Közélet [2018. augusztus 23., csütörtök]
Megemlékezés a nemzeti ünnepen

Augusztus 20-a, Szent István király ünnepe a magyarság összetartozását jelképező kiemelkedően fontos jeles dátum – hangzott el a nemzeti ünnep váci megemlékezésén.

Az esemény szónoka Raffay Ernő professzor volt, aki elöljáróban emlékeztetett: voltak idők, amikor a hatalom igyekezett elnyomni a szívekben-lelkekben a szent király tiszteletét, s mint fogalmazott, az úgynevezett kultúrharc ma is folytatódik, ebben a szembenállásban pedig a keresztény-nemzeti értékeket tisztelők, védelmezők és az azokat mellékesnek, maradinak tartók nézetei állnak szemben.

-Augusztus 20-áról az elnyomó időkben hivatalosan a valójában nem legitim kommunista alkotmány, illetve legfeljebb az új kenyér ünnepeként lehetett megemlékezni. Azonban a rendszerváltás után helyreállt a világ rendje, újra érvényre jutott az igazság. Hiszen az államalapítás ünneplése, a nemzet sorsát irányító határozott államférfi, a szentté avatott nagy király előtti tiszteletadás a lényeg – emelte ki Raffay Ernő, hozzátéve: a nép, amelynek olyan elei vannak, mint a mi államalapítónk, soha nem vész el.

A folytatásban az új kenyér megáldása következett, a szolgálatot Csuka Tamás református lelkész, nyugalmazott tábori püspök végezte.
-A keresztény hit és életszemlélet alapján minden áldások forrása a teremtő Isten, adjunk hát hálát az Úrnak ezért a nekünk szent földért, a hazánkért, mindennapi kenyérért, s mivel nem, csak kenyérrel él az ember, így tehát a lelki és szellemi táplálékért is – mondta áldásként Csuka Tamás.

A hagyományokhoz híven az ünnepi esemény adott alkalmat az önkormányzat kiemelt elismeréseinek átadására.
A „Vác Város Díszpolgára” kitüntető címet az idén Brusznyai Margit tanár, karvezető érdemelte ki a képviselő-testület döntése értelmében. Egyéni „Pro Urbe” díjazottak: Zubovits Győrkös Erzsébet, Dr. Szőnyi Mihály, Dr. Szalóki Tibor, Galambos Péter, Kápolnai Jenő. „Pro Urbe” közösségi díjat kapott a Vox Humana Énekkar és a Váczi Néptáncegyüttes.

Feladó: Városháza