Közélet [2018. december 21., péntek]
Öt kitüntetett vehette át a „Polgármester Díját”

Már hagyomány, hogy a „Polgármester Díja” kitüntetések átadására rendezett fogadás az óév utolsó ünnepi eseménye a városházán.

A december 20-án tartott rendezvényen Késhegyi László, valamint - megosztva - Ambrus Tibor és felesége, Ambrusné Fogarasi Erzsébet illetve Szarka Győző és felesége, Szarka Győzőné vehette át a rangos kitüntetést Fördős Attila polgármestertől.

A városvezető köszöntőjében elmondta: korábban olyan személyeket díjaztak, akik az adott esztendőben valamilyen kimagasló teljesítményt nyújtottak, egyúttal Vác hírnevét is öregbítve, ezúttal azonban az volt a szempont, hogy olyan köztiszteletben álló személyiségeket ismerjenek el, akik hosszú évek, évtizedek óta szolgálják a várost.
Ambrus Tibor a középiskola elvégzése után mintegy 50 éve a vendéglátóiparban dolgozik, Ambrusné Fogarasi Erzsébet 30 éve csatlakozott hozzá a vendéglátás területére és azóta is együtt dolgoznak, sokat segítve az önkormányzati rendezvények méltó megrendezésében is.
Késhegyi László a rendszerváltást követően, 1990-ben aktívan részt vett a Vác és Vidéke Ipartestület újjáalakításában. Az elmúlt 27 évben, nyugdíjba vonulásáig az ipartestület ügyintéző szervezetének a titkáraként tevékenykedett, több évtizede az ipartestület elnökségének a tagja. Folyamatosan példaértékű, szakszerű, következetes munkájával eredményesen segíti a mikro- és kisvállalkozások érdekképviseletét, működését, fejlesztését, a kisipar értékeinek a megőrzését.
Szarka Győző iskolái elvégzése után kezdetben a Váci Izzónál dolgozott, majd 1962-től a DCM-nél volt művezető beosztásban 1981-ig, üzemi balesetéig. Politikai megnyilvánulásai és felesége arisztokrata származása miatt az akkori rendszerben nem volt egyszerű az élete. A rendszerváltás után tagja lett az első szabadon választott önkormányzati képviselő-testületnek, mindent megtett a jobboldali pártok összefogásáért.
Szarka Győzőné arisztokrata származása miatt hátránnyal indult a továbbtanulás terén és munkát is nehezen kapott. A rendszerváltozás után aktívan bekapcsolódott a politikai közéletbe, 1994-1998 között önkormányzati képviselőként is tevékenykedett, jelenleg külső bizottsági tag. A fogyatékosok napközi otthonához kötődő „Sorstárs 94” Alapítvány kuratóriumának elnöke 20 éve. Életét az adakozás, a segítség és a rászorulókra való odafigyelés vezérli.
A „Polgármester Díja” átadásának eseményén közreműködött Dónusz Katalin énekművész, gitáron játszott Pálfi László.

Feladó: Városháza