Közélet [2019. június 3., hétfő]
A barokk kor kultúrája kerül a középpontba a Régi Zenei Napokon

Már erős hagyománynak nevezhető, hogy Vác ad otthont a Filharmónia Magyarország szervezte Régi Zenei Napok eseménysorozatának.

A június 29-től július 6-ig tartó 35. Régi Zenei Napokon - a hagyományokhoz híven - ugyanolyan hangsúlyt helyeznek a szervezők a mesterkurzusokra, mint a nagyközönségnek szóló koncertekre és egyéb kiegészítő programokra, ezúttal a barokk muzsika, annak a korszaknak a hétköznapi és ünnepi világa, kultúrája kerül középpontba.
Az eseményt beharangozó, a váci püspöki palotában tartott sajtótájékoztatón - Cs. Nagy Tamás brácsaművész zenei bevezetője után - Beer Miklós megyéspüspök kiemelte: házigazdaként büszkeséggel tölti el, hogy a patinás épület a zeneművészetnek is hosszú évek óta népszerű otthona, s a palotakoncerteknek már országosan jó híre, vonzereje van.
- A párbeszéd kultúrájában a zene olyan eszköz, ami tértől és időtől független, történelmi és térbeli távlatokat átívelő kapcsolatot jelenthet, tehát közös nyelv lehet - hangsúlyozta az egyházmegye vezetője.
Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szervező Filharmónia Magyarország ügyvezető-igazgatója köszönetet mondott a befogadásért a társrendező püspökségnek, az Apor Vilmos Katolikus Főiskolának és természetesen a városi önkormányzatnak is.
- Vác tényleg csodálatos helyszíne ennek a rendezvénynek, amit azzal szeretnénk meghálálni, hogy évről évre minél változatosabb, mind többek érdeklődését felkeltő programsorozatot próbálunk kínálni a nagyközönségnek - fogalmazott Szamosi Szabolcs.
Fördős Attila polgármester megemlítette: Vác ezer éves múltú város, és ezt a mérhetetlenül gazdag örökséget korszakoktól függetlenül becsülnie kell az utókornak.
- A barokk kor különösen sok értéket teremtett, és a fesztivál idei tematikája kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy abban a történelmi időszakban a szakrális és a profán művészet még nagyon közel állt egymáshoz, ami a zenére hatványozottan igaz - emlékeztetett a városvezető.
A nagyközönségnek szóló programok sora a Fehérek templomában tartandó hangversennyel kezdődik június 29-én 20 órai kezdettel: a nyitó eseményen az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus szerepel, Vashegyi György karnagy vezetésével. Másnap késő délután barokk táncházba kapcsolódhatnak be az érdeklődők a váci főtéren Kovács Gábor vezetésével és a helyi Silverstar Művészképző Iskola és Társulat tagjainak közreműködésével. Július 1-jén este az Adullám Kávézóban Für Anikó és Becze Szilvia közreműködésével egy kis "zenés irodalmi szurkapiszka" várja a közönséget. Július 3-án este az esztergomi Szent Anna-templom ad helyet az eseménysorozat következő koncertprogramjának, mégpedig a mesterkurzust is vezető művészek, Lax Éva, Bernhard Forck és Nicholas Parle, illetve Nagy Réka csellóművész főszereplésével. Július 4-én, újra Vácott a Trio Sospiri (Krommer Lúcia, Kónya István, Bodrogi Éva) koncertjét hallhatják a vendégek, a helyszín a püspöki palota kertje. Július 5-én a dómban az orgona titkaiból-varázslatából kaphatnak ízelítőt az érdeklődők Tóka Ágoston vezetésével, játékával. A záró napon játszóházzal, korhű viseletbemutatóval színesített családi forgatag csábíthatja az érdeklődőket a Duna-partra, a zenepavilon előtti térségre, majd a székesegyházban tartandó, 20 órakor kezdődő nagyszabású koncert zárja a rendezvénysorozatot, ezen a hangversenyen a Capella Savaria, a Purcell Kórus, Kalló Zsolt és Bernard Forck lesznek a főszereplők, Szokos Augustin vezényletével.
A Régi Zenei Napok mesterkurzusainak az Apor Vilmos Katolikus Főiskola és a püspöki palota különböző terei adnak helyet, a kurzusvezető régizene professzorok: Lax Éva (ének), Bernhard Forck (hegedű), Nicholas Parle (csembaló), Vashegyi György (kamarazene).

Feladó: Városháza