Közélet [2018. június 5., kedd]
Fördős Attila: Előkészítés alatt a multifunkciós sportcsarnok és a többmilliárdos turisztikai fejlesztés

Május utolsó napján tartotta a hónap tevékenységét összegző aktuális sajtótájékoztatóját Vác polgármestere. Fördős Attila ezúttal is számos, nagy volumenű, az előkészítés stádiumában tartó projektről adott áttekintést, melyek közül kiemelten beszélt a Szérűskertben megvalósuló ötmilliárdos sportcsarnok építésének előkészítéséről és a belváros többmilliárdos turisztikai fejlesztéséről. Bejelentette, hogy az Intézményfelügyeleti és Humán Osztály sikeres pályázatának köszönhetően a város elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet, amely immár a tizenkettedik országos elismerése Vácnak.

Fördős Attila bejelentette, hogy Deákné dr. Szarka Anita jegyző asszony vezetésével sikeresen pályáztak az Új Nemzedék Központ által kiírt országos pályázaton, melyen a város elnyerte a Tehetségbarát Önkormányzat címet. - Az erkölcsi, szakmai elismerés mellett három millió forint is a nyertes pályázó jutalma, melyet tehetséggondozó táborok szervezésére, művészeti eszközök vásárlására fordítunk – mondta a városvezető, aki hosszasan sorolta a sikert megalapozó eredményeket.

A fejlesztésekkel, a műszaki kivitelezésekkel kapcsolatban elmonda, hogy folyamatban van a főtéri süllyedő sorompó kiépítése és a piac bejáratánál a körforgalom kialakítása. A polgármester kiemelete az üzembehelyezés attól függ, hogy mikorra készül el a körforgalom. Fördős Attila itt jegyezte meg; az átadás után szigorúbb ellenőrzések várhatóak, a szabálytalankodókkal szemben a kerékbilincs alkalmazását sem vetik el, amire felkészültek a 24 órás szolgálat megszervezésével.
A nagy volumenű projektekről kifejtette; a hivatal a multifunkciós sportcsarnok és a belváros életében jelentős fejlődést generáló többmilliárdos turisztikai beruházás előkészítő munkálatain dolgozik. - A Bauer utcai bölcsőde megvalósítása is folyamatban van – tette hozzá a polgármester.

Fördős Attila tájékoztatást adott arról is, hogy a hivatal szervezési osztályának koordinálása mellett az elmúlt időszakban számos programon képviselték a várost. Mint elhangzott a képviselők egy csoportja május 4-6. között a francia testvérvárosba, Deuil-La Barre-ba látogatott, melynek tagjai részt vettek az ott megrendezett természeti környezeti vásáron, aminek témája a klímaváltozás, a Föld jövője és fenntartható fejlődés lehetőségei. Kiemelten szólt Vác erdélyi testvérvárosában, Székelyudvarhelyen, az 52. Szejkei Néptánc- és népzene Fesztiválon Karánsebessy Balázs vezetésével nagy sikerrel vendégszereplő Váczi Néptáncegyüttes fellépéséről, melyhez gratulált a polgármester. Május 25-27. között a másik két testvértelepülésen, a csehországi Otrokovicében a Templomok Éjszakája rendezvényen a Váci Vox Humana kórus adott koncertet, míg a szlovák Dubnicában 10-15 éves váci iskolások sportbajnokságokon vettek részt.

Fördős Attila a határon túli tartalmas testvérvárosi kapcsolatokról elmondta, hogy a V4 országai között létrejött gyümölcsöző együttműködéssel szinte egy időben – nyolc éve -, de volt ahol már azt megelőzően lerakták az alapjait a két és többoldalú együttműködésnek. A cseh és szlovák testvérváros mellett a lengyel Zawadzkie városával kötöttek testvérvárosi együttműködést, melyek révén számos közös rendezvényt szerveztek, amelyek anyagi forrását a Visegrád Alap pályázati támogatása biztosította.

Ezekkel a rendezvényekkel párhuzamosan olyan programokat is támogatott az önkormányzat, mint az Ezer lámpás éjszakája, amely közös összefogással, az önkormányzat és a művelődési központ szervezésében valósult meg. A polgármester bejelentette, hogy az alapítvány vezetője, a közismert televíziós személyiség, Kárász Róbert oklevélben fejezte ki köszönetét a városnak. A közös összefogás és a széles körű együttműködés sikereként értékelte az első alkalommal három napon át tartó Dunakanyar Motoros Találkozót, amely a járművek mellett a magyar zeneiélet ikonikus együtteseinek köszönhetően közel húszezer látogatót vonzott a váci Duna-partra a Dunakanyar Rendezvényiroda szervezésében, amely élvezte az önkormányzat támogatását.

Feladó: Városháza