Vác.hu
  

Hírek

Dátum:

Típus:

Kulcsszó:

 

Közélet [2017. november 24., péntek]

Mammográfiás szűrővizsgálat

Az idejében felismert melldaganat gyógyítható!

A korai felismerés eszköze a mammográfiás szűrővizsgálat.

A Vácon lakó, 45–65 éves nők, akik utolsó mammográfiás vizsgálata óta eltelt két év, meghívólevelet kapnak, amin szerepel, hogy mikor várják őket

a Jávorszky Ödön Kórházban

2600 Vác, Argenti Döme tér 1-3.
tel.: 06 (27) 620-620/1436.

vizsgálatra.

Vegyen részt Ön is a mammográfiás szűrővizsgálaton!
A szűrővizsgálat térítésmentes.


Információ:
Budapest Főváros Kormányhivatala
Népegészségügyi Főosztály
tel.: 06 (1) 465-3823

A lehetőség adott! Éljen vele!

2017. november–december.

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
m2.pdf

Közélet [2017. november 21., kedd]

Befejeződtek a belvárosi mélygarázs pótmunkái

Egy évtizede húzódó probléma megoldását jelentheti a hamarosan megnyíló mélygarázs. A szükséges javítások után már az üzemeltetést készítik elő.

Az üresen álló mélygarázs az elmúlt évek alatt állagmegőrzésen, karbantartáson nem esett át, több helyen a víz is beszivárgott. Ezeket a hibákat kijavíttatta az önkormányzat, az állami támogatásból a vásárlás után megmaradt összegből.
A tervek szerint a háromszintes, 297 férőhelyes parkoló köszönőházát, azaz gyalogos bejáratát és a felszínről érkező autósok biztonságát több mint 30 kamera és 0-24 órás felügyelet biztosítja majd. A lifttel is megközelíthető különböző szinteken vizesblokkokat alakítottak ki, illetve mozgássérültek számára is mosdókat építettek.

A felszín alatti gépkocsi tároló 2018. január 2-án nyílik. Az éjjel-nappal használható parkoló 200 Ft/óra díjért vehető igénybe.

A tervek szerint a mélygarázs megnyitásával egy időben két zónában térítéskötelessé válik a térfelszíni parkolás. A zónák behatárolását, a díjszabás kialakítását és az automaták üzembe helyezését az üzemeltető megkezdte.

A Váci Városfejlesztő Kft. célja, hogy a mélygarázs a kényelmes és biztonságos parkolási lehetőség mellett tehermentesítse Vác belvárosát, ezáltal csökkenjen a zajterhelés és a belvárosban élők körülményei is javuljanak. Mivel a legforgalmasabb csomópont is jóval könnyebben megközelíthető lesz, így a környező településekről és a külvárosi területről érkező autósok közlekedését is megkönnyítheti a gépkocsik felszín alatti parkolója.

Feladó: Városháza

Karanyicz Antalné sz: Nagy Erzsébet /1935/ Vác
Kelemen Kálmánné sz: Besze Mária Ágota /1962/ Vác
Mészáros Lajos Károlyné sz: Padjanek Ida /1927/ Vác
Lőrik Józsefné sz: Mester Margit /1945/ Vác
Talló László /1943/ Vác
Zelenák Józsefné sz: Kovács Erzsébet /1950/ Vác
Tóth Ottó Tiborné sz: Schlenk Magdolna /1941/ Vác
Halmi Sándorné sz: Lóczi Éva /1939/ Vác
Kissné Jósár Paula /1952/ Vác
Vásárhelyi József /1920/ Vác

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. november 21., kedd]

Házasságot kötött váciak

Sikk Róbert és Bada Szimonetta Eszter /Vác/
Csordás Gergely és Hankó Vivien Adrienn /Vác/
Madár Norbert és Roszel Boglárka /Vác/

Feladó: Városháza

Anyakönyv [2017. november 21., kedd]

Vácott született váci lakosok

Hódi Csaba István és Laluja Edina gyermeke: Dorina Edina /Vác/
Kuti Róbert Tamás és Somogyi Aranka gyermeke: Dorottya /Vác/
Szabó Ákos és Tóth Diána gyermeke: Benedek Konor /Vác/
Sütő Péter és Drajkó Edina gyermeke: Jázmin /Vác/
Bosánszki Ervin és Bagyinszki Andrea gyermeke: Milán Ervin /Vác/

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 21., kedd]

Adventi vásár és Téli Ünnepi Napok

A december 3-tól február 26-ig tartó Téli Ünnepi Napok és a november 22-én kezdődő főtéri adventi-karácsonyi-újévi vásár programjáról volt szó a szervező és házigazda Madách Imre Művelődési Központ vezetőinek hétfői sajtótájékoztatóján.

Retzler Péter, a művelődési központ igazgatója kiemelte: a már tizenkettedik alkalommal megszervezett Téli Ünnepi Napok kínálatának összeállításakor is az volt a fő szempont, hogy úgy az ünnepvárás, mint az év végi ünnepek és a farsang jegyében egyaránt minden korosztálynak bőven kínáljanak zenei, színházi, ismeretterjesztő programokat.
Borossa Zsóka, az adventi vásár főszervezője és háziasszonya a - kivétel nélkül díjtalan - programok ismertetése mellett kiemelte, hogy a főtér díszítésében az idén is kiemelkedik a központi szökőkút befedésével elkészítendő adventi koszorú és a Fehérek temploma mellett felállítandó életnagyságú betlehemi jászol.
Az adventi vásár programjából az idén sem hiányozhat a karácsonyfa díszítő verseny, amelyre egyénileg és csoportosan is be lehet nevezni, fontos tudnivaló, hogy az első tíz nevezőnek a szervezők biztosítják a feldíszítendő fákat.
Bővebb információ, részletes programok a www.mimk.hu honlapon.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 21., kedd]

Segítő feladatokat is vállalna az önkéntes mentő és tűzoltó egyesület

A Váci Önkéntes Mentő és Tűzoltó Egyesület a Vác és Környéke Tűzvédelméért Alapítvány jóvoltából beszerzett és az önkormányzat anyagi hozzájárulásának köszönhetően újra forgalomba helyeztetett és felszerelt egy 2009-es évjáratú furgont. Ezzel pedig fontos lépést tettek annak érdekében, hogy a jövőben a hagyományőrző tevékenységen túlmenően katasztrófaelhárító segítő tevékenységet is végezhessenek.

- Az a célunk, hogy a hagyományőrző 4-es fokozatot túlhaladva a jövőben 3-as szintű műszaki mentő és kárelhárítási feladatokat is vállalhassunk. Ehhez nagyon fontos az eszközellátottságunk fejlesztése, amiben fontos mérföldkő a mostani gépjármű beszerzés, köszönhetően támogató partnereinknek. További lényeges feltétel a tagság továbbképzése, amihez szintén van segítségünk, elsősorban a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség és a közterület-felügyelet jóvoltából - emelte ki Ternay István elnök az egyesület november 20-án tartott sajtótájékoztatóján.
A hivatásos tűzoltóként dolgozó Murai László szakmai parancsnok elmondta: jelenleg huszonöt fős az egyesületi taglétszám, és a komolyabb célok érdekében fontos, hogy még többen vállalják ezt a nemes önkéntes feladatot.
A tájékoztatón Fördős Attila polgármester is részt vett, s mint fogalmazott, kiemelten támogatandó elképzelés az egyesület célja, hogy a jövőben részt kívánnak vállalni az adódó katasztrófaelhárítási kisegítő feladatok elvégzésében.

Feladó: Városháza

Hat csapat vett részt a Raoul Wallenberg Egyesület hagyományos, az idei évtől már "Wallenberg nyomán" címet viselő, középiskolásoknak szóló versenye november 14-én rendezett váci területi fordulóján, az eseménynek a művelődési központ adott otthont.

Mokánszky Zoltán alpolgármester a résztvevőket köszöntve hangsúlyozta: az ilyen és hasonló események lényege a fiatalok ismereteinek bővítése, az emlékezet és a lelkiismeretet ébren tartása, hogy a holokauszt borzalma soha ne ismétlődhessen meg.
Turai János, a Váci zsidó Hitközség elnöke röviden ismertette a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt Oktató-Kutató Központ küldetését, s figyelembe ajánlotta legújabb kiadványukat, amely egyebek mellett a térség mintegy negyven településéről deportált zsidó emberek névsorát is tartalmazza.
A szervező egyesület nevében Sipos András, az ismeretbővítő vetélkedő ötletgazdája és Orosz Ferenc zsűrielnök egyaránt köszönetet mondtak a regionális holokauszt oktató-kutató központnak és a Wallenberg-díjjal is elismert városi önkormányzatnak, hogy Vác immár évek óta nagyszerű házigazdája az esemény egyik területi fordulójának.
A mostani váci fordulóban a hat csapat között a várost az FM- KASZK Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma képviselte, de csapatot delegált az egyik szlovákiai testvértelepülés, Ipolyság is.
A fiataloknak előzetes feladatként facebook-oldalt és videóinterjút kellett készíteniük, a forduló végeredménye ezek értékelésén túlmenően többek között tesztsor megválaszolása, napló készítése, külügyi vonatkozású kérdezz-felelek alapján alakult ki.
A váci elődöntőt végül a pilisvörösvári Friedrich Schiller Gimnázium és Kollégium triója nyerte meg, ők jutottak be a januárban tartandó országos döntőbe.
Az eredményhirdetésen a hagyományokhoz híven az önkormányzat jutalmát is átvehették a fiatalok és a felkészítő tanárok, az ajándékokat Fördős Attila polgármester adta át a résztvevőknek.

Feladó: Városháza

Sport [2017. november 20., hétfő]

Kapaszkodik a férfi kézilabda csapat

Mind női-, mind férfi élvonalbeli kézilabda csapatunk győzelmet aratott a hétvégi bajnoki fordulóban, a Vác FC döntetlent játszott a labdarúgó NB II-ben.
A férfi kézilabda NB I-ben megszerezte második győzelmét a Váci KSE, 24 - 20-el zárták a Dabas elleni összecsapást. A következő ellenfél (november 29-én) a Tatabánya gárdája lesz.
A hölgyeknél a GVM Europe- Vác az MTK Budapest ellen is győzni tudott, a végeredmény 30-27. Csapatunk legközelebb december 30-án lép pályára bajnoki mérkőzésen, éspedig a Siófok ellenében.
A labdarúgó NB II. hétvégi fordulójában a Vác FC 1 - 1-es döntetlennel abszolválta a Nyíregyháza Spartacus FC elleni mérkőzést. Csapatunk következő ellenfele (november 26-án) a Dorog gárdája lesz.

Feladó: Városháza

Közélet [2017. november 17., péntek]

Polgármesteri tájékoztató fontos beruházásokról

A közelmúlt néhány fontos döntéséről illetve beruházások aktualitásairól volt szó Fördős Attila polgármester november 14-én tartott sajtótájékoztatóján.

Kiderült, hogy előrelépés történt a Szérüskertben található, üresen álló, "Vác Plázaként" emlegetett befejezetlen épületegyüttes ügyében, miután az építésügyi hatóság engedélyt adott ki az ingatlan beépítésére: 183 lakás és négy üzlet kialakítására nyílik lehetősége a befektetőnek.
A Katona Lajos Városi Könyvtárban befejeződött a liftberuházás, a Kőkapunál elkészült három új parkolóhely a Váci Fegyház és Börtön parkolási gondjainak enyhítése érdekében.
- A szükséges javítások és pótlólagos munkák befejezését követően elkezdődött a mélygarázs átadás-átvételi eljárása - emelte ki a polgármester.
Fördős Attila bejelentette: a Dunakanyar kiemelt turisztikai térséggé válásának köszönhetően az elkövetkező időszakban 4 milliárd forint fejlesztési forráshoz juthat a város, ebből 1 milliárd a régóta tervezett múzeumi beruházásra fordítható, 3 milliárd forint pedig a belváros barokk jellegének megóvásához és hangsúlyosabbá tételéhez szükséges feladatokra áll majd rendelkezésre.
- Mindezeken túlmenően 12 milliárd forint állami forrás jut az elkövetkező időszakban a dunakanyari hajózási infrastruktúra fejlesztésére, az összegből öt település részesül, köztük természetesen Vác is - tette hozzá a városvezető.
Megköttetett a támogatási szerződés a Bauer Mihály utcában felépítendő, állami forrásból megvalósuló új bölcsőde kapcsán, a mobilgát projekt a védmű engedélyeztetésével kapcsolatos hiánypótlás szakaszában tart, a liget határában felépítendő vizes sportok háza esetében már a kivitelezés előkészítése zajlik, a Kosdi úti csomópont fejlesztése-átalakítása érdekében pedig az önkormányzat kezdeményezte az érintett útszakaszok városi tulajdonba adását.
Kérdésre válaszolva Fördős Attila elmondta azt is: az előttünk álló téli időszakban ismét lesz jégpálya a főtéren.

Feladó: Városháza