Közélet [2018. október 25., csütörtök]
Főhajtás a forradalmi hősöknek

A hagyományoknak megfelelően délelőtt a börtön oldalánál lévő emlékmű és a város különböző pontjain lévő, a forradalomban vagy a kommunizmus éveiben magukat kitüntető, illetve mártíromságot szenvedett személyek előtt tisztelgő mementók megkoszorúzásával kezdődött, majd este ismét koszorúzásokkal zárult az október 23-ai nemzeti ünnep városi megemlékezése.

Az október 23-ai nemzeti ünnep városi megemlékezésének koszorúzásain többek között kulcsszó volt a hősiesség, a szabadságszeretet, a kitartás, a hűség, a bátorság, a tisztelet.
Több szónok is kiemelte, hogy az '56-os forradalom és szabadságharc a világ egyik legtisztább küzdelme volt a szabadságért, függetlenségért - egy kis nép hőseinek szembeszállása a hatalmas túlerőben lévő elnyomó hatalom ellenében. Visszatérő gondolat volt az is, hogy a példát mutató elődök tisztelete kiemelkedően fontos kötelessége az utódoknak, hiszen a hagyományok, a múlt örökségének hűséges megbecsülése az egyik záloga a nemzeti megmaradásnak. Megfogalmazódott még, hogy a szabadság, a hit olyan értékek, amelyekért olykor áldozatot kell vállalni, és az áldozatvállalásból a forradalom és szabadságharc mártírjai, a kommunizmus meghurcoltjai egyaránt példát adnak a felnövekvő generációknak.
A késő délután rendezett ünnepi műsorban ezúttal - a Vác Civitas Szimfonikus zenekar tolmácsolásában - ritkábban hallható zeneművek csendültek, így Erkel Ferenctől az Ünnepi nyitány illetve Dózsa esküje, valamint Franz Doppler: Magyar fantázia című műve, szólistaként közreműködött Scheuring Kata (fuvola) és Balczó Péter (tenor).
Az ünnepség szónoka, Rétvári Bence országgyűlési képviselő egyebek mellett azt is megemlítette, hogy vannak, akik azt gondolják, azt hirdetik, hogy ha és amikor hozzájárulnak az ország függetlenségének csökkentéséhez, akkor azzal növelik az egyéni szabadságot.
- Ez azonban óriási tévedés és a közvélemény félrevezetése, jó, ha erre éberen odafigyel minden választó, hiszen ellenkező esetben egyszer csak azt vesszük észre, hogy már nincs hazánk - figyelmeztetett a politikus.
Az államtitkár zárszóként kiemelte: október 23-a azért is nagyon jelentős mérföldkő, mert ez a szabadságküzdelem nem lánglelkű, karizmatikus vezetők hatására robbant ki, hanem egyértelműen a nép forradalma volt, ami szinte példa nélküli világtörténelmi csoda.
***
A börtönnél Vitéz Sárosi Gyula, az 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége vezetőségi tagja és Bereznai László, az MTA Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet nyugdíjas kutatója, menedzser, újságíró; Dr. Kristóf Béla egykori polgármester emléktáblájánál Moys Csaba, a Váci Reménység Egyesület elnöke; Pap Béla mártír sorsú református lelkész mementójánál Magyari József, a Váci Árpád Fejedelem Általános Iskola igazgatója; Komáromi Kornélia, Vác posztumusz díszpolgára emléktáblájánál Szántó Gabriella; Kovács Ottó mártír emléktáblájánál Balkovics Péter önkormányzati képviselő, a Dr. Brusznyai Árpád és Dr. Rusvay Tibor emléke előtt tisztelgő mementóknál Sebő József író-szerkesztő, tanár; Dr. Pétery József megyéspüspök mementójánál Dr. Beer Miklós megyéspüspök mondott beszédet.
A koszorúzásokon - szavalatokkal, énekkel - közreműködtek az I. Géza király közgazdasági szakgimnáziumot, a Boronkay György műszaki szakgimnáziumot és gimnáziumot, az Árpád Fejedelem általános iskolát, a Juhász Gyula általános iskolát, a Karolina katolikus általános iskolát valamint a székesegyházi kórusiskolát képviselő diákok.

Feladó: Városháza