Közélet [2018. október 29., hétfő]
Sajdik Ferenc életművéből ad ízelítőt egy új képzőművészeti album

A Szülőföld Kiadó gondozásában, "A varázsló felemeli ceruzáját" címmel a közelmúltban megjelent egy Sajdik Ferenc életművéből ízelítőt adó reprezentatív képzőművészeti album, melyben a szerkesztők igen komoly fejezetet szenteltek a Kossuth-díjas karikaturista váci témájú művek hosszú sorát eredményező, mindmáig tartó legújabb korszakának.

- A csillagok szerencsés együttállásának tulajdoníthatjuk, hogy Sajdik Ferenc munkásságában fontos korszakká vált illetve válik a váci témájú táblaképek festése, de elévülhetetlen szerepe van ebben a történetben Pap László műgyűjtőnek, művészettörténésznek is. Öröm, hogy a mester összetéveszthetetlenül sajátos stílusában, humorával mesevárost teremt lakóhelyünkből. Feltett szándékunk, hogy minél teljesebb formájában itt tarthassuk ezt a kollekciót az önkormányzat tulajdonaként, egyik büszkeségünkként - mondta a Modern Művészeti Gyűjtemény központi kiállítóterében rendezett könyvbemutatón Fördős Attila polgármester.
A városvezető idézte a klasszikus mondást, miszerint: "Akinek van humora, mindent tud. Akinek nincs, mindenre képes."
- Sajdik Ferencnek pedig van humora, kellő életbölcsessége, és mivel a rajz, a festészet terén is mindent tud, alkotásai nagyon kifejezőek, szinte úgy érezhetjük, hogy minden művéből kikacsint ránk - emelte ki Fördős Attila.
Pap László felidézte, hogy a Sajdik Ferenccel szövődött barátságuk véletlen találkozásnak köszönhető: a mester és felesége egy váci városnézésük alkalmával betértek az Eszterházy utcai galériába, ahol aztán hosszasan elbeszélgettek a tulajdonos műgyűjtővel, miközben a táblaképfestés lehetősége is felmerült.
- Elsőként tehát arra kértem a mestert, hogy fessen néhány táblaképet, és bár először tartózkodott, hamarosan mégis előállt három művel, ráadásul azt mondta, egyre inkább élvezi ezt a fajta munkát. A következő kérésem az volt, hogy fesse meg sajátos stílusában Vác kultúrtörténetét, és örömmel állt elébe ennek a kihívásnak is. Fontos mérföldkő volt aztán a Sajdik-gyűjtemény, a "Váci Mosolyalbum" kiállítás megnyitása, és elmondhatom, hogy sokan itt kezdik váci városnézésüket, ráadásul a visszajelzések alapján a humoros képek megtekintése igazán jó kedvcsináló bevezetés a város alaposabb felfedezéséhez - mondta Pap László.
Hozzátette: a mester idős kora ellenére ma is nagyon aktív, a festés, rajzolás élteti-lelkesíti igazán, tehát zárszóként - nagy taps kíséretében - jó egészséget kívánt Sajdik Ferencnek és kedves feleségének.
A Szülőföld Könyvkiadó - többek között az önkormányzattal kialakított gyümölcsöző kapcsolat révén - már hét, részben vagy egészében váci vonatkozású kötetet jelentetett meg, s mint azt Farkas Csaba ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, további terveik is vannak ezen a téren.
Az ünnepélyes könyvbemutatón közreműködött Farkas László cimbalomművész: felemelte ütőit és olyat pörgetett velük a hangszeren, hogy a közönség vastapssal jutalmazta.
Továbbá felemelte hangját Smál-Szilaj Gábor színész, elszavalva Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című klasszikusát és Romhányi József: Szamármese című remeklését, mondhatni, hogy remekelve, szintén vastapsot érdemlőn.

Feladó: Városháza