Közélet [2019. január 23., szerda]
Berecz András varázsolt a szavakkal

A Magyar Kultúra Napja városi ünnepségén ezúttal Sölch Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériumának stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára mondott köszöntőt, az esemény műsorának főszereplői pedig Berecz András mesemondó, Berecz István néptáncos illetve Mihó Attila és muzsikus társai voltak.

- A magyar kultúrára nem tekinthetünk csak úgy, mint egy fontos, megőrzendő értékre, ügyre, hiszen ez a kultúra bennünk és velünk él, elkísér minket akár a világ legtávolabbi pontjára, bárhova is sodorjon az élet - fogalmazott Sölch Gellért.
Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy manapság az uniós, brüsszeli bürokrácia igyekszik zárójelbe tenni, elhanyagolni a nemzeti kultúrák sajátosságait, tehát nagy felelősség ezeknek az értékeknek a képviselete.
Berecz András rávilágított a magyar nyelv sokszínűségére, játékosságára, de ezúttal elsősorban inkább énekesként mutatkozott be, és műsoruk végén a művelődési központ szinte teljes közönségét dalra késztette: nagyon szépen zengett több mint száz torokból az „Erdő, erdő, erdő, marosszéki kerek erdő...”
A város kulturális díjait Dr. Sölch Gellért, Mokánszky Zoltán alpolgármester és Steidl Levente, a művelődési-oktatási és ifjúsági-sport bizottság elnöke adták át a kitüntetetteknek.
A „Vác Város Közművelődését segítő munkáért” díjat a művelődési központ műszaki csoportja érdemelte ki.
A művelődési központ műszaki szakembercsapata évről évre meghatározó szerepet tölt be Vác kulturális és közösségi életében. A színpadi produkciók és művészeti csoportok igényeinek teljesítése és koordinálása mellett a külső helyszíneken megrendezett programok lebonyolításában is fontos szerepet játszanak.
A csoport tagjai: Terman László, Veres János, Fábián Zoltán, Gogola Márk, Bonifert László, Horváth Imre, Macska Viktor.
A „Vác Város Művészeti Díja” kitüntetés díjazottja a Váci Jeszenszky Balett.
A Csermely György vezette művészi közösség hazai és nemzetközi sikereivel 25 éve öregbíti Vác hírnevét. A mozgás és a tánc megszerettetése mellett, a mozgáskultúra fejlesztésén túl a társulatnál a fiatalok lelki-, szellemi fejlődése is középpontban van. Náluk valamennyi korosztály megtalálhatja a korának, táncos előképzettségének megfelelő mozgási és fejlesztési lehetőséget. A társulat alapító igazgatója az oktatás mellett fáradhatatlanul dolgozik producerként is, hogy a minőségi kultúrának saját és iskolája eszközeivel teret biztosítson.
A „Vác Város Művelődéséért” kitüntetést Forró Katalin, a Tragor Ignác Múzeum igazgatója vehette át.
A díjazott 1990. óta dolgozik a múzeumban. Számos kiállítás rendezője, nevéhez több tanulmány fűződik. Igazgatóként, a város támogatásával sikerült erős területi múzeumot kiépítenie, új honlappal, kiállításokkal, arculattal, pályázatokkal, kiadványokkal. Vezetői munkája mellett kiveszi részét a mindennapi múzeumi munkából. 2018-ban újabb megbízást kapott a múzeum vezetésére, egyik legfontosabb feladata az új múzeumi negyed létrehozásának előkészítése.

Feladó: Városháza