor és Nagy Orsolya /Vác/
Jelenfi Gábor és Kárpáti Barbara Tímea /Vác/
Novák Gergely Ferenc és Pitz Judit /Vác/

Feladó: Városháza

Dudás Ferencné sz: Gyenes Mária /1942/ Vác
Falvai János /1950/ Vác
Turán Ferencné sz: Adámi Anna /1940/ Vác
Veres László /1952/ Vác
Vadon Imre /1928/ Vác

Feladó: Városháza

Sport [2017. szeptember 11., hétfő]

Egy döntetlen, egy vereség a hétvégi mérleg

A labdarúgó NB II-ben a Vác FC már a negyedik döntetlen eredményét érte el, a férfi kézilabda élvonalban városunk csapata egygólos vereséget szenvedett.
A labdarúgó bajnokság második vonalában a Vác FC a Zalaegerszeg vendégeként lépett pályára a hétvégi, 8. fordulóban, a végeredmény gól nélküli döntetlen lett. Városunk csapata jelenleg a 12. helyet foglalja el a tabellán. A következő ellenfél - vasárnap - a Kisvárda gárdája lesz.
A hét végén a Váci KSE lejátszotta első bajnoki mérkőzését a férfi kézilabda NB I 2017/2018-as kiírásában, az ellenfél a Gyöngyös volt - az összecsapást a vendégek nyerték, a végeredmény 24-25 lett. Városunk csapatának legközelebbi ellenfele - szombaton - a Ferencvárosi TC gárdája.

Feladó: Városháza