Sport [2013. december 9., hétfő]
A váci látványsportágak TAO-kereteiről

Mint ismeretes, ebben a bajnoki esztendőben is mód volt arra, hogy a látványsportágak egyesületei pályázzanak az ún. TAO-támogatásokra. Összegyűjtöttük, a váciak milyen összegben kaptak lehetőséget a szakszövetségüktől.
Az öt látványsportágat (jégkorong, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, vízilabda) képviselő klubok immár harmadik alkalommal adhatták be pályázatukat a sportági szakszövetségeknek, hogy különböző, meghatározott célokra (személyi ráfordítás, beruházás, utánpótlás-nevelés) forrásokhoz jussanak. Ezen pályázatok alapján a szövetségek meghatározzák, mekkora keretet tölthet fel egy-egy egyesület azon nyereséges vállalkozások segítségével, amelyek a társasági adójuk egy részét az állami költségvetési befizetés helyett hajlandók a klubok számára biztosítani.
Az érdekelt váci egyesületeknél a következő lehetőséggel élhetnek a most folyó pályázati évben:
Ipress Center-Vác
Az NB I-es női kézilabda klub a honlapján közzétette adatok szerint utánpótlás-nevelési feladatokra közvetlenül közel 180 millió forintot gyűjthet össze, melyhez 20 és fél milliós önrészt kell biztosítania. Információnk szerint a klub korábban is maradéktalanul fel tudta tölteni az engedélyezett keretét.
Váci KSE
A szintén az élvonalban szereplő férfi klub a korábbiaknál jóval magasabb összeghez juthat, hiszen a közvetlen támogatás mértéke – szintén a klubhonlap alapján – meghaladja a 267 millió forintot. Ebből 180,6 millió forint (+ a 80 milliós önrész) fordítható a tervezett edzőcsarnok megépítésére. További 74,5 millió utánpótlás-nevelésre és 12 millió személyi ráfordításokra (itt is számolandó ezekhez a 10-10 milliós nagyságrendú önrész).
Vác Városi Labdarúgó SE
A váci labdarúgó palántákkal foglalkozó és mintegy 300 leendő focistát nevelő klub a felnőtt csapat negyedosztályba való visszasorolása miatt a korábbinál jóval kisebb (feles arányú) TAO-keretet tölthet fel. Információnk szerint ennek nagysága nem éri el a 100 milliós összeget, melynek négyötöde fordítható utánpótlás-nevelésre, a többi tárgyi fejlesztésre.
Váci Vízilabda SE
A harmadosztályú felnőtt férfi együttest versenyeztető egyesület honlapján is feltüntették a pontos adatokat. Eszerint egyetlen jogcímen – tárgyi eszköz beruházás, felújítás – 151 millió forintos támogatást nyert el a klub. Mint ismeretes, ennek egy részéből valósulhatott meg a strand nagymedencéjének új sátortetős beruházása.
Váci Reménység
Moys Csaba klubelnök tájékoztatása szerint a klub kosárlabda szakosztálya a 2013/2014-es pályázati évben nem nyújtott be TAO-s pályázatot.

Feladó: Hírszerkesztő, estv@estv.hu