Közélet [2019. június 24., hétfő]
Felavatták a Duna-parti szoborparkot

Június 22-én, a Múzeumok Éjszakája délutánján ünnepélyesen átadták Vác újabb kiállítási látványosságát, a Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész tizenhárom alkotásából a Duna-parti sétányon, az Ereklyés országzászló közelében kialakított kis szoborparkot.

Papp László, a szoborpark megvalósításának főszervezője az ünnepi eseményen elmondta: ez az első, de remélhetőleg nem egyedüliként maradó szoborparkja a városnak, amelyet szavai szerint megérdemel a település.
Fördős Attila polgármester kiemelte: az önkormányzat, a városvezetés régi törekvése a Duna-parti terület szépítése, szavai szerint a cél megvalósítása a legutóbbi időben új lendületet kapott.
- Mi tagadás, a szoborpark esetében is vannak, akiknek nem tetszik ez a fejlesztés, és amilyen fórumon csak tudják, igyekeznek rossz színben feltüntetni a kezdeményezést. De ehhez már hozzászoktunk. A lényeg, hogy a szeretetteljes befogadó készség, a szépítés szándéka ebben az esetben is meghozta gyümölcsét, bízzunk benne, hogy hosszú távon mind a helyiek, mind a turisták örömmel fogadják ezt a kis köztéri bemutatót - mondta a városvezető.
Csák Ferenc művészettörténész, a Körmendi - Csák Gyűjtemény kezelője, s így Nagy Sándor hagyatékának is gondozója kiemelte: Vác rendkívül sok kulturális értékkel büszkélkedhet, képzőművészeti alkotásokban is kiemelkedően gazdag, és jó, ha minél több ilyen alkotás közszemlére kerül a raktárak mélyéről.
- Egy-egy ilyen bemutató hely létrehozásához kellenek a magángyűjtemények tulajdonosai, akik felkínálják kincseiket a nagyközönségnek való bemutatásra, és persze kell a befogadókészség is, amit ezúton is megköszönünk a váci önkormányzatnak. Az alkotó, Nagy Sándor rendkívül csendes ember volt, úgymond meghúzódott a szobrai mögött. Bízvást mondhatom, örömére szolgálna az a gondosság, amivel a város megbecsüli műveit, tetszene neki a szoborpark kialakítása - fogalmazott Csák Ferenc.

Feladó: Városháza