Közélet [2018. július 5., csütörtök]
Interjú Ken Hensleyvel

Az idei XXVI. Váci Világi Vigalom egyik igazi gyöngyszeme, hogy egy nemzetközileg elismert énekes is fellép a Duna-parti Nagyszínpadon. A vigalmi fellépőkről közölt interjúsorozatunk harmadik részében, Sipos Péter és Varga Miklós után ezúttal a világhírű Ken Hensley nyilatkozott.Tisztelt Mr. Hensley, előre is köszönöm, hogy elfogadta a meghívást, és fellép a váci fesztiválon. Ön a rock élő legendája, a Hammond-orgona mestere, aki már többször megmutatta Magyarországon is, hogy milyen is az igazi hard rock és a Hammond-orgona megbonthatatlan egysége!

Alázatosan köszönöm a kedves szavakat.

Vácra a Cry Free nevű magyar együttessel érkezik, mióta zenélnek együtt?

Korábban többször is játszottunk együtt, amikor Magyarországon jártam, és nem tudtam a Live Fire-t magammal hozni. Kiváló emberek, keményen dolgoznak, és nagy tiszteletet mutatnak a számok múltja iránt, amiket együtt játszunk.

A koncerten a nagy Uriah Heep slágerek, a szólókarrier számai, illetve a mostani formációval kiadott lemezek dalai egyaránt hallhatóak lesznek?

Amennyire csak lesz rá időm!!

Ön szerint a mai világban a fiatalok részéről van még igény a hard rock zenére vagy csak az idősebb rockerek járnak nosztalgiából meghallgatni fiatalkori kedvenceiket?

Jó kérdés... a fiatalokat egy előre gyártott és egysíkú popzenével tömik, erre nagy hatással vannak az úgynevezett tehetségkutatók. Viszont nehéz lenne a fiatalokat hibáztatni ezért, mivel az interneten és az okostelefonokon stb. keresztül ez az, ami könnyen elérhető. Nem is tudnak a klasszikus kemény rockról, amíg a szüleik meg nem mutatják azt nekik... Erre azonban már többször láttam példát a saját szememmel!

Mr. Hensley, ismer-e magyar rock együttest?

Természetesen! CRY FREE!

Hallott-e vagy hallgatott-e valaha magyar zenét?

Nem sokat eddig, de majd szeretnék.

Ön többször koncertezett már hazánkban, ilyenkor van ideje szétnézni egy kicsit vagy csak a fellépés idején tartózkodik nálunk?

Hmmm. Tudom, hogy rengeteg városban jártam, amik gyönyörűek, de őszintén, engem nem igazán érdekel a városnézés.

Mi tetszett legjobban Budapesten?

Az előző kérdés alapján: nem annyira érdekel az építészet, ugyanakkor nagyon tetszenek a gyönyörű tájak. Természetesen, ahogy Budapesten járok, látom a híres épületeket, szobrokat, hidakat stb. is, de a kedvenceim még mindig az emberek, és az, hogy mennyire imádják a zenét. Ez tényleg ugyanolyan mindenhol, akárhova is megyek!

Étkezéseknél kipróbált valamilyen magyaros ételt (gulyás, lángos, töltött paprika, pörkölt, halászlé, somlói galuska…), ha igen, hogy ízlett?

Természetesen, igen. És imádom mindet. Akárhova is menjek, igyekszem megkóstolni a helyi kajákat és a konyha ízeit.

A váci fellépés ideje alatt lesz ideje egy kicsit szétnézni a fesztiválon, meghallgatni egy-két koncertet?

Nem vagyok benne biztos. Az útitervemtől függ. Tudom, hogy Lengyelországból jövök, tehát az a nap kemény lesz, szóval meglátjuk, hogy mikor kell továbbmennem.

Bodzás Szabolcs,
2018. június 12.

Feladó: Városháza