Közélet [2018. december 10., hétfő]
Vácott is bemutatták a "Győzött az igazság" című dokumentarista kötetet

A napokban Vácott is bemutatták a "Győzött az igazság" című, nemrégiben megjelent dokumentarista kötetet, amelynek tartalmát így foglalja össze az alcím: "A Felvidék hazatérésének képes albuma".

A kötet szerzője, összeállítója Babucs Zoltán hadtörténész a Vácott rendezett könyvbemutatón elmondta: most még élnek szemtanúk, akik személyesen beszámolhattak, mesélhetnek az elmondások alapján euforikus érzésektől hevített időszakról, amikor a Felvidék átmenetileg újra a magyar állam része lett, a kötet alapját az ő visszaemlékezéseik, no meg az internetes felhívás alapján a kiadó rendelkezésére bocsájtott fényképfelvételek adják.
Megtudhattuk, hogy már készül a bővített kiadás is, ugyanis a szerkesztés során és azóta olyan sok további fotót küldtek az adatközlő magánszemélyek, hogy egyszerűen szinte kötelesség folytatni a dokumentáló munkát.
Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója felhívta a figyelmet, hogy a kötetben több olyan kép is helyet kapott, amelyeken a bevonulásban résztvevő helyi Damjanich kerékpáros század tagjai, az úgynevezett gumihuszárok szerepelnek.
Fördős Attila, Vác polgármestere emlékeztetett, hogy az első-, majd a második világháborút lezáró békeszerződések, diktátumok példa nélküli mértékben meggyengítették, megroppantották a magyar államot, az összmagyarságot, hiszen számos országrészt elszakítottak, százezres, milliós lélekszámú nemzetrészeket kisebbségi helyzetbe kényszerítve.
- Ez a nemzeti sorstragédia nem múló fájdalom, és a nemzeti együttélésben kulcskérdés, hogy a magyarság ezen fájdalmát megértsék a velünk együtt élő testvérnépek, az államok vezetői - fogalmazott a városvezető.
A könyvbemutatón - gitárjátékkal, dalokkal - közreműködött a kötetet jegyző erdélyi Tortoma Kiadót képviselő Demeter András, illetve az időszakot megidéző Márai szövegrészleteket olvasott fel a Fónay - HUMÁNIA Társulat két tagja, Bálint Brigitta és Koren Gábor.

Feladó: Városháza