Közélet [2018. szeptember 20., csütörtök]
Testvérvárosi kitüntetést kapott a váci polgármester

Adománygyűjtést szerveznek a kárpátaljai Técső megsegítésére

Fördős Attila Vác polgármestere nívós testvérvárosi kitüntetést vehetett át augusztusban a szlovákiai Dubnica nad Váhom (Máriatölgyes) Önkormányzatától a két település rendkívül tartalmas együttműködésének elősegítése és támogatása elismeréseként – hangzott el a szerda délelőtti városvezetői sajtótájékoztatón.

A polgármester tájékoztatást adott – többek között – a Mobilitás Hét váci programjairól s ezúttal is gratulált államalapításunk ünnepén kitüntetett jeles váci polgároknak és közösségeknek.

A polgármester aktuális sajtótájékoztatóját a Mobilitás Hét kiemelkedő váci programjainak ismertetésével kezdte. Mint elhangzott a városi rendezvénysorozatot a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti és humán osztálya szervezte együttműködve az iskolákkal és a más szervekkel.

- A rendezvény programjaira az Innovációsés Technológiai Minisztériumelbírálása alapján 918 ezer forint támogatást biztosítottunk, ezen kívül Vác Város Önkormányzata 400 ezer forinttal járult a szervezési feladatok költségeihez – jelentette be Fördős Attila. A polgármester tájékoztatást adott arról a közlekedési balesetet szimuláló gyakorlatról, melyet a mentők, a tűzoltók és a rendőrök tartottak több száz diáknak a Duna-parton. De – mint elhangzott – emellett a város számos intézményében is érdekes programokon vehettek részt a fiatalok, akik pl. megtekinthettek vakvezető kutyabemutatót, megismerhették hogyan lehet 85 nap alatt 6500 kilométert hajózva átkelni az Atlanti Óceánon.
A Váci Rendőrkapitányság közlekedéssel kapcsolatos sportos rendezvényre várta a fiatalokat a Duna-parti Zenepavilonnál, míg a Madách Imre Művelődési Központban a kábítószer fogyasztás veszélyeire, a megelőzés fontosságára irányította a diákok figyelmét a szakember.

Fördős Attila bejelentette, hogy a sikeres auditálásuknak köszönhetően az ISO 9001 2015 tanúsítvánnyal büszkélkedhet a Hivatal.

Ezt követően ismételten gratulált az Augusztus 20-i városi ünnepségen kitüntetésben részesült váci polgároknak; a díszpolgári címmel elismert Brusznyai Margitnak, a Pro Urbe egyéni díjas ZubovitsGyörkös Erzsébetnek, dr. Szőnyi Mihálynak, dr.Szalóky Tibornak, Galambos Péternek, Kápolnay Jenőnek és Pro Urbe közösségi díjban részesült Váci Vox Humana Énekkar és a Váczi Néptáncegyüttes tagjainak.

Fördős Attila bejelentette, hogy augusztusban a szlovákiai testvérváros, Dubnica nad Váhom Önkormányzata (Máriatölgyes) legnívósabb elismerését, Dubnica Városért kitüntetést vehette át Vác Város polgármestereként. – Az elismerés mindannyiunké, akik elősegítették az együttműködés létrejöttét, és folyamatos közreműködésükkel hozzájárulnak, hogy a két testvérváros kapcsolata hosszú évek óta magas színvonalú, amely az azonos történelmi hagyományok és kulturális értékekből táplálkozik mindannyiunk örömére – mondta.
Hozzátette: Vác külkapcsolataiban 2010 óta jóval nagyobb hangsúlyt helyezett a közép-európai együttműködések kiépítésére, a hazánkhoz hasonló kultúrával és történelmi múlttal rendelkező országok településeivel kialakított testvérvárosi kapcsolatokra. Vác és Dubnica együttműködéséről szólva elismeréssel beszélt Jozsef Gasparik polgármester kapcsolatépítő, kezdeményező szerepéről. Mint fogalmazott rendkívül gyümölcsöző az együttműködésük a cseh Otrokovice, a lengyel Zawadzkie önkormányzataival, közös programjaink sikeres megvalósítását támogatja a Visegrádi Alap is. Mint megtudtuk idén Vác ad otthont a testvérvárosi mini olimpiának.

A testvérvárosi együttműködés keretében szeptember 14-16. között a váci önkormányzat képviseletében Balkovics Péter és Kriksz István vett részt a kárpátaljai testvérvárosban, Técső Városi Napok programjain. A polgármester itt idézte fel Vác segítő támogatását, melynek keretében – többek között - mentő és tűzoltóautó kiszállításával járult a többségében magyar ajkú város biztonságos működéséhez.
- A técsőieknek ezúttal nagy nyomású csatornatisztító gépre van szükségük, melynek megvásárlásához a váci lakosság és a térségünkben élők adományait kérjük. Felajánlásaikat Vác Város Polgármesteri Hivatala titkárságán tehetik meg, amit kárpátaljai testvéreink nevében köszönünk – hangzottak a polgármester szavai, aki azt is bejelentette, hogy október 4-7. között önkormányzati delegáció utazik Donauescingenbe a német település és Vác testvérvárosi együttműködésének 25. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepségre.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Feladó: Városháza