Közélet [2019. január 24., csütörtök]
Köszöntjük a 95 éves Pálos Frigyest, a város díszpolgárát!

Pálos Frigyes atya, a város díszpolgára január 23-án betöltötte 95. életévét, jeles születésnapja alkalmából pedig Fördős Attila polgármester is felköszöntötte, átadva neki az Orbán Viktor miniszterelnök kézjegyével ellátott díszoklevelet és az önkormányzat ajándékát.

- Sokszor kérdezik tőlem, szerintem mi az élet értelme. Hát mi mást mondhatnék erre, mint hogy az öröklét elnyerésének lehetősége. Sok mindenben keresik az emberek a boldogságot, pénzben, karrierben, de mindez hiúság, hiú ábrándozás. A hívő ember legnagyobb ajándéka maga a hit - fogalmazott Frigyes atya.
Fördős Attila köszönetet mondott az ünnepeltnek kitartó szolgálatáért, a hívek hitének erősítéséért, az értékek közvetítéséért, hagyományápoló, értékőrző munkásságáért.
- Hálás vagyok a gondviselésnek, amiért Vácott élhetek, nagyon szeretem a várost, szolgálni szeretnék itt, ameddig csak az erőm engedi - válaszolta Frigyes atya.
Pálos Frigyest 1947-ben szentelték fel a papi szolgálatra a váci székesegyházban. Jelmondata: „Zelus domus tue comedit me” azaz „A házadért való buzgóság emészt engem.” (Zsolt 68,10.) Első szolgálati helye Pestújhely volt. 1949-ben a pártállam évtizedekre felfüggesztette hitoktatási engedélyét. Későbbi szolgálati helyei: Kecskeméti Főplébánia, Hatvan-Belváros, Vác, Cegléd, Tereske. 1972-ben művészettörténeti diplomát szerzett. Tevékenyen részt vett az egyházmegyében Tereske és Hévízgyörk Árpád-kori templomainak helyreállításában, valamint Csörögön új templom építésében. 1979-ben préposti kinevezést kapott. 1994-től a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója.

Feladó: Városháza