Közélet [2018. november 13., kedd]
Időjárás-előrejelzés a légszennyezettség várható alakulása szempontjából Vác térségére (2018.11.13.-2018.11.18.)

Szerdáig lassú javulás vagy stagnálás, majd kedvező fordulat

Előrejelzés a mai napra (11.13):
Ma a mérsékelt, időnként élénk déli, délkeleti szél miatt jelentős átkeveredés nem várható. A szennyezők mennyisége ezért stagnálhat, így napi átlagban a PM10 koncentrációja néhány helyen továbbra is elérheti a tájékoztatási határértéket.

Előrejelzés a következő 2 napra (11.14-11.15.):
Éjszaka átvonul felettünk egy hidegfront, ennek hatására szerdán a keveredési réteg növekedésére számíthatunk, illetve hidegebb, tisztább levegő beáramlása valószínűsíthető. Mindez az erős északnyugati széllel együtt szerdára jelentősen (többnyire az eü. határérték alá) visszamérsékeli a légszennyezettségi mutatókat. Csütörtökre leáll a szél, de jelentős romlásra nincs kilátás.

Kilátások a hét második felére (11.16-18.):
Folytatódik a lehűlés, viszont érdemi csapadék nem várható. Az élénk északkeleti szél napközben jó levegőminőséget okoz, azonban az éjszakai feldúsulásoknak köszönhetően a légszennyező anyagok (főként a PM10) mennyiségének stagnálása vagy bizonytalan mértékű emelkedésére számíthatunk egészen vasárnapig, amikor viszont egy újabb, erős front érkezhet, amely ismét javíthat a levegőminőségen.

2018.11.13. 8:50

Kuntár Roland
OMSZ-IEO

Feladó: Városháza