Közélet [2019. május 6., hétfő]
Egészség ezreknek, milliók a kórháznak

Az esős, borongós idő ellenére rendkívül népszerűnek bizonyult a város főterén megrendezett Richter Egészségváros.

A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró szűrőprogramján a Március 15. téren szombaton 9 és 17 óra között több mint 25 fontos szűrésen és tanácsadáson illetve színes aktivitásokon vehettek részt ingyenesen az eseményre kilátogatók. A résztvevők ráadásul a helyi kórházért is tettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt.
Fördős Attila polgármester még az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón köszönetet mondott azért, hogy az évtizedes múltú Richter Egészségváros program keretében Vác már másodszor is helyet adhat az eseménynek, és így kedvezményezett lehet.

- Nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy újra ellátogat Vácra a Richter Egészségváros. Ez a rendezvény pluszt ad a helyieknek, amennyiben közösséget teremt és a helyi kórház támogatására is lehetőséget ad. Külön örömteli büszkeség, hogy az eseménysorozatnak a kezdetektől fontos szereplője fővédnökként Rudolf Péter színművész, városunk díszpolgára – fogalmazott Fördős Attila.

Az összegyűlt 4 millió 37 ezer 900 forintos adományösszegből lélegeztető gép beszerzését tervezi a Jávorszky Ödön Kórház.
A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 69 városban mintegy 172 ezren vettek részt. Ezalatt több, mint 151 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 340 millió forint adomány gyűlt össze a közreműködő, kedvezményezett egészségügyi intézmények javára.

A május 4-én tartott váci program egy közös egészségsétával indult.
Ezután a köszöntőbeszédek sora következett, amelyekben Fördős Attila polgármester biztatta a minél nagyobb részvételre a város lakosait, majd dr. Kozma Róbert, a Richter Gedeon Nyrt. belföldi értékesítési és marketing igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.
Az esemény nagyszínpadán sport- és tánccsoportok fellépései váltották egymást, míg a több, mint 30 sátorban előadások, tanácsadások, szűrések és színes programok várták az érdeklődőket. Nagy volt az érdeklődés a csontsűrűség-mérés iránt, és ennél is népszerűbb volt az érszűkület-vizsgálat. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Béres Alexandra és Zsiros László Róbert értékes előadásait hallgathatták az érdeklődők. A váciak találkozhattak városuk díszpolgárával, Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari díjas színművésszel, a Richter Egészségváros program fővédnökével, aki nem csak köszöntötte a városlakókat, hanem személyes történeteivel erősítette a program fő üzenetét: a saját egészségünkért való felelősséget és az egészségmegőrzés fontosságát.
Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal.
Minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypont járt. Az így összegyűlt összeg révén a Richter által felajánlott 2 milliós alapadomány az aktívan résztvevő lakosoknak köszönhetően a rendezvény végére 4 millió 37 ezer 900 forintra nőtt.
„A rossz időjárás sem tudta elrontani a napot, örülünk, hogy minden generációból igen sokan eljöttek, találkoztak egymással, és tettek az egészségükért” – összegezte a napot dr. Urbán Edina, a Jávorszky Ödön Kórház főigazgató főorvosa.
Az adományt Bártfai Zsolt, a Richter Gedeon Nyrt. területvezetőjétől vehette át a kórházvezető.

Feladó: Városháza