Közélet [2018. szeptember 27., csütörtök]
Kerekasztal beszélgetés a téli hajléktalanellátás kihívásairól

A téli időszakra felkészülés jegyében a hajléktalanok ellátásával foglalkozó kerekasztal beszélgetést rendezett szeptember 26-án a Hajléktalanok Átmeneti Szállása és Nappali Melegedője.

Az eseményen az önkormányzat nevében részt Fördős Attila polgármester, illetve minden társintézmény, illetve a püspökség is képviseltette magát.
Járja Andrea intézményvezető elöljáróban emlékeztetett, hogy október elsejétől az utcai szociális munka is bekerült a hajléktalanszálló feladatkörébe, aminek lényege az utcán tartózkodó hajléktalanok felkutatása, szükség szerinti helyszíni ellátása, illetve lehetőleg annak elérése, hogy a veszélyeztetett rászorulók elfogadják az intézményi ellátást.
A szakember hozzátette, hogy a valamilyen okból kórházba került hajléktalanokkal is tarják a kapcsolatot.
A kerekasztal beszélgetés fókuszában a téli krízis időszakokban adott esetben előforduló hajléktalanszállói férőhelyhiány gondjának megoldási lehetőségével kapcsolatos egyeztetés állt, s megnyugtatónak mondható, hogy az tanácskozás alapján szükség esetén feltétlenül lesz elegendő befogadó hely.
Így például a püspökség képviselője jelezte, hogy Galamb utcai épületükben tizenöt-húsz személy részére tudnak helyet biztosítani éjszakára, a Naszály úti Idősek Otthona is be tud fogadni néhány rászorulót, ahogy szükség esetén a Váci Fegyház és Börtönben is rendelkezésre áll megfelelő hely, csupán fekhelyekről, ágyneműről, takarókról kell gondoskodni - ezek biztosításához többek között a Váci Család- és Gyermekjóléti Központ is felajánlotta segítségét célzott adománygyűjtés révén.

Feladó: Városháza