Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. november 13., hétfő]

Vendégünk Székelyudvarhely

Már húsz éves történelme van Vác és Székelyudvarhely testvérvárosi kapcsolatának. A jubileum alkalmából november második hétvégéjén néptánc bemutatóval és meseelőadással örvendeztette meg a váci közönséget a művelődési központban az Udvarhely Néptáncműhely. Két tárlat is szerepel a jubileumi programban: az emeleti galériában képzőművészeti kiállítást, a kávézó galériájában fotótárlatot láthatnak az érdeklődők a hónap végéig.

A "Vendégünk Székelyudvarhely" című programsorozatot Fördős Attila polgármester nyitotta meg, köszönetet mondva városvezető kollégájának, Gálfi Árpádnak és mindenkinek, akik szerepet vállaltak és vállalnak a testvérvárosi kapcsolat létrehozásában, éltetésében.
- A történelem során a nagyhatalmak, a kívülállók mindenfélét kitaláltak annak definiálására, hogy valójában kik a székelyek. Ám a legfontosabb az önmeghatározásuk, amiben kiemelkedő jelentőségű, hogy a magyar őslegendában fontos szerepet játszó Csaba királyfitól eredeztetik nemzetségüket. Világszerte összességében mintegy egymillió székely él, szülőföldjükön csaknem hatszázezres lélekszámban igyekeznek megőrizni nemzeti identitásukat, küzdve az autonómiáért is. Az idegen impériumok alatti helytállásuk, országhatároktól független összefogásuk példa értékű, megsüvegelendő. Tisztelet a székelyeknek! - fogalmazott megnyitójában Fördős Attila.
A Repartíció/Szegmens című képzőművészeti tárlatot Kovács Árpád művészettörténész, a székelyudvarhelyi művelődési központ már nemzetközi hírű fotós pályázatain díjazott művekből válogatott tárlatot Elekes Gyula igazgató ajánlotta a jelenlévők figyelmébe a megnyitón.
***
A testvérvárosi kapcsolat jubileuma alkalmából - a székelyudvarhelyiek szereplésének viszonzásaként - váci képzőművészek munkáiból összeállított tárlatot láthatnak az érdeklődők Székelyföld fővárosában.

Feladó: Városháza

A Váci Rendőrkapitányság a Váci Polgármesteri Hivatal részére egy Ford típusú gépjárműhöz tartozó indítókulcsot adott át, amelyet Vác, Szélső sor 11/B. társasház előtt 2017. 11. 07-én találtak.

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.

Vác, 2017. november 9.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 7., kedd]

December 10-én lesz a Mikulásfutás

December 10-én ismét több száz, sőt, várhatóan több mint ezer résztvevőre számítanak a szervezők a már hagyományos Mikulásfutáson, melynek rajt- és célhelye ezúttal is a főtéren lesz. A város egyik legfontosabb tömegsport eseményén az ovis futástól a bulifutáson át a profi futamokig számos versenyszám közül választhatnak az érdeklődők.

Az önkormányzat támogatásának köszönhetően a Mikulásfutás programjában ezúttal is díjtalan az indulás az ovis futamokban, illetve - az előnevezőknek - az általában a legtöbb résztvevőt vonzó bulifutás versenyszámban. Akik nagyobb tempójú versenyzésre készülnek, azoknak kiváló lehetőség a több távú, nevezési díjas Mikulás Future.
Az esemény az óvodások korcsoportonkénti versenyeivel kezdődik, a befutók cél-ajándékot kapnak, a futamok dobogósai külön díjazásban is részesülnek. (Itt egyébként nem csupán az előzetes-, hanem a helyszíni nevezés is díjtalan.)
A Mikulásfutás 2,5km-es futamára, a bulifutásra továbbra is ingyenes az előnevezés a verseny honlapján, a helyszíni nevezésért csekély részvételi díjat kell fizetni. A beérkezés után minden résztvevő cél-csokit kap a frissítő mellé és természetesen itt is külön díjazzák - nemenként - az abszolút 1-2-3. helyen célba érőket.
A versenyprogramban az idén is szerepel a családi futás versenyszám (jutalomként emléklappal és sorsolt ajándékokkal), amihez családonként három induló szükséges.
A szervezők most is külön díjazzák majd a legnépesebb csapattal nevező iskolát, sportegyesületet, céget. A díjak sorát gyarapítja az elmaradhatatlan mountain-bike kerékpár, amit az eredményhirdetésen jelenlévő befutók között sorsolnak ki. Hetvenhét Mikulásfutás póló is gazdára talál az előnevezők között.
A profi versenynek számító Mikulás Future versenyszámban 5, 10 és 21 kilométeres, tehát félmaratoni futamokra lehet nevezni (utóbbi esetben akár váltóval), itt chipes időméréssel szerepelnek az indulók, akiket palackozott ásványvízzel, gyümölccsel, és célcsokival várnak a szervezők, és természetesen - korcsportonként és nemenként - külön díjazásban részesülnek a dobogósok. Ugyanakkor mindenkinek szép ajándék lehet, hogy a verseny honlapjáról bárki letöltheti majd a befutáskor készülő profi célfotókat.
Bővebb információ a www.futavac.hu honlapon.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 7., kedd]

Nyílt nap a Szociális Szolgáltatások Házában

Ha a szükség úgy hozná, a közelgő téli időszakban a püspökség Galamb utcai közösségi épületében is lehetőség nyílik a rászorulók befogadására, átmeneti elszállásolására - derült ki a Szociális Szolgáltatások Háza november 3-án tartott hagyományos nyílt napján.

Mint azt Járja Andrea, az intézmény vezetője elmondta: az ilyen és hasonló rendezvények célja a figyelemfelhívás, és szavai szerint nem csupán a hajléktalanokra való odafigyelés lényeges, hiszen sokan vannak, akiknek ugyan van otthonuk, de például fűtésre már nem futja a jövedelmükből, így ők is veszélyeztetettek.
Dr. Manninger Péter, az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságának elnöke egyrészt kiemelte a hajléktalanellátásban dolgozók áldozatvállalását, másrészt felhívta a figyelmet: észben kell tartani, hogy a bajba jutott ember esetleg szégyelli a segítségkérést, ezért nagyon fontos az egymásra figyelés, annak észrevétele, ha valaki gyámolításra szorul.
Az eseményen sorra rövid tájékoztató hangzott el a Szociális Szolgáltatások Háza ellátási formáiról, így a csekély térítési díj ellenében igénybe vehető átmeneti szállóról, a díjtalan nappali melegedő és éjjeli menedékhely helyzetéről.
Elhangzott: nagy szüksége van az intézménynek az adományokra, most elsősorban téli meleg ruházatból vannak híján, de minden felajánlást szívesen fogadnak.
Fontos tudnivaló, hogy az intézmény november utolsó hétvégéjén, péntektől vasárnapig élelmiszergyűjtést tart a Tesco áruházban, s bíznak benne, hogy a vásárlók jótékonyságának köszönhetően minél jobban feltölthetik az éléskamrát.

Feladó: Városháza

Vác Város Önkormányzat nevében és képviseletében a Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási Részlege (székhely: Vác, Köztársaság út 34.) bérbeadásra vagy értékesítésre hirdeti a csatolt fájlban szereplő ingatlanokat.

Pályázat feltétele, teljes szövege letölthető: www.vacholding.hu és a www.vac.hu honlapról
Információ: Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási részleg Tel.: 27/510-103

Részletek az alábbi csatolt fájlban.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
Ing_hird_17-11_h.pdf

Anyakönyv [2017. november 6., hétfő]

Vácott született váci lakosok

Jakab László és Csajková Erika gyermeke: Áron /Vác/
Bartók Péter és dr. Palotai Hajnalka gyermeke: Ádám /Vác/

Feladó: Városháza

Szegedi József /1930/ Vác
Majer Györgyné sz: Lambek Katalin /1929/ Vác
Kocsis György /1935/ Vác

Feladó: Városháza

A Váci Polgármesteri Hivatal részére 1 db kulcsból álló kulcscsomót adtak át, amelyet Vác, Hársfa utcán 2017. október 31.-én találtak.

A talált tárggyal kapcsolatban érdeklődni lehet Vác Város Önkormányzatának honlapján szereplő telefonszámokon, vagy személyesen a Jogi, valamint a Szervezési és Tájékoztatási Osztályokon.

Vác, 2017. november 2.

Deákné dr. Szarka Anita s.k.
jegyző

Feladó: Városháza

Sport [2017. november 6., hétfő]

Egy győzelem, két döntetlen a hétvégi mérleg

Nyolcadik bajnoki mérkőzésén végre megszerezte első pontját a férfi kézilabda élvonalban a Váci KSE, miután 28 - 28-as döntetlent játszottak a Cegléd gárdájával.
A labdarúgó NB II-ben a Vác FC egy pontot szerzett a hétvégi fordulóban, miután 1 -1-es döntetlent játszott a Budafokkal. Tizenhat forduló után városunk csapata az ötödik helyet foglalja el a tabellán. A következő hetekben sorra következő ellenfelek: Budaörs, Nyíregyháza Spartacus FC, Dorog.
A férfi kézilabda NB I-ben a Váci KSE már nem pont nélkül áll a tabella utolsó helyén a hétvégi döntetlen után, és az előttük álló csapatok nincsenek beláthatatlan távolságban. A soron következő ellenfelek még ebben a hónapban: Budakalász, Dabas, Tatabánya.
A női kézilabda NB I-ben a GVM Europe-Vác tartja jó formáját, a hétvégén 34 - 26-os győzelmet arattak a Vasas ellenében. A bajnokságban novemberben még a Kisvárda és az MTK Budapest gárdája ellen lép pályára városunk csapata.

Feladó: Városháza

Tisztelt Partnereink!

Vác Város Településképi Rendelet tervezetét, partnerségi véleményezés céljából az alábbi csatolt dokumentumban közzé tettük.
A Települési Arculati Kézikönyv és a Településképi Rendelet tervezeteivel kapcsolatban a Madách Imre Művelődési Központban 2017. november 17-én 16 órakor lakossági fórumot tartunk.

A véleményeket szíveskedjenek levélben, vagy elektronikus úton a foepitesz@varoshaza.vac.hu címre 2017. november 23-ai beérkezéssel megküldeni.

Tisztelettel:

Fördős Attila s.k.
polgármester