Közélet [2019. október 8., kedd]
Az Egészséges Budapest Program keretében fejlesztik a váci kórházat

Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 200 millió forintos fejlesztési forráshoz jutott a váci Jávorszky Ödön Kórház. Ebből 139 924 780 forintot orvosi műszer ellátottság javítására, 60 075 220 forintot informatikai fejlesztésre fordít az intézmény - hangzott el hétfőn az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Az informatikai fejlesztés már a tavalyi évben megkezdődött az egészségügyi intézményben. Az első ütemben 140-140 db asztali gép és monitor, 47 darab nyomtató, míg a második ütemben 135-135 darab asztali gép és monitor érkezett. Az informatikai eszközök üzembe helyezése nagyban elősegíti a járó- és fekvőbeteg ellátásban a gyorsabb és hatékonyabb munkavégzést.
Az orvostechnológiai eszközök közül az elmúlt hetekben, mintegy 70 millió forint értékben érkeztek eszközök:
Egy darab kardiológiai ultrahang, ami a képalkotó diagnosztika egyik nélkülözhetetlen eszköze - tavaly, több mint 2500 szívultrahang vizsgálatot végeztek a szakemberek. Nyolc darab sebészeti és egy darab ultrahangos vágó a központi műtőbe, ahol a tavalyi évben több mint 6000 operációra került sor. Öt darab betegmelegítő matrac a központi műtőbe és a Sürgősségi Betegellátó osztályra, ami a betegbiztonságot szolgálja. Egy darab betegőrző monitor az intenzív osztályra, ahol 2018-ban 300 beteg ellátását biztosították. Egy darab 12 csatornás EKG készülék a Sürgősségi Betegellátó Osztályra, ahol több mint 32.000 esetet látnak el egy évben.
Továbbá, új járóbeteg épület tervezésére (épület, illetve a meglévő épületek hőszigetelése, árnyékolása, légtechnikai rendszerek cseréje, átfogó fűtéskorszerűsítés, stb.) 399 millió Ft
támogatást kapott a kórház. Az építészeti tervezésre szóló nyílt uniós közbeszerzési eljárást az ÁEEK lefolytatta, a kiírás sikeresen lezárult.
Az EBP keretében 2026-ig valósul meg az új járóbeteg szakrendelő tömb építése, laboratóriumi és képalkotó diagnosztika fejlesztéssel, orvostechnikai eszközpark modernizálásával, informatikai berendezések beszerzésével. Az erre biztosított forrás az 1970/2017. (XII.19.) Kormányhatározat értelmében: 5 659 558 579 forint.
A járóbeteg-ellátás fejlesztése, az új szakrendelő építését, a régi épület bontását, a kertészeti munkákat, a belső utak kiépítését, a fotovoltaikus rendszer kialakítását, és a közműépítést foglalja magába, az ellátásoz szükséges, korszerű eszközök beszerzésével együtt.
A fekvőbeteg-ellátás fejlesztése egyrészt a korszerű eszközök beszerzésére, másrészt a kórház épületeinek (steril és intézeti gyógyszertár kialakítása, közösségi területek átalakítása) és egyéb kiszolgáló épületek racionalizálására, felújítására irányul.
Egyéb munkák keretében hőtermelés korszerűsítése, távvezetékek korszerűsítse, gyors gőzfejlesztő telepítése, villamos kapcsolótér korszerűsítése, hőszigetelés, tetőszigetelés, nyílászáró csere, fűtéskorszerűsítés, árnyékolás, központi légtechnika, térvilágítás korszerűsítése, épületeken kívüli elektromos hálózat korszerűsítése valósulhat meg.
Egészséges Budapest Programon kívül összesen négy darab lélegeztető és öt darab altatógépet kap még az év végéig a váci kórház. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál pályázott altató- és lélegeztetőgép beszerzések eredményeként, a héten két lélegeztetőgép üzembe helyezésével megkezdődött a Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás osztály eszközparkjának fejlesztése.
Így az évente több mint háromszáz esetet ellátó, nyolc ágyas osztályon, még az idén magas színvonalú gépekre cserélik a korszerűtlen, amortizálódott készülékeket, mintegy 80 millió forint értékben.

Feladó: Városháza