Közélet [2019. július 19., péntek]
Tájékoztató táborozásokról, beruházások aktualitásairól

Az önkormányzat - részben más közreműködőkkel közösen szervezett - nyári gyermektáborairól, különböző tervezett beruházások aktualitásairól, az előkészítés fázisában tartó intézkedésekről volt szó elsősorban a július 17-én tartott városvezetői sajtótájékoztatón.

Fördős Attila polgármester elmondta: az elmúlt hetekben több nyári gyermektáborozást rendeztek különböző helyszíneken az önkormányzat támogatásával, Balatonszemesen például negyvenhat gyermek üdült, az idén hetedik alkalommal megszervezett Csattogó-völgyi táborozáson huszonöt kisiskolás vehetett részt, ezek mellett volt tehetség- és tanulmányi tábor, s harmadszor rendezték meg a városi kábítószer-egyeztető fórum és a rendőrkapitányság részvételével a témához kapcsolódó nyaralást.
- A város minden évben több millió forinttal támogatja ezeket a tábori programokat, de köszönettel tartozunk a költségek, a szükséges eszközök biztosításában segítséget nyújtó cégeknek, vállalkozóknak, magánszemélyeknek is, ők mindannyian példát adnak társadalmi felelősségvállalásból - emelte ki a városvezető.
A táborozások programjainak színesítésében közreműködőknek ugyancsak köszönetet mondott, külön kiemelte Garay Nagy Norbert festőművész, Karánsebessy Balázs néptánc-oktató, Ruzicska László színművész, Juhász András fafaragó áldozatos segítségét.
Külkapcsolati vonatkozásban a polgármester kiemelte, hogy nemrégiben huszonöt váci középiskolás tölthetett el egy tartalmas hetet Finnországban, Järvenpää testvérváros vendéglátását élvezve.
A beruházások aktualitásaira áttérve Fördős Attila bejelentette, hogy napokon belül sor kerül a Fürj utcai sportpark hivatalos átadására.
Elhangzott: a Damjanich téri, nagyon veszélyes közlekedési csomópont jelzőlámpás biztosítása kapcsán némi csúszásra kell számítani, de remélhetőleg napokon belül elkezdődhetnek a munkálatok.
Előrehaladás történt a Kosdi úti körforgalom esetében: a város előkészítette és elküldte az illetékes hivataloknak, hatóságoknak a szerződéseket, amelyek alapján minden becsatlakozó útszakaszt átvenne az önkormányzat, s ezzel, mint tulajdonos, megkezdhetné saját költségére a körforgalom kialakítását.
- Már javában dolgozik a városháza főépítészi osztálya egy új parkolási koncepción, amelynek fő célja, hogy rendezettebbek, ellenőrizhetőbbek és betarthatóbbak legyenek az önkormányzat által rendeletben meghatározott szabályok – emelte még ki Fördős Attila, kilátásba helyezve, hogy hamarosan beszerez a város öt darab kerékbilincset, illetve megteremtik a tartósan tilosban parkoló, a forgalmat akadályozó járművek elszállításának feltételeit is.
A városvezető arról is szót ejtett, hogy a testület korábbi döntésének megfelelően már megkezdődött a szelektív hulladékgyűjtő szigetek felszámolása, ezért párhuzamosan záros határidőn belül megkezdődik három nagy sziget kialakítása. Ezeket a területeket szigorúan ellenőrzik majd, kamerákat helyeznek ki és a szabálytalankodók esetében szigorú büntetés következik.
Az illegális hulladéklerakással kapcsolatban Fördős Attila kérte a polgárokat, hogy tartsák be a rendet és tartassák be másokkal is, például ha illegális lerakást tapasztalnak, azt jelentsék a városházán.
Kérdésre válaszolva a polgármester kiemelte: a szúnyoggyérítés kapcsán a város csak közreműködő szerepet játszik, hiszen ez központilag szervezett hatósági feladat, mindazonáltal örömteli, hogy az önkormányzat kérését méltányolva a vigalom előtt elvégezték az illetékesek ezt a beavatkozást.
- Most tehát következik városunk legjelentősebb kulturális, szórakoztató rendezvénye, a Váci Világi Vigalom, kívánom a helyieknek és a hozzánk látogató kedves vendégeknek, hogy mindenki bőven találjon kedvére való programot a rendkívül gazdag kínálatban - zárta a sajtótájékoztatót Fördős Attila.

Feladó: Városháza