Közélet [2017. október 9., hétfő]
Főhajtás a forradalom és szabadságharc mártírjai előtt

Az október 6-ai nemzeti gyásznapon ezúttal a Földváry Károly Általános Iskola diákjai adtak műsort, s az intézmény igazgatója, Álmos László mondott emlékbeszédet.

A hagyományosan a rózsakerti kegyeleti helyen tartott eseményen a szónok kiemelte, hogy az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc mártírjainak kultusza már az aradi vértanúk és Batthyány Lajos miniszterelnök kivégzése napján elkezdődött, és az utókornak kötelessége, hogy emlékük ne fakuljon, tiszteletük századok múltán is megmaradjon.
Álmos László megfogalmazta azt is, hogy a hősök, mártírok előtti tiszteletadás kapcsán számos emberi értéket szóba lehet hozni, többek között kiemelte a szabadságszeretetet, bajtársiasságot, állhatatosságot a közösségért vállalt önfeláldozást.
- A mártírok tudatosan vállalták sorsukat, méltó, hogy példaképekként tekintsünk rájuk minden korban - zárta szavait az igazgató.
A műsorban sorra röviden szó esett a mártírok életéről, fő jellemvonásaikról, s a nevek elhangzásakor a szereplő diákok térdet-fejet hajtottak a kis kert közepén álló jelképes koporsó előtt, virágokkal halmozva el azt.
A kegyeleti esemény a térséget határoló oszlopokon elhelyezett emléktáblák megkoszorúzásával zárult.

Feladó: Városháza