Közélet [2019. november 10., vasárnap]
„Százados” lett a Petőfi suli

Pontosan egy évszázada, 1919-ben alapították meg a deákvári állami elemi népiskolát, így idén 100. születésnapját ünnepli mai utódja, a Váci Petőfi Sándor Általános Iskola.
A tanintézmény elődje a mai Bácskai utcában 1919 januárjában fogadta az első diákokat, majd 1946-ban létrehozták a Deákvári Állami Általános Iskolát. A tantestület létszáma az 50-es évek elejétől folyamatosan növekedett. Deákvár gyors ütemű benépesülésével, 1959 és 1988 közötti években négy építési szakaszban 32 tanteremet, szép tornatermet, nagyméretű ebédlőt és főzőkonyhát, valamint sok más helyiséget épített a deákvári tankötelesek befogadására. Petőfi Sándor nevét az anyaiskola 1948-ban vette fel.
Az iskola történetét dr. Molnár Lajos kutatása alapján állították össze. Az eredményes oktatás bizonyítékaként többen nemzetközi és országos hírnévre tettek szert különböző tudományokban, a művészetek és a sport területén. A mai nemzedék feladata a hagyományok ápolása, az elődök munkájának folytatása, és példájuk alapján az iskola hírnevének öregbítése.
Az elmúlt száz évre kétnapos ünnepségsorozattal emlékezik az intézmény. November 22-én 10 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak, az iskola volt tanítványaival, akik kimagasló eredményeket értek el a tudományok és a sport területén. Szintén ezen a napon nyílik kiállítás Vida János művésztanár és az intézmény egykori tanulóinak munkáiból a művelődési központban. November 23-án 17 órakor ugyanott ünnepi gálaműsort szerveznek, ahol az iskolában végzett jeles művészek és a jelenlegi diákok lépnek fel. Este hét órától pedig a Deákvári Gyermekekért Alapítvány jóvoltából jótékonysági bált tartanak.

Feladó: Városháza