címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 18. | csütörtök
Andrea és Ilma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Belváros: a rend érdekében újabb kamerák figyelik a behajtókat

Belváros: a rend érdekében újabb kamerák figyelik a behajtókat

Ahogyan a városvezetés szeptemberben jelezte: eredményes mûködés esetén további rendszámfelismerõ kamerákat helyeznek ki a Belváros frekventált behajtási „kapuihoz”, ellenõrizendõ a korlátozott övezeteket használók jogosultságát.

Tavaly õsszel lépett mûködésbe az a két-két kamera, amely a Március 15. tér déli és északi végében ellenõrzi: betartja-e a területre behajtó autós az érvényes korlátozásokat. A tapasztalatokról Ferjancsics László elmondta: rendet ígértek a korábban problémákat okozó területen is. A megoldás fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt és állandó ellenõrzése. Az alpolgármester kiemelte: Jess Kinga (Összefogás Vácért) belvárosi képviselõ által javasolt új rendszer bevált, az áthajtások és a parkoló autók száma jelentõsen csökkent, valamint a korábbinál kisebb a fenntartási és az üzemeltetési költség.

A rendszer tovább bõvül, a helyszíni kivitelezést kedden kezdte a szakcég. Kamerák kerülnek az eddig sok gondot okozó süllyedõ oszlopos megoldás helyett a Görgey utcában a postához, az Eötvös utca Széchenyi utcai torkolatához, továbbá az Eszterházy utca Duna felé esõ végéhez.

A rendszer mûködési elvérõl Szeri Mihály, a Közterület-Felügyelet vezetõje elmondta: a kamerák leolvassák a rendszámot a be- és kilépésnél, majd a telepített háttér informatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkezõ gépjármûvek listájával. Ha nincs egyezés, vagy az övezetekben a megengedettnél tovább tartózkodik a jármû, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat.
„Az újabb pontokon a süllyedõkapus bóják nem fognak már mûködni, tehát balesetveszélyes fizikai akadályok már nem lesznek. Természetesen közúti jelzõtáblákkal hívjuk fel a gépjármûvezetõk figyelmét a korlátozott behajtásra. A tervek szerint február elsõ hete lesz a próbaüzem, ekkor a szabálysértéseket csak regisztrálja a rendszer, de még nem büntetünk.” – tájékoztatott Szeri Mihály.

Feladó: Városháza

EU pályázatok