Közélet [2019. február 25., hétfő]
Rangos díjat kapott a városi levéltár

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2018-ban Vác Város Levéltárának ítélte Az Év Levéltára díjat.

A díjat 2012-ben alapította a Magyar Levéltárosok Egyesülete azzal a céllal, hogy a kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató levéltárak munkáját elismerje. A kitüntetést elsőként Budapest Főváros Levéltára nyerte el, majd Kalocsa után Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Veszprém és Jász-Nagykun-Szolnok megye levéltára vehette át az elismerést, most pedig Vác Város Levéltára.
Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kultúráért felelős államtitkára a díjátadáskor elmondta, hogy a levéltárak adják az ország és a nemzet memóriáját, ezért fontos, hogy minél jobban működjenek ezek az intézmények, továbbá rámutatott: az is cél, hogy az emberek tudják, milyen munka folyik a levéltárakban.
- A levéltárak a nemzeti kincseinket őrzik, a legfontosabb kapaszkodóinkat a múltunk és azon keresztül a jelenünk és a jövőnk felé - hangsúlyozta a kormánytisztviselő
Hozzátette: a díjazáskor a szolgáltató levéltár koncepciója és az intézmény közönségkapcsolatai voltak a fókuszban.
Fördős Attila, Vác polgármestere felidézte, hogy a város 15 évvel ezelőtt alapította a levéltárat, mert úgy gondolták, a településnek szükséges fenntartania egy ilyen célú saját intézményt, noha ez nem lenne kötelező feladata az önkormányzatnak.
- Levéltárunk kiválóan betölti hivatását. Rendezvények, kiadványok sora is ékesen bizonyítja, mennyire fontos szerepet játszanak kulturális életünkben, múltunk hagyatékának ápolásában. Köszönet mondok ezért minden munkatársnak, közreműködőnek, és itt hadd emeljem ki külön Hörömpő Zsolt segítő közreműködését - mondta a városvezető.
Horváth Ferenc, Vác Város Levéltárának igazgatója egyrészt köszönetet mondott a díj odaítéléséért, másrészt hozzátette: a kitüntetés további inspirációt ad ahhoz, hogy innovatív kezdeményezésekkel igyekezzenek népszerűsíteni az intézményt, a kutatómunkát, azt, hogy minél többen segítsék adatközlőként a különböző kiadványok elkészítését, kiállítások összeállítását.
Kenyeres István, a Magyar Levéltárosok Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy 2018 végén átalakították az Év Levéltára díj pályázati rendszerét, jelenleg páros években egy kisebb levéltárat, páratlan években pedig egy nagyobb levéltárat díjaznak, az elismerésre az intézmények a tervezett rendezvények programtervével pályázhatnak.
A díjazott intézmény a díjjal együtt egy keretösszeget kap, amely egyrészt a díjátadó és egyben a díjazott levéltár szakmai munkáját innovatív módon bemutató rendezvényre, másrészt egyéb pedagógiai és közművelődési programokra fordítható.

Feladó: Városháza