Közélet [2016. január 22., péntek]
VÁC A NYERTESEK KÖZÖTT

ÉRTÉKELTÉK A HOLNAP VÁROSÁÉRT BENYÚJTOTT PÁLYÁZATOKAT

Vác lett az egyik nyertese a Holnap városáért kiírt pályázaton. A város elsősorban azzal érdemelte ki az elismerést, mert a történelmi múltja mellett törekszik arra, hogy például olyan fesztiválnaptára legyen, amely egész évben színvonalas programot kínál. Vác részéről Lévai Dávid főépítész pályázott.

Több várost is díjaztak a Holnap városáért idén is kiírt pályázaton. Ahogy korábban most is négy kategóriában - természeti, gazdasági, kulturális és társadalmi értékek bemutatásával - lehetet nevezni.

A megmérettetésen Kaposvár és a főváros XII. kerülete a fenntartható város kategóriában diadalmaskodott. Azért érdemelték ki az elismerést, mert a város és a kerület jövőképe a térségi erőforrásokra és együttműködésre alapoz, valamint célja, hogy egészséges családokban gyarapodó város, illetve városrész legyen. Emellett kiemelten figyelnek a környezetvédelemre és a fenntarthatóságra, amely a fejlesztés számtalan területén megmutatkozik.

A Zöld városért elismerő díjat, Nagykőrös, Szentes, Tata és a főváros XVI. kerülete nyerte. Főként a parkosításban, az energiaellátás optimalizálása és a minőségi élet biztosítása terén végzett kimagasló munkáért. Emellett több céget is díjaztak, amelyek segítették a települések és kerületek fejlődését a környezettudatos életmód kialakításában.

Gödöllő, Kecskemét, Kisújszállás, Szolnok, Tokaj és Tata mellett városunk Vác is díjazott lett a kulturális értékek és az örökség megőrzéséért.

A főszervező, Takács Júlia, a City Hungary Kft ügyvezetője azt mondta: az volt cél a mostani pályázattal kapcsolatban, hogy olyan módszereket, eszközöket tudjanak bemutatni, amelyek eredményesek. Vác azért lett a Holnap Városáért 2015-ös díj, „A Művészet, a kultúra az örökség megőrzéséért” kategória győztese, mert a történelmi múltja mellett törekszik arra, hogy például olyan fesztiválnaptára legyen, amely egész évben színvonalas programot kínál.

A pályázatra egyébként több tucatnyian jelentkeztek. Bár a pályázattal a települések pénzt nem kapnak, mégis ösztönzőleg hat, hogy bemutatkozási lehetőséget kapnak, és három évig használhatják az elnyert védjegyet.

Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke azt hangsúlyozta, hogy a nyertes városok minden lakója érezze magáénak a díjakat.

A szervezők és résztvevők egyaránt azt emelték ki, hogy közös érdek és cél a magasabb életminőség elérése.

Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé a települések.

Ehhez ösztönző erő lehet, ha büszkék lehetünk saját értékeinkre, munkánkra, s erősségeinkre építkezve tudunk továbbfejlődni. Lényegében ezért indult útjára a Holnap városáért Díj is.- a nyertes pályázatokról magyar-angol nyelvű összefoglaló készül és letölthető e-book formájában lesz elérhető
- a nyertes pályázat bemutatását hazai és nemzetközi kommunikációs kampány kíséri
- a megjelent interjúk, cikkek a nyertesekkel egyeztetve lesznek!
- lehetőség van a "A Holnap városáért" védjegy használatára 3 évig.

Feladó: Városháza