Közélet [2018. június 6., szerda]
Méltó megemlékezés a Nemzeti Összetartozás Napján

A Nemzeti Összetartozás Napjának - hagyományosan a Duna-parti országzászló emlékműnél tartott - megemlékezésén ezúttal Koltay Gábor, Balázs Béla-díjas filmrendező volt a szónok, az ünnepi műsorban közreműködött Toldi Tamás énekes, illetve Karánsebessy Orsolya és Karánsebessy Balázs, a Váczi Néptáncegyüttes két vezetője.

- Szerencsésnek mondhatom magam, mert a családunkban olyan történelmi tényekről is hallhattam, amelyekről az iskolában, a közbeszédben nem esett szó. De soha nem feledem, ahogy édesanyám csak suttogva beszélt a magyarsággal szembeni igazságtalanságról, mondván, hogy az igazság kimondása államellenes bűn a regnáló hatalom megítélése szerint. Sokan szocializálódtunk ebben a félelmetes légkörben, és a félelem még mindig nem múlt el teljesen - kezdte beszédét Koltay Gábor.
Aztán kiemelte, hogy a trianoni békediktátumnak nem lehet jobb- vagy baloldali megközelítése, hiszen nemzeti sorstragédia az ország megcsonkítása, a magyarság szétszóratása.
- Ha nincs a versailles-i békerendszer, nincs a gyászos, szégyenletes trianoni döntés, akkor egészen másképp alakulhatott volna a huszadik század históriája. De a történelemre is igaz, hogy nem érdemes a mi lett volna, ha kérdéssel foglalkozni. A gyalázatos jogfosztás megtörtént, tehát menteni kell a menthetőt, csaknem egy évszázad távlatában is - hangsúlyozta a szónok.
Koltay Gábor ezután kiemelte, hogy az elhallgattatás, a hazugság, a szocializmusnak nevezett társadalom- és emberkísérlet évtizedei után azért nehéz továbbra is a trianoni trauma feldolgozása, mert a rendszerváltás, az uniós csatlakozás sem hozta el a remélt történelmi igazságtételt.
- A magyar nemzetegyesítési törekvések kapcsán mindmáig hihetetlen félreértésekkel, félelmekkel, ellenállással kell szembesülni, ami meggyőződésem szerint abból ered, hogy nem tiszta a lelkiismeret ebben a kérdésben - folytatta a szónok.
Koltay Gábor végezetül arról szólt, hogy magyar szempontból a lelki, szellemi, kulturális, gazdasági megerősödés a kibontakozás kulcsa, aminek a határokon átívelő nemzeti egyetértés és összefogás a legfontosabb záloga.
A megemlékezés koszorúzással zárult, és az önkormányzat vezetői, több intézmény-, párt- és civil szervezet képviselői, illetve magánszemélyek mellett virágcsokrot helyezett el az emlékműnél az ipolysági magyar tannyelvű gimnáziumnak a "Határtalanul" program keretében Vácott vendégeskedő delegációja is.

Feladó: Városháza