Közélet [2018. augusztus 2., csütörtök]
Városvezetői tájékoztató fontos intézkedésekről, kiemelt beruházásokról

A főtéren a legutóbbi időkig - ellentétben a térség funkciójával - jelentős volt a gépjármű forgalom. Ám ez a helyzet a déli és az északi végponton kiépített süllyedő oszlopok üzembe állásával jelentősen megváltozott, máris tisztult a kép. Ez pedig hosszú távon az itt lakók érdekében és idegenforgalmi szempontból is fontos előrelépés, hiszen a terület így tényleg sétatér jelleget ölthet - fogalmazódott meg a július hónapot záró városvezetői sajtótájékoztatón.

- A süllyedő oszlopok üzembe állításával párhuzamosan visszavontuk valamennyi korábban kiadott behajtási engedélyt, az újból beadandó kérelmek mérlegelése kizárólagos polgármesteri hatáskör, és ennek kapcsán fontos tudnivaló, hogy a területen lakók egyszerűsített eljárásban megkaphatják a jogosultságot, mindazonáltal viszont senki nem számíthat kivételezett elbírálásra, túlzott igényeket nem teljesíthetünk - mondta a sajtótájékoztatón Fördős Attila polgármester.
Fontos tudnivaló, hogy a behajtási engedély legfeljebb 30 percre szól, ugyanakkor a rendszer a minimum tartózkodási intervallum betartásának ellenőrzését is lehetővé teszi annak érdekében, hogy csupán üzemanyag takarékosság vagy a belvároson való áthaladási idő minimalizálása érdekében senki ne hajthasson át gépjárművel a főtéren.
A polgármester beszámolt arról, hogy a Vörösház udvara után az Althann- és az Eötvös utcában, valamint a Köztársaság út 5. számú ingatlannál három újabb elektromos gépjármű töltőállomás áll rendelkezésre az e-mobilitás elterjesztését szolgáló Jedlik Ányos Terv jóvoltából, ezen állomások használata egyelőre díjtalan.
Fördős Attila a legutóbbi időszak fő eseményei közül kiemelte a Váci Világi Vigalmat, ami szavai szerint kiemelkedően nagy siker volt mind a látogatószám, mind a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, elmélyítése szempontjából.
- Utóbbi kapcsán fontos kiemelni, hogy számos testvértelepülésünkről érkeztek delegációk, ez pedig kiváló alkalmat kínált arra, hogy megbeszéljük a partnerségek jövőjére, még tartalmasabbá tételére vonatkozó elképzeléseket. Ugyanakkor lényeges, hogy fellépett a vigalomban egy ukrajnai zenekar is, akiket Lviv, vagy a település ősibb nevén Lemberg helyhatóságának több képviselője ugyancsak elkísért, s velük szintén egyeztetni tudtunk a városközi kapcsolatok szorosabbra fűzésének lehetőségéről, például művészeti csoportjaink rendszeres kölcsönös vendégszerepléséről - hangoztatta a polgármester.
A kiemelt beruházások kapcsán a városvezető elmondta: a Bauer Mihály utcában felépítendő új bölcsőde beruházása kapcsán már a közbeszerzési eljárás közvetlen előkészítése van napirenden, a tervezett múzeumi negyed megvalósítására vonatkozóan pedig javában tartanak a tárgyalások, s az elképzelésekről a szeptemberi ülésen már tájékoztatást kaphat a képviselő-testület.

Feladó: Városháza