Közélet [2013. november 27., szerda]
Új sátortető a nagymedence felett

A vizes sportágakban is kiváló eredményeket elérő városunk újabb sportfejlesztéssel gazdagodott: a tíz esztendeje elnyert Nemzet Sportvárosa cím megerősítéseként november 26-án ünnepélyes keretek között átadták a városi strand 33 méteres medencéjét borító új sátorszerkezetét.
Mint ismeretes, a korábbi sátor lízingszerződése lejárt, és a leamortizálódott szerkezetet a képviselő-testület nem kívánta a felajánlott áron megvásárolni. Helyére a Váci Vízilabda SE - a TAO lehetőségét kihasználva - sikeresen pályázott a szakszövetségnél új szerkezet felállítására.
Az avató ünnepségen a Himnusz elhangzása után Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a sport „varázseszköz”, mert egyszerre gazdagítja a gyermekek önismeretét, növeli önbecsülését és segíti elő a fizikai-testi fejlődést. De segít a felzárkózásban, az integrációban is, miközben a közösségi felelősségvállalásra is nevel - tette hozzá. Az államtitkár emlékeztetett rá: a kormány a TAO lehetőségével kínálja fel a vállalkozásoknak, hogy nyereségük 75 százalékát adhatják sportcélra. Hozzátette: nagyszerű dolog, hogy vannak ilyen cégek, „...és mindenki, aki ma Magyarországon a sportra áldoz, a szövetségesünk abban a közös célban, hogy gyermekeink méltó körülmények között sportolhassanak”. Az államtitkár végül örömét fejezte ki, hogy ezzel a fejlesztéssel is gyarapodhat Vác sportélete és gratulált a beruházás megvalósításához.
A folytatásban Harrach Péter országgyűlési képviselő köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport az egyén és a közösség számára egyaránt fontos. „Az egészséges nemzedék neveléséhez hozzátartozik a sport; nemcsak a testi, de a lelki egészség neveléséhez is” - mondta. A sport a helyi közösséget is építi, ezeken keresztül pedig az egész nemzet közösségét - mutatott rá. „Köszönjük mindenkinek, aki ebben részt vesz és azt kívánjuk, hogy minél többen használják ezt a létesítményt.” - zárta beszédét Harrach Péter.
Ezt követően Fördős Attila polgármester elmondta, hogy az ismert országos és helyi gazdasági nehézségek ellenére milyen fontos, hogy ilyen beruházások valósulhatnak meg. Ezért köszönetet mondott Pető Tibor és Mokánszky Zoltán alpolgármestereknek, valamint az igazi lokálpatriótaként gondolkodó Zollner Kft-vezetésnek, tulajdonosi körének. Kiemelte Ógl József ügyvezető igazgató szerepét a források megteremtésében. A városvezető továbbá hangsúlyozta: „Magyarország Kormányának is hálával tartozunk. Olyan jogszabályok keletkeztek ebben az elmúlt három évben, amelyek a társasági adó vonatkozásában nem csak a működtetésre adnak lehetőséget, hanem ilyen fejlesztésekre is.”
Újságírói kérdésre Pető Tibor alpolgármester vázolta a projekt létrejöttének körülményeit, megvalósításának forrásait. Mint megtudtuk, mintegy 70 millió forint+Áfa értékben nyílt lehetősége az új sátortető beszerzésére. A forrás összegyűjtéséhez döntő segítséget nyújtott a Zollner Kft. TAO-s befizetése, a 26 millió forintos önrészt pedig egy kölcsönszerződés segítségével biztosította a Váci Vízilabda SE. Ennek visszafizetése a klub és a Váci Sport Kft. között létrejött támogatási szerződés alapján történik majd: a helyi holding tagvállalata 26 hónapon keresztül havi egymillió forintos támogatást nyújt, valamint az egyesület részére - a sátortető, illetve annak működtető eszközei bérléseként - tíz esztendőn át havi félmilliós bérleti díjat fizet a klubnak. Mint az alpolgármester kiemelte: ezzel a vízilabdások működését is támogatni tudják, mindazonáltal ez a fejlesztés a korábbihoz képest alacsonyabb összegű működtetést tesz lehetővé.
Ezután került sor az ünnepélyes szalagátvágásra, majd a sportolók és magánemberek képviseletében egy csapat gyermek vette jelképesen birtokba a medencét.
Az eseményen jelen volt Nemcsik Balázs, a Magyar Vízilabda Szövetség főtitkára, Ógl József, a Zollner Kft. ügyvezető igazgatója, a helyi önkormányzat több képviselője, továbbá a vizes sportágak néhány kiválósága, köztük Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kósz Zoltán olimpiai aranyérmes vízilabdázó és Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok kenus is.
Az immár új sátorborítással rendelkező létesítmény december első napjaitól áll majd a sportolni vágyók rendelkezésére.

Feladó: Váci Városimázs Kft., estv@estv.hu