Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. október 30., hétfő]

Diákok takarítottak a Rózsakertben és a KRESZ-parkban

Október 27-én összességében csaknem négyszáz általános- és középiskolás diák takarított a Rózsakertben és a KRESZ-parkban - zsákba gyűjtötték a már-már egybefüggő szőnyeggé vált lehullott leveleket, összeszedték a szemetet.

- A ligettakarítással kezdődött sok-sok évvel ezelőtt az a környezeti nevelési tevékenység, amikor az iskolások segítségével sikerül egy-egy közterületet szebbé, tisztábbá tenni. A Rózsakert is ilyen, aminek a takarítását Pető Tibor alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője kezdeményezte. Ezúttal az önkormányzat kérésére a KRESZ park is bekerült a programba - mondta az akciót szervező Vác Város Környezetvédelméért Alapítvány elnöke, Bíró György.
A főszervező köszönetet mondott a közreműködő iskoláknak, a lelkesen dolgozó diákoknak, a szerszámokat biztosító és az összegyűjtött lomb és szemét elszállítását végző Váci Városfejlesztő Kft.-nek.
- Ezeknek a közösségi célú önkéntes programoknak az elsődleges lényege a szemléletformálás, hiszen a résztvevő fiatalok megtapasztalhatják, milyen nagy munka egy-egy közterület rendbetétele. Bízhatunk benne, hogy az iskolák, a fiatalok példája egyre többeket csatlakozásra csábít. Hiszen környezetünk szebbé tétele mindannyiunk közös feladata - mondta Pető Tibor.
Kanyó Zsolt, az eszközöket biztosító és az elszállítást végző Váci Városfejlesztő Kft. kommunikációs munkatársa kiemelte: az ősz egyik legnagyobb feladata épp a lombgyűjtés és ebben nagy segítséget jelent a munkába már több közterületen besegítő iskolák közreműködése.

Feladó: Városháza

Sport [2017. október 30., hétfő]

Két nagyszerű győzelem a hétvégi mérleg

Labdajáték élcsapataink közül a hévégén a Vác FC és GVM Europe-Vác lépett pályára, s mindkét alakulat szívderítően magabiztos győzelmet aratott aktuális ellenfelével szemben.
A labdarúgó NB II-ben a Vác FC már a negyedik helyen áll a tabellán, miután vasárnap - igen nagy gólkülönbséggel, 5 - 1-re - legyőzte egyik fő riválisát, a Szolnok gárdáját. A következő ellenfél (november 5-én) a Budafok.
A női kézilabda élvonalban érdekelt csapatunk Békéscsabán vendégszerepelt a hétvégi fordulóban, és magabiztos győzelmet aratott, a végeredmény: Békéscsaba - GVM Europe-Vác: 22 - 33. A következő ellenfél (november 4-én) a Vasas csapata lesz.
A női kézilabda-csapat névváltozásának örömteli magyarázata, hogy a múlt héten névadó szponzori szerződés jött létre a Váci Női Kézilabda Sportegyesület és a szállítmányozással foglalkozó GVM Europe Kft. között.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. október 27., péntek]

Reflektorfényben a Váci Tankerületi Központ működésének tapasztalatai

Csaknem egy évvel megalakulása után, október 25-én az eddigi tapasztalatokra fókuszáló sajtóbeszélgetést tartott a Madách Imre Művelődési Központban a Váci Tankerületi Központ.

Az eseményen Verebélyi Gábor Ákos, a központ igazgatója mellett négy intézményvezető, Csánki Sándor, Nyúli Edina, Kerezsi Sándor és Zakar Edina beszéltek a tapasztalatokról és válaszoltak a kérdésekre.
Verebélyi Gábor Ákos elöljáróban elmondta: az új szervezetek kialakításakor önállóan, decentralizáltan, a helyi igények szerint működő hivatalok felállítása volt a cél, szavai szerint a váci-, a szentendrei- és a szobi járásért felelős központ esetében az új szervezeti struktúra igen jól működik.
Szó esett a különösen sikeres gyakorlatokról, ezek közül az igazgató előadásában kiemelte a beiskolázást, az iskolaválasztást segítő tankerületi tájékoztatókat, az egyes intézmények adminisztrációs feladatot ellátó munkatársainak rendszeres továbbképzését, az önálló intézményi döntések ösztönzését, az iskolapszichológus munkacsoport létrehozását.
Mint elhangzott, a Váci Tankerületi Központ összességében 10 milliárd 358 millió forintos idei költségvetési keretéből a nyári karbantartási időszakban mintegy 90 millió forintot fordítottak az intézmények legidőszerűbb karbantartási, javítási, fejlesztési munkáira, és a helyi terveket egyeztetve igyekeznek időzíteni az újabb és újabb feladatokat.
Kérdésünkre Verebélyi Gábor Ákos megerősítette, hogy a Váci Tankerületi Központ örömmel fogadta a kezdeményezést, hogy - a Vácra tervezett, állami forrásból felépítendő új, multifunkciós sportcsarnok elkészülte után - vegyék át a meglévő Bán Márton utca létesítmény üzemeltetését, szavai szerint fontos, hogy ez a csarnok elsősorban a mindennapos iskolai testnevelés célját szolgálhassa.

Feladó: Városháza

Rendőrségi hírek [2017. október 27., péntek]

A Váci Rendőrkapitányság bűnmegelőzési tanácsai Mindenszentekre és Halottak Napjára

A közelgő Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából legtöbben felkeressük elhunyt szeretteink sírjait, azokra elhelyezzük a kegyelet virágait és meggyújtjuk az emlékezés lángját. Ebben az időszakban már október utolsó hétvégéjén megtelnek a temetők látogatókkal.

A Váci Rendőrkapitányság idén is – mint minden évben – a polgárőrségekkel együttműködésben fokozott jelenlétet biztosít a temetők környezetében, abból a célból, hogy mindenki megemlékezése zavartalan maradhasson. Ehhez az alábbi tanácsokkal is szeretnénk hozzájárulni.

Bűnmegelőzési tanácsok:
- Értékeiket ne hagyják a gépjárművekben. Az elkövetők a legkisebb haszon reményében is betörik a gépjármű ablakait, feltörik annak zárját.
- Gépkocsijukat, kerékpárjukat mindig biztonságosan zárják le.
- Lehetőség szerint vegyék igénybe a kivilágított, őrzött parkolókat.
- Okmányaikat, értékeiket tartsák biztos helyen, ahol illetéktelenek nem férhetnek hozzá. Pl.: kabátjuk belső zsebében.
- Bankkártyájuk PIN kódját ne tartsák a kártyával egy helyen.
- Soha ne hagyják őrizetlenül táskájukat miközben a sírt rendezik. Csomagjaikra fokozottan figyeljenek.
- Amennyiben lehetséges ne egyedül menjenek a sírkertbe.
- Megállapodhat szomszédjával, amíg távol van, figyeljen az ön ingatlanára és ezt tegye meg ön is, ha a szomszédok távol vannak.

Ezen túlmenően kérjük, fokozottan ügyeljen a KRESZ szabályaira a megnövekedett gépjármű- és gyalogos forgalomra tekintettel!
Kérjük, segítse munkánkat! Amennyiben gyanúsan viselkedő személyt lát a temetőben, esetleg bűncselekményt észlel, vagy azt követnek el a sérelmére, kérjejárőröző kollégáink, továbbá a polgárőrség segítségét vagy hívja a Rendőrség ingyenesen hívható 107-es illetve 112-es segélyhívószámát!

Legyen békés, kegyeletteljes a megemlékezés napja!

Feladó: Váci Rendőrkapitányság

Pályázatok [2017. október 27., péntek]

Pályázat jogi referens munkakör betöltésére

Váci Polgármesteri Hivatal a "Közszolgálati tisztviselőkről szóló" 2011. évi CXCIX. törvény 45. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Váci Polgármesteri Hivatal

jogi referens
munkakör betöltésére.

A közszolgálati jogviszony időtartama:
határozatlan idejű közszolgálati jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:
Pest megye, 2600 Vác, Március 15. tér 11.

A közszolgálati tisztviselők képesítési előírásairól szóló 29/2012. (III. 7.) Korm. rendelet alapján a munkakör betöltője által ellátandó feladatkörök:
1. számú melléklet, 22. Jogi és perképviseleti feladatkör

A munkakörhöz tartozó főbb tevékenységi körök:
Előterjesztések készítése, szerződések készítése, jogi állásfoglalás stb.

Jogállás, illetmény és juttatások:
A jogállásra, az illetmény megállapítására és a juttatásokra a "Közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló" 2011. évi CXCIX. törvény rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:
• Magyar állampolgárság,
• Cselekvőképesség,
• Büntetlen előélet,
• Egyetem, Jog- és államtudomány,
• Önkormányzati vagy polgármesteri hivatalban eltöltött - legalább 1-3 év szakmai tapasztalat.

Előnyt jelentő kompetenciák:
• Kiváló szintű kommunikációs és probléma megoldó készség, önálló precíz munkavégzés.

A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
• Fényképpel ellátott szakmai önéletrajz, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 5. mellékletében foglalt adattartalommal,
• Iskolai végzettséget, szakképzettséget igazoló okiratok másolata,
• 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány vagy feladóvevény másolata,
• Motivációs levél.

A munkakör betölthetőségének időpontja:
A munkakör a pályázatok elbírálását követően azonnal betölthető.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. november 15.

A pályázati kiírással kapcsolatosan további információt Deákné dr. Szarka Anita nyújt, a 27/513-434 -os telefonszámon.

A pályázatok benyújtásának módja:
• Postai úton, a pályázatnak a Váci Polgármesteri Hivatal címére történő megküldésével (2600 Vác, Március 15. tér 11. ). Kérjük a borítékon feltüntetni a pályázati adatbázisban szereplő azonosító számot: 110-14/2017. , valamint a munkakör megnevezését: jogi referens.
vagy
• Elektronikus úton Deákné dr. Szarka Anita jegyző részére a jegyzo@varoshaza.vac.hu E-mail címen keresztül
vagy
• Személyesen: Deákné dr. Szarka Anita jegyző, Pest megye, 2600 Vác, Március 15. tér 11. .

A pályázati eljárás, a pályázat elbírálásának módja, rendje:
A kinevezésről személyes meghallgatást követően a jegyző dönt. Személyes meghallgatásra csak a benyújtott pályázatok alapján alkalmasnak ítélt jelöltek esetében kerül sor.

A pályázat elbírálásának határideje: 2017. november 30.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. október 26., csütörtök]

Tematikus bélyegkiállítás a reformáció 500 éves évfordulója tiszteletére

Vasárnapig látható a Madách Imre Művelődési Központ aulájában, földszinti folyosóján és emeleti galériájában a váci evangélikus gyülekezet, a helyi bélyeggyűjtő kör és a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége közös szervezésében létrejött tárlat, melynek fókuszában elsősorban a reformáció kezdetének 500 éves évfordulója áll.

A tárlat kedden tartott megnyitóján Mikulai Dániel főszervező köszönetet mondott a kiállító gyűjtőknek, a védnököknek, a kiemelt gyűjtemények összeállítóinak jutalmat felajánló támogatóknak.
Fördős Attila polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy az egyre szekularizáltabb világban nagyon fontosak azok az események, kezdeményezések, amelyek a keresztény-keresztyén kultúra értékeit helyezik reflektorfénybe.
Rétvári Bence parlamenti államtitkár kiemelte: a reformáció kezdetének 500 éves jubileuma kapcsán közel ötszáz, az emlékezést és a méltó ünneplést célzó kezdeményezés kapott támogatást pályázati úton, külön megemlítette például a protestáns iskolatörténeti mozaik programot, az emlékforrás avatást, a Magyar Nemzeti Múzeum "Ige-Idők" című időszaki kiállítását, amelyet a hátra lévő időben díjtalanul lehet megtekinteni.
Beer Miklós megyéspüspök köszöntőjében mindenki figyelmébe ajánlotta Hermann-Josef Frisch: Lieber Martin Luther – lieber Papst Franziskus című, Ferenc pápa és Luther Márton elképzelt levelezésén alapuló, a reformáció emlékévére megjelent könyvét, amelyből egyelőre csak részletek olvashatók magyarul, és jobbára csupán az interneten.
Detre János evangélikus lelkész kiemelte: a reformáció olyan közös kincsünk, amelynek lényege az Isten-keresésben való megerősödés, a folyamatos megújulás, az eredeti forráshoz való igazodás jegyében.
A zsűri a reformációt középpontba állító tematikus gyűjteményéért ezüst éremmel, szervező munkájáért különdíjjal jutalmazta Mikulai Dánielt.
A nyitó eseményen jelen volt a reformáció kezdetének fél évezredes jubileuma kapcsán kiadott kétcímletű alkalmi bélyegsor és bélyegblokk tervezője, Benedek Imre grafikusművész is, akitől igen sokan kértek dedikációt.
A rendkívül gazdag kiállítás kiemelt része a Bélyegmúzeum reformációval kapcsolatos gyűjteményéről készült tablók sorozata.

Feladó: Városháza

A Váci Rendőrkapitányság a Váci Polgármesteri Hivatal részére egy Dinotti Killer Bee típusú fekete-sárga színű kerékpárt adott át, amelyet a 2600 Vác, Galcsek utca 4. szám előtt 2017. szeptember 15-én találtak.

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.

Vác, 2017. október 17.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Közélet [2017. október 24., kedd]

Megemlékezés az 1956-os forradalomról

A hagyományokhoz híven már a nemzeti ünnep előestéjén elkezdődött a megemlékezés városi programja: Bednarik Anasztázia és Csanádi László orgonaművészek előadásában nagyszerű hangversenyt hallhattak az érdeklődők a forradalom és egyben Liszt Ferenc születésnapja tiszteletére.

Október 23-án sorra megkoszorúzták a forradalom eseményeihez és helyi illetőségű főszereplőihez köthető mementókat: sokan fejet hajtottak dr. Kristóf Béla polgármester, Pap Béla református lelkész, a bebörtönzött Komáromi Kornélia, a mártír Kovács Ottó és dr. Brusznyai Árpád valamint a meghurcolt dr. Pétery József megyéspüspök emléktáblájánál.
A nemzeti ünnep - hagyományosan a zeneiskolában rendezett - városi megemlékezését a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és Csuka Ágnes zongoraművész műsora foglalta méltó keretbe, emlékbeszédet mondott Rétvári Bence parlamenti államtitkár és Bíró Zoltán irodalomtörténész.
Rétvári Bence államtitkár hangsúlyozta: mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjadt ki, ezért méltó, hogy a hősökre példaképekként tekintsünk.
- A hatvanegy évvel ezelőtti forradalomnak és szabadságharcnak, de történelmünk más kiemelkedő jelentőségű eseményeinek is fontos tanulsága, hogy nem lesz más ország, más nép, amelyik síkra szállna a mi nemzeti érdekeinkért, azokat magunknak kell képviselnünk, védenünk - fogalmazott a politikus.
Bíró Zoltán azzal kezdte beszédét, hogy hálás a sorsnak, amiért kamaszként személyesen megtapasztalhatta a közösség örömmámorát, azt, hogy milyen felemelő érzés, amikor megnyilvánul a nemzeti egység.
- Annak idején a zsarnokságot a zsigereiben érezte az ember, a tankokat látni lehetett, ezzel szemben a mai helyzet bizonyos értelemben még veszélyesebb, hiszen a nemzeti érdekeinket semmibe vevő láthatatlan hatalmak, külső erők fenyegetnek. Elsősorban lélekben kell megerősödni, hogy megmaradhassunk, ellent mondva a természeti és erkölcsi törvényekkel ellentétes, mind erőszakosabban terjesztett eszméknek, állhatatosan őrizve hagyományainkat, önrendelkezésünket. A lényeg, hogy ne hagyjuk magunkat félrevezetni - mondta a neves irodalomtörténész.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. október 24., kedd]

Virágos Vác Verseny díjkiosztó ünnepsége

A 2017. évi Virágos Vác Verseny díjkiosztó ünnepsége 2017. október 25-én, 15.00-kor kerül megrendezésre a Váci Polgármesteri Hivatal dísztermében. Idén 15. alkalommal kerül megrendezésre a díjkiosztó ünnepség. Az idei évben is sok szép virágos házat javasolt a zsűri díjazásra.

Feladó: Városháza

Sport [2017. október 24., kedd]

Egyre feljebb kapaszkodik a tabellán a Vác FC

Labdajáték élcsapataink közül a Váci NKSE és a Vác FC győzelmet aratott, a Váci KSE vereséget szenvedett múlt heti bajnoki mérkőzésén.
A női kézilabda NB I-ben városunk csapata - még szerdán - a Budaörs ellen lépett pályára, és 31 - 27-re győzött. Az élcsapatatok nemzetközi mérkőzései miatt nagy eltérés van az egyes gárdák lejátszott meccseinek száma között, de a váci alakulat mindent egybevetve magabiztosan az élmezőnyhöz tartozik. A következő ellenfél a Békéscsaba lesz.
A férfi kézilabda élvonalban a Váci KSE nem bírt a Balatonfüreddel, a végeredmény 26-24 lett az ellenfél javára. Csapatunk hét mérkőzés után még nyeretlen és pont nélkül sereghajtó. A következő ellenfél - november 5-én - a Cegléd gárdája.
A labdarúgó NB II-ben a Vác FC győzni tudott aktuális ellenfele, a Gyirmót ellen, a végeredmény 2 - 1 lett. Városunk csapata 14 forduló után a legszűkebb élmezőnyhöz tartozik 22 ponttal (hat győzelemmel, illetve négy-négy döntetlennel és vereséggel). A következő ellenfél - vasárnap - a Szolnok alakulata.

Feladó: Városháza