Közélet [2018. október 2., kedd]
Székelyudvarhelyi énekegyüttesek váci vendégszereplése

Vác és az erdélyi Székelyudvarhely között 1992-ben kezdődött a közös kapcsolat kialakítása, amely öt évvel később, 1997-ben testvérvárosi együttműködésé alakult át. E rendkívül tartalmas testvérvárosi együttműködés negyedszázados jubileumát tavaly ünnepelte a két város. A jeles eseményen a két önkormányzat polgármestere által aláírt dokumentum újabb távlatokat nyitott a székely és a váci település testvérvárosi kapcsolatában, kulturális, sportéletében.

Mindkét városban magas színvonalú a kulturális élet, az elmúlt években kölcsönösen nyílt kiállítás képzőművészek alkotásaiból, vendégszereplésen léptek fel a művészeti együttesek. Az idei Váci Világi Vigalomban fellépő kulturális csoportok után, szeptember utolsó hétvégéjén Székelyudvarhely két nagyhírű együttese, a 150 éves Székely Dalegylet Férfikórusa és a 25 éves Alla Breve Vegyeskar a művelődési központban és a Fehérek templomában előadott műsorukkal hódította meg a váci közönséget.
Mindkét művészeti együttest Kovács László karnagy irányítja, akinek dirigálásával óriási sikert arattak az udvarhelyi művészek, akik repertoárjában kitüntetett helyen szerepelnek a magyar és a székely dalok, egyházi énekek, gyakran szólaltatnak meg a csángó népdalok mellett a múlt század elején íródott katonadalokat, melyek a hűségről, a hazaszeretetről szólnak.
A férfi dalegylet tagjai másfél évszázada vallják: „Míg a zászló magasan leng, ajkainkon mindig dal zeng, s míg a székely szíve dobog, addig jelvényünk fennlobog.”
Albert Mátyás, a dalegylet elnöke a művelődési központban elmondott köszöntőjét így zárta: „E rendezvénynek nemzetépítő jelentősége is van. A dal, a szeretet és a barátság egymástól elválaszthatatlan. Hit, remény, szeretet, a nemzeti összetartozás jegyében daloljunk szép magyar hazánkért. Zengjen magyarul a dal!” – mondta az elnök, aki a Varga Istvánnal, a dalegylet tiszteletbeli elnökével és Orosz Pál Leventével, az Alla Breve Vegyeskar vezetőjével az összetartozás jelképeként székely zászlót ajándékoztak Fördős Attilának.
Vác polgármestere hálás szavakkal köszönte meg a számára nagyon megtisztelő és kedves ereklyét. „A székelység a magyarság egyik legnagyobb büszkesége, ha nem a legnagyobb. Akik elmennek közéjük mosolygós arcokat látnak, és sajnálja azokat, akiket ez az életérzés még nem érintett meg. A magyarság újjászületésében meghatározó szerepe lesz a székelységnek. Ők a nemzet igazi magvetői. Ezeknek a magoknak szárba kell szökkenniük ahhoz, hogy az utódok bőséges termést tudjanak aratni itt a Kárpát-medencében.” – hangzottak Fördős Attila szavai.
A két művészeti együttes a művelődési központ nézőit, majd a Fehérek templomát zsúfolásig megtöltő közönségét elkápráztatták nívós műsorukkal, gyönyörűen megszólaltatott dalaikkal.

Vetési Imre

Feladó: Városháza