Közélet [2019. március 19., kedd]
Történelmi fotókiállítás a városházán

Márciusban Vácra érkezett a Bölcs Jaroszláv: a diplomácia dinasztikus házasságokon keresztül című vándor történelmi fotókiállítás, a tárlat a városháza emeleti folyosóján kapott igazán méltó helyet.

A március 14-én tartott ünnepélyes megnyitón Fördős Attila polgármester köszöntőjében kiemelte: sok hasonlóság van az ukrán és a magyar történelemben.
- Sokat szenvedett az ukrán nép is, többször változtak az ország határai és hosszú-hosszú ideig nem volt önálló az állam - említette a városvezető.
Hangsúlyozta továbbá, hogy a két népet az értékválasztás, az emberi mentalitás hasonlósága is összeköti.
- Mivel kontinensünk jövőjének elgondolásában is hasonló a szemléletünk, bízvást mondhatjuk, hogy Ukrajnának ugyancsak fontos szerepe lehet Közép-Kelet Európa remélt reneszánszában - emelte még ki Fördős Attila.
Természetesen említést tett Vác és a kárpátaljai Técső testvérvárosi kapcsolatának jelentőségéről is.
Ljubov Nepop, Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete ugyancsak kiemelte, hogy történelmi és lelki szálak is összekötik az ukrán és a magyar nemzetet.
- Biztos vagyok abban, hogy a jövőben szintén szintén sikeresek lehetünk közösen, összefogva, ennek fontos záloga a folyamatos, őszinte párbeszéd - hangsúlyozta a diplomata.
Az ukrán nagykövetség, az önkormányzat és a Váci Ukrán Kisebbségi Önkormányzat együttműködésének köszönhetően a városba érkezett tárlat megnyitóján tárogatón és szaxofonon előadott szerzeményekkel közreműködött Olekszandr Scsur ukrán zeneművész.

Feladó: Városháza