Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételt hirdet, tűzoltónak.
A tűzoltóság iránt elhivatottságot érző, 18. életévét betöltött, magyar állampolgárok jelentkezését várjuk.

A felvételi tájékoztató időpontja: 2017. október 17. kedd 9-11 óráig.
Cím: Madách Imre Művelődési központ (Vác, Dr. Csányi László krt. 63.)

Tisztelettel:
Juhász Károly tű. őrgy.

Feladó: Városháza

A Váci Polgármesteri Hivatal részére az alábbi talált tárgyakat adták le:
- 1 db inzulinadagoló
- 1 db fekete színű szemüveg
- 1 db Siemens memória kártya

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.

Vác, 2017. október 5.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Közélet [2017. október 9., hétfő]

Újra Családbarát munkahely lett a Vác Város Önkormányzata

Idén harmadik alkalommal érdemelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családbarát elismerését a váci önkormányzat. Az intézmény családi programokkal, nevelési tanácsokkal, rugalmas időbeosztással is segíti a munkavállalóit. A kedvezmények évről évre bővülnek, így a munka-magánélet összhang biztosítására is egyre több lehetőséget nyújt Vác Város Önkormányzata. A pályázatnak köszönhetően újabb könnyítések bevezetésére lesz lehetőség.

2017-ben immár hetedik alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma „A Családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatása” című pályázatot.
Az elismerést idén 45 szervezet, intézmény, illetve cég képviselői kapták, köztük hét önkormányzat. Vác Város Önkormányzata nevében Deákné dr. Szarka Anita, Vác város jegyzője és Mohácsiné Dim Rita az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály vezetője vették át a díjat Budapesten. Az önkormányzat jogosulttá vált a Családbarát munkahely cím használatára, valamint 1.000.000 forint támogatást is elnyert. Az intézmény eddigi törekvéseit és a jövőbeli terveit is díjazta a zsűri.
Az elmúlt évek nyertes pályázatának köszönhetően legutóbb például a dolgozók gyermekei megismerhették szüleik munkáját.
A jövőbeli tervek között szerepel a rugalmas munkaszervezés bevezetése, amely a kisgyermekes anyukáknak biztosítana lehetőséget a későbbi munkakezdésre, a nyugodt és kiegyensúlyozott munkavégzés érdekében.
Az önkormányzat iskolakezdési támogatással illetve strandbérlettel szeretné támogatni a dolgozókat. A támogatás célja nem csak a tanévkezdés könnyítése, hanem az is, hogy a családok a munkaidőn kívüli időszakot, a szabadságot is tartalmasan tölthessék el.
A Húsvét utáni kedden és a Pünkösd hétfő utáni napon az önkormányzat rendkívüli fizetett szabadságot biztosít mind az anyák és az apák részére.
A gyermekek táboroztatásának részvételi díjából 20 ezer forintot átvállal az önkormányzat.
A kamasz gyerekeket nevelő szülők képzéseken illetve lelki támaszt nyújtó előadásokon vehetnek részt.
A Mikulás nap alkalmából a kisgyermekek (14 éves korig) ajándékcsomagot kapnak és színházi előadáson vehetnek részt.
A középiskolásokra is több figyelem jut: a tanórák keretében drogprevenciós előadások is lesznek a megválasztott diákpolgármester javaslatára.
A pályázatban szereplő feltételeket az intézmény egy éven keresztül biztosítja.

A minisztérium egyszerre értékelte a munkahelyek már létező és tervezett családbarát intézkedéseit, azokat a törekvéseket, amelyek a munkát és a magánéletet segítik egyensúlyban tartani. Kiemelten támogatták az olyan gyakorlatokat, amelyekben a gyermeket váró vagy kisgyermeket nevelő nők mellett az apákra is gondoltak.

Feladó: Városháza

A nyári, száraz –nappali- időszakban jól látható gyalogosok is könnyen kerülnek veszélybe, ha éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között gyalogolnak. Nem véletlen, hogy ilyen esetekben lakott területen kívül fényvisszaverő mellényt kötelesek viselni. De ez vonatkozik mindenkire, aki lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok közepette, az úttesten tartózkodik. Ha nem gyalogos az illető, hanem egy műszaki hiba miatt megálló járműből száll ki, a fényvisszaverő mellény használata, akkor is kötelező.

„Látni és látszani!” Ennek szükségszerű az alkalmazása ahhoz, hogy megjelenjen a láthatóság, amely –jó esetben- az észlelést, majd az elkerülést eredményezi. Az elkerülést, a baleset elkerülését, ami mindannyiunk érdeke. Az autós (a járművezető), a gyalogos, az utas, mindenki ugyanazt szeretné, baleset nélkül hazaérni. A cél eléréséhez kell a gondolkodásunkat fejleszteni. Úgy kell gondolkodnunk, hogy közlekedési előrelátásunkkal elősegítsük azt a magatartást, amellyel –akár a másik fél mulasztása, figyelmetlensége miatt kialakult vészhelyzetet ki tudjuk védeni.

Az ősz beköszöntével egyre több esős nap lesz. A csapadékos időjárás csúszóssá változtatja az úttesteket. Mind a járművezetők, mind a gyalogosok felelősek azért, hogy a megromlott út- és látási viszonyok közepette is úgy közlekedjünk, hogy a közlekedés többi résztvevője időben észlelhessen minket. A gyalogosoknak is tenniük kell ezért, de a járművezetőknek is oda kell figyelniük a sebesség helyes megválasztására.
Kérjük az autósokat, motorosokat, hogy olyan sebességgel közlekedjenek, hogy az úttest szélén álló gyalogost időben felismerjék, észrevegyék. Kérjük a gyalogosokat, hogy mielőtt lelépnek az úttestre, győződjenek meg a lelépés veszélytelenségéről.

Saját biztonságunk, mások biztonsága érdekében össze kell fognunk, figyelnünk kell egymásra. A gyalogosoknak, a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek a téli, szürkületi időszakban történő közlekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az év egyéb időszakaiban. A fényvisszaverő mellény nélküli gyalogos, hasonlóan a kivilágítatlan kerékpároshoz, beleolvad a környezetébe, beleolvad a szürkületbe. Saját biztonságunk, a közlekedés biztonsága érdekében tennünk kell valamit: a láthatóságot kell növelnünk.

A balesetek nem történnek, azokat okozzák. A kedvezőtlen időjárási viszonyok, a láthatósági körülmények adott jelenségek, változtatni rajtuk nem tudunk. A figyelmetlen, felelőtlen, agresszív magatartás, a nemtörődömség, a kockáztatás eredménye a baleset. Amelynek bekövetkezése nem válogat, nem lehet eltűnni akkor, amikor már kialakult a veszélyhelyzet.

Tudatos, megelőző közlekedési gondolkodással, annak állandó alakításával, fejlesztésével lehet céltudatosan tenni a „LÁTNI és LÁTSZANI, ÉSZLELNI, MEGELŐZNI, ELKERÜLNI” gondolatok jegyében.

Biztonságos, balesetmentes közlekedést kíván mindenkinek:
Váci Rendőrkapitányság

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Pályázatok [2017. október 9., hétfő]

Pályázat matematika–bármely szakos pedagógus munkakör betöltésére

A váci Bernáth Kálmán Református Gimnázium teljes munkaidős matematika–bármely szakos pedagógus álláshelyet hirdet.

Szakmai önéletrajzot, a végzettséget igazoló dokumentumok másolatát a keri.vac@reformatus.hu e-mail címre várjuk.

Feladó: Városháza

Sport [2017. október 9., hétfő]

Két vereség, egy győzelem a múlt heti mérleg

Labdajáték élcsapataink közül a Vác FC vereséget szenvedett, kézilabdában a férfi csapat ugyancsak vesztesen hagyta el a pályát, a hölgyek viszont megszerezték második győzelmüket.
A labdarúgó NB II-ben városunk csapata Cegléden vendégszerepelt és 1 - 0 arányú vereséget szenvedett - ezzel jelenleg egyaránt négy-négy győzelemmel, döntetlennel és vereséggel a 11. a tabellán. A következő ellenfél (vasárnap) a Békéscsaba gárdája lesz.
A férfi kézilabda élvonalban (még szerdán) a Váci KSE a nemzetközi porondon is szereplő Szeged ellen játszotta legutóbbi bajnokiját, s a mérkőzésen érvényesült a papírforma, a Tisza-partiak 35 - 21-re győztek. Városunk csapatának következő ellenfele (pénteken) a Komló gárdája.
A női kézilabda NB I-ben a váci alakulat győzni tudott az Alba Fehérvár ellen, a végeredmény 30 - 29 lett. A hölgyek legközelebb (jövő szerdán) a Budaörs ellen lépnek pályára.

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. október 9., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Rácz Tibor és Bíró Izabella gyermeke: Bence /Vác/
Csatári Dávid Gergő és Bach Veronika gyermeke: Csenge /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. október 9., hétfő]

Házasságot kötött váciak

Botos Béla István és Hajós Erika /Vác/
Pintér Tamás és Horchy Krisztina /Vác/

Feladó: Városháza

Pitz Zoltánné sz: Czotter Mónika /1966 / Vác
Tóth József /1940/ Vác
Horváth Andrásné sz: Németh Mária /1956/ Vác
Sógor Jánosné sz: Bulejsza Teréz /1942/ Vác
Mester Sándorné sz: Tóth Erzsébet /1919/ Vác
Bátyi Anna /1956/ Vác
Cserny Gábor /1948/ Vác
Fazekas Józsefné sz: Magas Mária /1938/ Vác

Feladó: Városháza

Közélet [2017. október 9., hétfő]

Főhajtás a forradalom és szabadságharc mártírjai előtt

Az október 6-ai nemzeti gyásznapon ezúttal a Földváry Károly Általános Iskola diákjai adtak műsort, s az intézmény igazgatója, Álmos László mondott emlékbeszédet.

A hagyományosan a rózsakerti kegyeleti helyen tartott eseményen a szónok kiemelte, hogy az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc mártírjainak kultusza már az aradi vértanúk és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzése napján elkezdődött, és az utókornak kötelessége, hogy emlékük ne fakuljon, tiszteletük századok múltán is megmaradjon.
Álmos László megfogalmazta azt is, hogy a hősök, mártírok előtti tiszteletadás kapcsán számos emberi értéket szóba lehet hozni, többek között kiemelte a szabadságszeretetet, bajtársiasságot, állhatatosságot a közösségért vállalt önfeláldozást.
- A mártírok tudatosan vállalták sorsukat, méltó, hogy példaképekként tekintsünk rájuk minden korban - zárta szavait az igazgató.
A műsorban sorra röviden szó esett a mártírok életéről, fő jellemvonásaikról, s a nevek elhangzásakor a szereplő diákok térdet-fejet hajtottak a kis kert közepén álló jelképes koporsó előtt, virágokkal halmozva el azt.
A kegyeleti esemény a térséget határoló oszlopokon elhelyezett emléktáblák megkoszorúzásával zárult.

Feladó: Városháza