Közélet [2017. február 17., péntek]
Vácra látogatott Argentína budapesti nagykövete

Kedden Vácott vendégeskedett Argentína magyarországi nagykövete, Maximiliano Gregorio Cernadas, aki megbeszélést folytatott a városvezetőkkel és a kulturális élet néhány jeles szereplőjével, továbbá megtekintette a belváros fő nevezetességeit, több kiállításra is betérve.

A Városháza testvérvárosi termében tartott eszmecsere elején Fördős Attila polgármester köszöntötte a jeles vendéget, többek között kiemelve annak jelentőségét, hogy az idei évvel új dimenzióba emelkedett hazánk és Argentína diplomáciai kapcsolata, miután a dél-amerikai állam most először akkreditált nagykövetet Budapestre.
- Megtisztelő, hogy nagykövet úr egyik első vidéki látogatásának úti céljául városunkat választotta. Köszönjük a kitüntető figyelmet, és egyben hangsúlyozzuk, hogy önkormányzatunk nyitott a külkapcsolatok bővítésére. Ez a mostani találkozó reményeink szerint fontos lépés lehet ebben a tekintetben Argentína vonatkozásában - mondta a városvezető.
Ezután rövid áttekintést adott Vác gazdag kulturális életéről, különös tekintettel a Városházán életre hívott Nemzetközi Mobil MADI Múzeumra, hiszen a mozaikszóval leírt modern képzőművészeti irányzat bölcsője Argentína, tehát ennek kapcsán már ki lehet emelni egy fontos kapcsolódási pontot.
- A Nemzetközi Mobil MADI Múzumunk kapcsán kiemelhetjük, hogy egy barokk stílusú műemléki épületben hoztuk létre ezt a gazdag bemutatót, és bár főleg kezdetben voltak olyan hangok, hogy ez stílustörés, mi nem így gondoltuk, és az idő, az egyre jelentősebb érdeklődés mindinkább visszaigazolja a várakozásainkat - emelte ki Fördős Attila.
Maximiliano Gregorio Cernadas válaszában említést tett arról, hogy Argentínában nagy megbecsülésnek örvend az igen jelentős számú magyar diaszpóra, amelynek tagjai közül nagyon sokan igen fontos vezető pozíciókat töltenek be.
- Még csak rövid ideje költöztünk Budapestre a családommal, de elmondhatom, hogy csodálatosnak találjuk a hazájukat, a magyar embereket. Elsődleges feladatom a kapcsolatok erősítése a két ország között, amelyre az élet minden területén lehetőség kínálkozik, az oktatástól elkezdve a kulturális-művészeti programokon át a gazdasági együttműködésig, a sport kapcsolatokig. Gondolkozzunk közösen a lehetőségekről, és ígérhetem, hogy a magam részéről minden segítséget megadok a váci önkormányzatnak is ilyen irányú törekvéseihez - fogalmazott válaszában a diplomata.
A találkozón a vendégen és a város vezetőin kívül részt vett Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója és a városházi Nemzetközi Mobil MADI Múeum létrejöttében főszerepet játszó Saxon-Szász János festőművész, Dárdai Zsuzsa képzőművész és Papp László műgyűjtő, kurátor.

Feladó: Városháza